EDITORIALE

Promisiuni pe care le facem noi

keep-your-promises-other-must-readBineînţeles că de fiecare dată când ne amintim de promisiuni politice neîmplinite, ne transformăm în critici, unii chiar vehemenţi, şi prin asta arătăm că nu ne convine deloc să fim înşelaţi, ne simţim vânduţi sau cumpăraţi ieftin şi ne deranjează orice promisiune care ni s-a făcut şi nu s-a împlinit. La fel se întâmplă şi cu locurile de muncă sau alte situaţii când ni s-a promis ceva şi nu s-a împlinit.

La polul opus se află promisiunile împlinite. Dacă persoana votată chiar a împlinit ce a spus ne bucurăm ca şi cum noi am fi făcut acel bine. Ne simţim adesea „suspect” de bine, considerând chiar că e meritul nostru că s-a făcut acel lucru bun. Promisiunile împlinite produc bucurie şi Scriptura ne cheamă la un asemenea mod de a trăi.

Mai mult, promisiunile lui Dumnezeu ne bucură. Cine nu vrea viaţă lungă, viaţă veşnică, binecuvântare, părtăşie eternă cu El? Ştiu că probabil oamenii s-ar bucura mult dacă aceste promisiuni divine nu ar fi condiţionate deloc însă sunt singurele promisiuni pentru care avem garanţia că se vor împlini şi ne bucură.

În acest context apare întrebarea: Ce fel de oameni ar trebui să fim noi ştiind aceste lucruri?

Spuneam că Dumnezeu ne cere să fim oameni de cuvânt. Iacov ne recomandă sub călăuzirea Duhului lui Dumnezeu: Ci „da” al vostru să fie „da”; şi „nu” să fie „nu” ca să nu cădeţi sub judecată. Iar David, în Psalmul 15 vorbind despre omul neprihănit şi care se teme de Dumnezeu şi spune că acesta: nu-şi ia vorba înapoi, dacă face un jurământ în paguba lui. Mai mult, înţeleptul Solomon spune în Proverbe 13:12 că: O nădejde amânată îmbolnăveşte inima, dar o dorinţă împlinită este un pom de viaţă. Nădejdea menţionată aici fiind o promisiune. Şi dacă mai căutăm mai găsim texte scripturale care ne provoacă să fim oameni de cuvânt şi să ne respectăm promisiunile.

--

Scriind această serie de meditări mi-am dat seama că nici eu nu am respectat toate promisiunile făcute şi la mine am identificat două cauze ale neîmplinirii lor. Prima este că am uitat şi pentru asta acum folosesc tot felul de notiţe sau agende iar a doua este pentru că am făcut promisiuni din cauză că nu am avut curajul sau tăria să spun „nu”. Indiferent care sunt cauzele, nu sunt îndreptăţit să nu-mi împlinesc promisiunile, pentru că David surprinde şi situaţia în care ieşi în pagubă şi tot trebuie să îţi împlineşti promisiunea. O altă cauză posibilă care mai există este dorinţa de a păcăli sau duce în eroare dar încă nu am candidat la alegeri nicăieri J.

Nădejdile amânate îmbolnăvesc inima… dacă stăm sincer să analizăm vedem cât de tare ne doare când cineva nu-şi împlineşte promisiunea şi în acest fel putem depista cât de tare rănim şi noi pe cei cărora le facem promisiuni şi nu le împlinim. Promisiunea cea mai mare care îmi vine în minte acum este cea de la căsătorie, unde spunem, ne angajăm să iubim, să protejăm, să ne supunem etc până la sfârşitul vieţii şi totuşi parcă se termină aşa de repede „viaţa” pentru unii. Mai mult, în perioada de curtare, prin vorbe sau comportament promitem fetei sau băiatului cu care discutăm că va fi fericit, tot aşa de fericit toată viaţa şi din păcate uităm să mai fim preocupaţi de partenerul de viaţă după un timp. Promisiuni încălcate, care condamnă la boală de inimă, pentru că nici măcar nu mai ai varianta să îl laşi pe mincinos şi să te duci, trebuie să stai cu el sau ea şi minciunile sale toată viaţa. Crunt, dureros, îmbolnăvitor. Şi când mă gândesc la câte căsnicii există în care soţii şi soţiile devin străini în aceeaşi casă deşi odată erau aşa de intimi…

Un alt exemplu unde nu suntem ce ar trebui să fim este relaţia cu Dumnezeu. Cei care au făcut un legământ cu El îşi amintesc de promisiunea lor de al îl urma toată viaţa, slujindu-L cu credincioşie. Ei bine, dacă ne analizăm viaţa, vom vedea că nu prea ne-am ţinut de cuvânt, nu prea ne-am împlinit promisiunea şi de multe ori s-a întâmplat să ne trezim că nu Îl urmăm pe El. Este bine pentru cei care realizează la un moment dat că sunt pe o cale greşită totuşi dar sunt şi mulţi oameni care nu îşi dau seama de asta sau cărora nu le pasă de situaţia în care se află. Iată o altă promisiune încălcată.

--

Dragii mei, Dumnezeu ne cheamă să ne ţinem promisiunile. Tot ceea ce promitem să împlinim chiar dacă este în paguba noastră. Oamenii lui Dumnezeu sunt integri şi ceea ce promit duc la bun sfârşit. Nu ştiu ce promisiuni ai făcut până acum dar trebuie să te preocupi de împlinirea lor neapărat. Prioritate în această analiză a promisiunilor trebuie să aibă promisiunile faţă de Dumnezeu şi promisiunile faţă e partenerul de viaţă şi apoi toate celelalte. Doamne ajută-ne să umblăm în neprihănire!

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura