ANUNTURI

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat că ora de Religie nu va mai fi obligatorie pentru elevii din învățământul preuniversitar.

metodologia-de-acordare-a-gradatiei-de-merit-pentru-anul-scolar-2015-2016Religia va fi trecută ca materie opțională pentru elevi, în toate unitățile de învățământ preuniversitar, începând din anul școlar 2015-2016.

Curtea Constitutională a decis privind neconstituționalitatea obligației de a face cerere pentru a nu participa la ora de Religie că nu poate fi aplicată retroactiv, așadar aceasta va intra în vigoare din septembrie 2015.

 

Atentie! Elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 prin care să arate că nu doresc să participe la orele de Religie, vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârșitul anului școlar actual.

 

„Conform legii, Hotărârea Curții Constituționale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de Religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educației și pentru școli și opționale pentru elevi. Deci, în noul an școlar, elevii vor trebui să facă opțiuni cu privire la participarea la orele de Religie. Diferența față de anul trecut este că, atunci au făcut opțiuni în care au precizat în mod expres cei care nu vor să facă Religia, iar de anul viitor vor face opțiuni cei care vor să facă Religia”, a declarat, luni, Ministrul Educației, Mihai Sorin Cîmpeanu.

 

Reacția Ministrului Educației vine după ce, luni, a fost publicată motivarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea obligației elevilor sau părinților de a face cerere pentru a nu participa la ora de Religie.

 

Curtea Constituțională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de Religie, prevăzută în Legea Educației, este neconstitutională, oficiali ai Curții precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

CC arată, în motivarea Deciziei prin care a stabilit ca obligația de a face cerere pentru a nu participa la ora de Religie este neconsitutională, că oferta educațională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conștiință.

 

Autor Banu Alexandra

 

Sursa: http://www.baptist-tm.ro/ministrul-educatiei-sorin-cimpeanu-a-confirmat-ca-ora-de-religie-nu-va-mai-fi-obligatorie-pentru-elevii-din-invatamantul-preuniversitar/

 

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: