EDITORIALE
Ce spune mânia ta despre tine

Mânia și nervozitatea este o atitudine pe care o avem aproape zilnic. Ea apare ca o puternică reacție negativă și emfatică la ceva ce ni se pare contrar normalului. Fiindcă este o reacție la ceva, ea nu este, prin urmare, un act de sine stătător; este dacă vreți un fel simptom exterior al unui aspect interior, bine ascuns și de multe ori mascat de așa numita apărare a corectitudinii sociale sau a dreptății. Mânia nu este în sinea ei ceva rău, lucru care poate surprinde pe mulți, ci doar o reacție față de privarea de lucrurile dorite de noi, iubite de noi, plăcute de noi. Spre exemplu, Dumnezeu l-a apreciat pe Fineas, încheind cu el un legământ de pace, deoarece „fost plin de râvnă pentru El” și a ispășit vina israeliților dedați la idolatrie prin omorârea celor doi protagoniști principali ai desfrâului (Numeri cap. 25). Mânia sfântă a lui Fineas a fost o reacție la batjocorirea numelui lui Dumnezeu, de aceea ea a fost bună și plăcută Domnului. Nu trebuie să mai amintim aici de Domnul Isus, a cărui furie sfântă și curată cauzată de necinstirea Templului lui Dumnezeu a dus la acțiuni pe care noi le-am cataloga ca „politic incorecte”. În mod ultim, arătarea mâniei lui Dumnezeu asupra oamenilor se datorează râvnei lui Dumnezeu față de propria Sa sfințenie, călcată în picioare de oameni. Observați, mânia este o manifestare a cărei motivație sau al cărei substrat îl reprezintă aspectul la care persoana furioasă ține cel mai mult.
Așadar, nervozitatea este un barometru foarte bun și foarte clar al împăratului care domnește peste inima noastră, fie că vorbim de egoism, de pofte, de lezarea mândriei, de orice, inclusiv de Dumnezeu. Mânia ta vorbește despre unde se află inima ta, după cum spune Domnul Isus. Te mânii cumva când pierzi bani, când nu mai găsești niciun strop din mâncarea ta preferată, când pierde echipa favorită, când la lucru trebuie să stai peste program, când trebuie să faci munca altuia, mai ales a celor ce nu-i agreezi? În ce situație arzi ca un tăciune în interiorul tău, gata să explodezi în orice moment? Vedeți, există o simbioză și o unire lăuntrică între mânie și regele din inima ta, unire pe care nicio sforțare exterioară n-o poate rupe și niciun zâmbet prefăcut n-o poate despărți. Dar există iertare și Dumnezeu în Hristos a asigurat-o. Vino la El, recunoaște-ți vina, recunoaște-ți răutatea și leapăd-o la crucea Domnului. Privește către El și către viața veșnică dată de El ca cea mai mare bucurie și vei vedea că obiectul mâniei tale se va schimba, dinspre lumea aceasta înspre lucrurile care-l dezonorează pe Dumnezeu.
Ideea din spatele articolului am preluat-o de la: Jonathan Parnell – Seven deadly sins: Anger în „What is Sin? The Essence and Root of All Sinning”, 2015 Desiring God Conference.
Ştefan Cornu – http://bisericaadonai.ro