EDITORIALE

Black X-Day

Este al doilea an de când s-a introdus în România, „Black Friday” (vinerea neagră) o practică importată din Statele Unite, potrivit căreia, în ziua de vineri de după Thanksgiving Day (ziua mulțumirii), au loc cele mai mari reduceri la nenumărate produse care sunt pe piață. Este o singură zi în an în care reducerile pot ajunge și până la 80-90%. În „vinerea neagră”, oamenii se îmbulzesc orbește, scot magazinele din țâțâni și sunt extrem de fericiți că după lupte înverșunate au reușit să prindă și ei, te miri ce găleată de vospea lavabilă… Nu de puține ori, asemenea frenezii  „acaparatiste” se lasă și cu răniți… Unii la sensul propriu, alții doar în ego…
Ce mi se pare mie interesant este modul în care se trezește dintr-o dată „critica fină”, cu iz ironic și profund revelator, a unor prezentatori de știri, a altor figuri de pe sticlă sau pur și simplu a unor oameni simpli care din varii motive nu au reușit să ajungă și ei la „Black Friday”. Ei remarcă dintr-o dată condiția săracă a ființei umane, tendințele sale egocentrice, lipsa de respect pentru aproapele și vajnica luptă pentru spraviețuire… În celelalte 364 de zile ale anului se pare că astfel de analize spirit(uale) intră într-o dulce hibernare.
Cred că se cuvine să vedem că nu trăim într-o lume a lui „Black Friday” ci a lui „Black X-Day”, adică în loc de „vineri” poate fi pusă orice zi a săptămânii din orice zi a anului. Nu că aș avea vreo problemă cu cumpărăturile – cu atât mai puțin cu reducerile – dar iluzia împroprietăririi încolțește ființa umană în fiecare zi a anului. O lumea fără Dumnezeu este o „lume neagră” în tot timpul anului. Domnul Isus spunea: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33). Aici este adevărul: dacă nu-L căutăm din inimă pe Dumnezeu, toate zilele vor fi „negre”, adică zile în care ne trudim „sisifește” să „cumpărăm” lumea.
Nu vreau să bravez spunând că pe mine nu mă interesează deloc bunurile materiale însă aș spune că privind la lumea în care trăim, o lume a lui „Black X-Day”, trebuie să fim vigilenți și să nu ne lăsăm prinși de val… Să ne întrebăm ce căutăm noi cu îndârjire în fiecare zi și să ne asigurăm mereu că desfătarea noastră este să ne apropiem de Domnul!
 
 
________
Pastor Dr. COSTEL GHICA
Biserica Crestina Baptista Nr.1 „Emanuel”
DEJ (ROMANIA)

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: