InterviuriInterviuri cu: ArtistiInterviuri' SCRISE

Interviu Mihai Decean

IMG_1106-1-1-243x260Mihai este bass-istul  trupei Decean din anul 2000. Este casatorit cu Paula din anul 2006 si impreuna au o fetita pe care o cheama Decean  Maia Ruth. A fost ordinat ca si pastor in anul 2007 iar dupa trei ani devine pastorul principal al biserici Casa Tamplarului din Ocna Mures, oras in care si locuieste. Toate acestea insa s-au intamplat insa dupa ce Dumnezeu a lucrat la inima lui si el a putut intelege ca scopul lui Dumnezeu este cea mai buna variant a vietii noastre. 

American Dream:

Era un moment in viata ta cand iti doreai sa pleci din Romania, cand si cum s-a produs aceasta schimbare ?

Era prin anul 1997-1998 cand cel mai tare lucru pe care puteai sa-l faci ca si tanar era sa pleci din Romania, undeva in strainatate la lucru sa faci bani. Singurul loc la care ma gandeam sa ajung si eu,  era America. In toamna lui ’98, undeva prin noiembrie am reusit si eu sa imi vad visul implinit si sa ajung in America. Dumnezeu a ingaduit ca eu sa ajung in acel loc, chiar daca dorintele si planurile mele erau diferite de ceea ce El avea pentru mine. Totusi, mai tarziu acest loc avea sa fie locul unde Dumnezeu ma schimba.

Aveam asteptari mari cu privire la ceea ce o sa gasesc si o sa fac in America, chiar gandul ca voi ramane acolo definitiv. Am ramas destul de dezamagit dupa cateva saptamani, atunci cand mi-am dat seama ca oricat de buna ar fi situatia materiala in care sunt, inima imi ramane la fel. Interiorul nu se schimba. Am crezut ca voi fi altfel acolo, mai bucuros, mai linistit, mai fericit, mai implinit, insa nu avea sa fie asa. Atunci am inceput sa citesc din Biblie si sa il caut pe Dumnezeu, sa vad daca El poate sa faca pentru mine, ceea ce spuneau altii ca a facut in viata lor. Am inceput sa merg la o biserica care se numea “Open Door” si Dumnezeu a inceput sa imi vorbeasca si prin mesajele pe care le auzeam acolo. Nu a durat mult pana sa inteleg cu adevarat ca Dumnezeu are toate lucrurile in mana lui si ca doar EL imi poate da o viata linistita si fericita, daca sunt dispus sa accept viata pe care EL a pregatit-o pentru mine. Asa ca in data de 3 ianuarie 1999, am luat decizia sa renunt la planurile mele, la viitorul pe care doream sa mi-l construiesc si care includea si America, si am decis sa primesc ceea ce are Dumnezeu pentru mine si pentru viata mea. In februarie 1999, Dumnezeu mi-a vorbit clar ca locul meu nu este in America, ci in tara in care m-a nascut , Romania. Mi-am luat bilet de avion si in luna aprilie m-am intors acasa, renuntand la visul meu, dar in schimb avand un vis mult mai mare.

--

Dumnezeu te duce…spre ceva la care nici nu te-ai gandit…

 

Cum ti-ai dat seama ca Dumnezeu te cheama sa fi mai mult decat membru intr-o trupa, sa fi lider de tineret, pastor?

--

Totul a inceput treptat si nu dintr-o data. Dumnezeu te i-a de la lucruri neinsemnate si care nu se vad in fata oamenilor si te duce spre ceva la care poate nici nu te-ai gandit. Dorinta de a canta intr-o trupa a venit dupa ce m-am intors acasa. M-am implicat in diferite actiuni sociale si am fost gata sa fac tot ce era nevoie. Mai tarziu am inceput sa lucrez cu tinerii si la un moment dat am fost nevoit sa ma ocup de intalniriile bisericii pentru ca nu era altcineva acolo. Si iata-ma astazi facand ceva la care nici nu m-am gandit vreodata ca voi fi in stare. Stand in fata oamenilor vorbindu-le, incurajandu-i, invatandu-i si motivandu-i sa mearga mai departe cu Dumnezeu si sa nu se de-a batuti.

Esti un om care face ucenici si cei care te cunosc stiu ca iti place sa investesti in oameni. Cand ai inteles importanta acestui lucru?

Mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi realizeaza ca cel mai important lucru in viata asta (dupa Dumnezeu) este felul in care ne relationam la cei de langa noi, la cei din jurul nostru. Nu vom trai vesnic pe pamantul acesta, fiecare vom pleca de aici copil, tanar sau batran, asa ca daca te intereseaza sa lasi ceva in urma ta si iti pasa de ceea ce Dumnezeu a pus in tine, ar fi bine sa cauti oameni in care sa iti investesti viata. La un moment dat mi-am data seama ca nu voi fi aici pentru totdeauna, dar vor fi altii.

Lucrarea de mentorare este una destul de noua in Romania si sunt destul de putine bisericii care ii dau atentie.Ce crezi ca lipseste liderilor de tineret, sau chiar tinerilor din Romania sa fie mentori?

Cred ca cel mai important lucru este sa-ti investesti viata in alti oameni. Acest lucru nu este neaparat usor. E greu sa gasesti oamenii potriviti care sa ramana cu tine si chiar sa te urmeze, insa este ceea ce Isus a facut si noi la randul nostru trebuie sa facem. Este vorba si de exemplul personal, sa fi gata sa spui celor de langa tine: “urmati exemplul meu!”  Asta nu e usor, atunci cand incerc sa-mi ascund comportamentul si modul de viata. Este nevoie de o viata transparenta si curata si nu multi sunt dispusi sa arate asta, chiar crestini, lideri sau pastori fiind. Oamenii care inca tin la imaginea lor de sine, la felul in care se prezinta pe ei in fata oamenilor, la felul in care oamenii vorbesc despre ei, astfel de oameni au o mare problema cu identitatea personala, ei inca nu stiu cine sunt si au nevoie de altii sa le spuna. Un astfel de om nu poate sa fie mentor adevarat, nu poate sa faca ucenici, el se simte tot timpul amenintat de altii.

Mesajul este ISUS

 

La ultima emisiunea la care ai participat impreuna cu trupa Decean spuneai ca este foarte important mesajul pe care artisti il au. Ce crezi ca poate imbunatatii mesajul tinerilor artisti crestini?

Mesajul meu este simplu. Eroul meu este unul singur ISUS. Mesajul meu este ISUS. Felul in care EL a trait pe pamant este exemplul meu si modalitatea corecta sa traiesc aceasta viata, pentru ca sa fiu fericit si sa traiesc multe zile. Cred ca multi artisti crestini tineri isi fac propria imagine a lui Isus si felul in care el a influentat lumea. Tinerii artisti trebuie sa-L cunoasca mai bine pe Isus, sa-si cunoasca mai bine Mesajul atunci cand se urca pe scena. Mesajul trebuie sa fie o realitate in viata lor. Multi cred ca daca ajung cunoscuti si canta la foarte multi oameni, Dumnezeu ii va folosi pentru a se face pe EL cunoscut oamenilor. “Doamne ajuta-ma sa fiu vedeta pentru ca sa le spun oamenilor despre tine, sa te cunoasca.” asta este foarte gresit. Adevarul este ca Dumnezeu nu are nevoie de nimeni sa se faca cunoscut. Incercam sa il manipulam pe Dumnezeu pentru un scop personal. Cand calatorim cu trupa DECEAN, de fiecare data inainte sa urcam pe scena ne rugam si spunem: “Doamne nu este vorba despre noi ci despre tine. Primeste tu toata gloria”. E foarte important sa stii sa te smeresti si sa iti vezi locul tau. Dumnezeu rasplateste asta.  Multi ne intreaba:”Cum am ajuns asa cunoscuti si sa avem succes?” Adevarul este ca niciodata nu ne-am dorit asta. Suntem aici pentru ca Dumnezeu ne vrea aici. Cine stie maine ce va fi?!

Cat de important consideri tu ca este studierea cuvantului sau chiar lectura, in viata unui tanar artist?

Cu ce te hranesti este foarte important. Mancarea aduce sanatate sau boala. La fel este si cu sufletul nostru, mancarea spirituala aduce sanatate in omul nostru launtric. Daca nu te hranesti cu vorbele Lui Dumnezeu care aduc viata si sanatate, atunci ceea ce iasa pe gura ta atunci cand vorbesti oamenilor, ceea ce transmiti este indoiala, frica, teama  de viitor, neincredere, suparare, frustrare, etc. Cand citesti Biblia si vrei sa o aplici in viata ta, Dumnezeu aduce bucurie si te pregateste pentru situatiile care vor veni. Dumnezeu va pune cuvinte pline de viata in gura ta atunci cand stai in fata oamenilor si le vorbesti.

La final as vrea sa le spui cateva ganduri cititorilor cu privire la necesitatea ascultarii voiei lui Dumnezeu.

Cred ca fiecare persoana are un timp ingaduit de Dumnezeu pentru a trai pe acest pamant. Dumnezeu te-a conceput pentru acest timp in istorie. Nu puteai trai intr-un timp mai bun. Ai fost creat pentru acest timp si pentru aceasta generatie. Si totusi, fiecare dintre noi traieste cum vrea el, fiecare decide cum sa traiasca.  Indiferent ca il incluzi sau nu pe Dumnezeu in planurile tale pentru 2013, Dumnezeu oricum are planificate lucruri pentru tine anul acesta. Ramane sa decizi tu daca aceste lucruri se vor intampla sau nu. Eu personal cred ca viata pe care Dumnezeu a pregatit-o pentru mine este cu mult mai buna decat orice as fi putut eu incerca sa realizez in viata aceasta. Imi ramane sa stau aproape de EL si sa IL las sa-mi descopere ce are pentru.

Traieste  ca si cum acesta ar fi ultimul tau an pe pamant. Nu lasa lucrurile fara valoare sa iti distraga atentia. Priveste drept inainte la ISUS.

Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa fie cu tine!

Interviu realizat de Ruben Precup

© Flacara Inchinarii Media

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura