StiriSTIRI MISIONARE

Doar 57 de biserici rămase în Irak; din 300 în anul 2003

20111005AIM015320În anul 2003, în Irak erau 300 de biserici și 1.4 milioane de creștini. Acum sunt doar 57 de biserici și aproape jumătate de milion de creștini, împreună cu membrii minorităților care fug de atacurile Islamiste, relatează rapoartele locale irakiene.

Patriarhul Bisericii Chaldean, Louis Sako, a declarat pentru Mideast Christian News că cele 57 de biserici rămase continuă a fi ținta atacurilor. Numărul credincioșilor a scăzut de la aproape 1,400,000 în 2003 la aproximativ jumătate de milion în prezent, a adăugat William Warda, directorul unui ONG irakian pentru drepturile Omului  ”Hammurabi”.

“Aceasta înseamnă că mai mult de două-treimi au emigrat. Ultimii zece ani au fost cei mai grei pentru credincioșii din Irak, deoarece ei au fost martorii celui mai mare exod și ai migrației din istoria Irakului.”, spune Warda.

Potrivit ziarului Asharq Al-Awsat, atacurile din partea extremiștilor asupra Bisericii “Our Lady of Deliverance” și alte atacuri din 2010 au dus la emigrarea masivă a creștinilor peste hotare.

Creștini irakieni, care sunt și una din cele mai vechi comunități din lume, s-au confruntat cu mai multe atacuri cu bombe, ucideri, răpiri, torturi și convertiri forțate la Islam, inclusiv după războiul condus de SUA, început în 2003.

Aproape 75 de procente din populația Irakului sunt arabi, și circa 15 procente – Kurzi. Peste 75 de procente din toți irakienii sunt musulmani – 65 de procente sunt șiiți și 35 procente sunt sunniți.

Politica Irakului a fost în mare parte dominată de sunniții arabi până la căderea regimului lui Saddam Hussein în anul 2003, după care guvernul federal al Irakului a fost reglementat de către părțile șiiților, conduse de Partidul Islamic Dawa.

Creștinii nu doar că au fost ținta atacurilor Al-Qaeda și ale altor grupări teroriste pentru credința lor, dar tot timpul au fost prinși în conflictele militare dintre Arabii-Kurzi și Șiiți-Suniți, care au atins cote noi după operațiunile americane din 2003.

Citeste tot articolul pe www.moldovacrestina.net

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: