EDITORIALE

Când altcineva gândeşte pentru tine

spalat-pe-creierDe când există lumea, adică de la primii doi oameni încoace, a fost un interes mare pentru „libertatea de gândire”. Pur şi simplu oamenii au dorit „dreptul” de a gândi şi a acţiona fără limite şi constrângeri. Adam şi Eva de exemplu au dorit neapărat să treacă de limita recomandată de Dumnezeu şi să guste şi moartea deşi au fost avertizaţi. De atunci încoace mult sânge s-a vărsat în numele libertăţii. Au apărut epocă după epocă tot felul de curente de gândire, tot felul de filosofii şi tot felul de „libertăţi” dar una din libertăţi, dacă o putem numi libertate, este libertatea de gândire.

Faţă de oameni cel puţin avem opţiunea să gândim absolut orice pentru că numeni nu ne cunoaşte gândurile deşi unele din ele mai „transpiră” dar de obicei poţi gândi absolut orice faţă de absolut oricine fără să ai repercusiuni sau presiuni, fără să plăteşti, fără să fii condamnat. Nu tot aşa stă treaba cu gândurile şi relaţia cu Dumnezeu. El ne cunoaşte gândurile şi pornirile inimii. Faţă de El nu ne putem ascunde şi vom da socoteală într-o zi.

Ciudăţenia mare pe care o vedem zilele acestea este la modul în care lăsăm pe alţii să gândească pentru noi. Pretindem că avem libertate de gândire, pretindem că este dreptul nostru şi de supărăm dacă suntem constrânşi cumva dar pe de altă parte oferim mintea noastră unor terţe persoane, organizaţii, instituţii ca să gândească pentru noi. Pur şi simplu, unii oameni refuză să ţină creierul conectat. Preferă să îl lase la odihnit şi să acţioneze pe baza gândirii altora. Asta e culmea ironiei. Să lupte toate generaţiile înainte de tine pentru libertatea de a gândi şi acţiona iar tu să iei această libertate şi să o oferi cuiva sau la ceva.

Pentru cei care îşi oferă mintea lui Dumnezeu ca Acesta să guverneze tot procesul decizional am toată aprecierea. Astfel de oameni sunt integri, echilibraţi, hotărâţi, deştepţi şi mai ales au şansa de a folosi la maxim „dotarea” dintre urechi. Pentru cei care oferă mintea unor entităţi omeneşti perfide nu pot avea apreciere. Da fapt, mă încearcă un soi de sentimente amestecate de ciudă, milă şi compasiune. Când văd zeci, sute, mii de oameni manipulaţi mă doare. Să ai libertatea să foloseşti gândirea şi tu să o pui pe pauză ca să acţionezi pe baza gândirii altora e dezastruos.

Poate unii v-aţi prins, vorbeam în special de manipularea cu televizorul aici. Sunt un tip apolitic deocamdată. Nu văd vreun politician care să merite aprecierea mea ci doare respectul funcţiei pe care o deţine dar mi se pare inadmisibil pentru un creştin să iasă la marşuri de susţinere pentru un infractor sau să susţină din faţa televizorului sau pe facebook prin comentarii pătimaşe şi ucigătoare astfel de persoane. Este tare ciudat cum oamenii au un văl pe ochi şi sunt duşi încoace şi încolo de orice „vânt de ştire”. Este ciudată setea cu care se conectează ca să fie înveninaţi şi îndoctrinaţi ca mai apoi să vorbească cu patimă şi patos despre un politician sau altul. Este ciudat rău de tot că ajungem să numim răul bine, infractorul om bun, hoţul om cinstit.

--

Dragii mei. În vremuri ca acestea, indiferent de culoarea politică, prima manevră sigură pentru voi şi pentru mine este să ne deconectăm de la maşinile de spălat creiere. În vremuri tulburi, oamenii echilibraţi nu au nevoie de factori perturbatori ci de linişte. Haideţi să lăsăm televizorul deoparte măcar pentru un timp, indiferent la ce post vă uitaţi, şi să ne rugăm pentru înţelepciune care vine de sus şi nu de la televizor în nici un caz. Avem nevoie de echilibru să de capacitatea de a discerne lucrurile, este mare nevoie de oameni care să gândească şi ce nu le dă voie postul preferat de televiziune. Este nevoie de oameni cu o gândire diferită pentru că de nu vom ajunge să defilăm pentru infractori şi să îi ovaţionăm, să le cerem eliberarea deşi sunt clar vinovaţi. Vom ajunge să spunem că nu e o problemă aşa de mare că s-a furat că doar alţii au furat mai mult. Vom spune că nu e problemă cu furtul atâta vreme cât a dat putin şi săracilor. Oare ne auzim ce debităm?

O Doamne Dumnezeule! Avem mare nevoie d înţelepciune, avem nevoie de antidotul pentru otrava pe care singuri am băut-o. Avem nevoie de linişte în suflete şi în relaţii. Avem nevoie de calm şi de comunicare bună. Te rog atinge-mi mintea ca să gândesc echilibrat şi să pot acţiona pe baza corectitudinii.

Recomandare: Înainte de a vă lansa în comentarii pătimaşe faţă se teatrul acesta din ţară meditaţi dacă e corect ce faceţi şi nu e deloc rău dacă vă rugaţi pentru înţelepciune înainte de a scrie. Dacă nu vă puteţi ruga înseamnă că ceva e putred acolo şi nu trebuie să scrieţi.

--

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura