EDITORIALE

Trece viața sau trăim?

semne-de-intrebare1-600x357Zilele acestea am meditat mult la ce sunt, mai mult ca altă dată. Până acum, meditam mult la ce fac sau nu fac, acum gândurile mi s-au dus la ce sunt. Am privit și în mine și la alții și mi-am dat seama că puțini oameni știu să trăiască. De fapt, unii nici nu trăiesc, ei stau în loc și viața trece. Nu înaintează, nu se maturizează, ci îmbătrânesc purtați doar de valurile, care îi duc în diferite părți. Durerea e că, astfel de oameni consideră starea lor inertă, o maturizare și pretind reverență pentru vârsta pe care o au. Parţial, am fost și eu așa. Sper să nu mai fiu. Vreau să trăiesc nu doar să treacă viața. Nu mai vreau o viață care trebuie trăită, conformă, limitată la ceea ce spun alții. Vreau să trăiesc și pot face asta și fără să escaladez Everestul sau să fac sărituri de pe Burj Khalifa.

Ne maturizăm sau doar îmbătrânim. A ne maturiza înseamnă a evolua pe verticală, a îmbătrâni, înseamnă a înainta pe orizontală. De fapt, să înaintezi pe orizontală nici nu necesită mare efort, te duce viața. Nu ai cum rămâne în loc, vremea trece oricum. Mai rău e că ne pretindem înțelepți, doar pentru că am trecut prin viață. Nu e de ajuns, trecerea prin viață, fără maturizare, ne împietrește, ne rigidizează, ne face inflexibili. Nu e de ajuns să trăim.

A ne maturiza e altceva. Înseamnă a evolua, a ne împăca cu noi cu ceea ce suntem chemați să fim. Înseamnă a fi, nu a face. Înseamnă a crește. În timpul războiului mondial, psihologii au observat ceva șocant, având ocazia să vadă oamenii în altfel de contexte decât cele confortabile. Oamenii au vârsta psihologică medie de doisprezece ani. Acolo ne oprim cei mai mulți. Ne oprim odată cu pubertatea, odată cu startul maturizării sexuale, evoluția psihică ne este inhibată.

Cei mai mulți oameni au un dezacord sever între trup suflet și duh. Nu este o melodie armonioasă, ci una care sună fals, nu este o imagine unitară ci una disproporționată. Psihic rămânem cei mai mulți din noi în urmă, iar spiritual, credem că ne maturizăm, dar ne trezim că doar ne trece timpul. Unde e armonia? Unde e frumosul dezvoltării armonioase? Trăim sau trece viața?

de . Citeste tot articolul click aici

--

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: