EDITORIALE

Prostia nu doare, dar produce durere altora

semn-de-intrebareDelicată discuția despre prostie, dar absolut necesară. Se pare că una din caracteristicile vremurilor în care trăim este prostia omenească. Parcă înainte nu era așa de ușor să duci de nas oamenii. Azi, dacă ai mijloacele de manipulare necesare îi prostești pe cei mai mulți. Înainte oamenii erau mai circumspecți, mai prevăzători, analizau mai mult, mai cereau sfatul cuiva, fie că era preotul sau învățătorul sau păstorul din sat. Azi noi le știm pe toate, nu mai avem nevoie de sfaturi și acționăm ”în deplină cunoștință de cauză”.

Secolul vitezei ”ne-a băgat în viteză”, oamenii care nu au făcut nici o școală ajung totuși mari specialiști. Nonvalorile ajung valori. Și la școli și facultăți colegii te consideră cool, dacă chiulești și te îmbeți, nu dacă înveți. Așa se face că trec etape importante din viață, dedicate învățării și omul rămâne prost. Mai mult, nici disciplinarea copiilor nu mai este permisă, deși Scriptura spune clar că dezlipește nebunia de sufletul lor. 7 ani de acasă pauză, în clasele 1-4 mai prinde ceva, la 5-8 deja e obișnuit și plictisit cu școala, la liceu e prea nașpa sa înveți când o mare parte din colegi nu o fac și totuși trec și uite așa ajunge omul specialistul care va lucra mâine.

Dacă mutăm puțin reflectorul de pe aspectul mare, pe cel mărunt, adică pe noi ca indivizi și pe familiile noastre, chiar în case de oameni credincioși, prostia face ravagii. De regulă nu doare pe cel ce o deține, ci pe cei din jurul lui. Astfel un copil prost face rușine și durere părinților, o nevastă proastă aduce durere bărbatului ei și un bărbat prost aduce durere nevestei sale. Vestea bună e că prostia se vindecă, baiul mare e că prostia mândră nu are nevoie de doctor.

Vedem în Scriptură măcar doi oameni deștepți afirmând că sunt sau au fost proști. Asaf afirmă că a avut momente în care prostia i-a denaturat privirea Psalm 73:22  ”eram prost şi fără judecată, eram ca un dobitoc înaintea Ta.” Dar îl găsim și Agur, cel ale cărui cuvinte sunt scrise în proverbe 30 ”Negreşit, Sunt mai prost decât oricine, şi n-am pricepere de om. N-am învăţat înţelepciunea, şi nu cunosc ştiinţa sfinţilor.” Înțeleg astfel că la un moment dat fiecare avem momente de prostie, crize de prostie, despre care încerc să scriu mâine, dar avem și o evoluție permanentă și ar trebui ca mâine să fim mai înțelepți ca astăzi. Singurul lucru care poate stopa evoluția asta fiind mândria.

by . Citeste tot articolul click aici

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: