ARTICOLUL ZILEIEDITORIALE

Sclavii logicii

Cum arată un om care iubeşte gândirea logică? Răspuns standard: un om normal, unul din specia hommosapiens. Un om apt clinic să poarte chiar şi o armă de vânătoare sau acela care se bazează pe inteligenţa lui înnăscută şi peste media populaţiei?!

Mr. Logic e omul care analizează critic fiecare nuanţă de propoziţie, eveniment sau persoană şi pentru asta nu are nevoie neapărat de o diplomă pe care să scrie Harward ori de un birou de sticlă într-o multinaţională. Mr. Logica e chiar omul de lângă tine sau poate eşti tu. E adolescentul care critică constructiv sau acid orice îi spui pe bază de argumente, fiindcă îşi petrece mare parte din timp pe bloguri jonglând cu diverse teme de discuţie. E un tânăr care citeşte şi nu se leapădă de cuvântul vechi ,,cultivat”. Mr.Logic e omul atras de cultură cu care poţi purta o conversaţie inteligentă chiar dacă e doar mecanicul ce îţi repară maşina. La nivel de grup, aceşti oameni logici pot fi vecinii sau rudele cu experienţă bogată de viaţă. Când ai o problemă sau li se năzare că ai, îşi scot argumentele din dotare şi ai scăpat mai ieftin decât cu un consilier. Gândirea logică nu a omorât pe nimeni, din contră ,,fiii veacului acesta sunt mai înţelepţi decât fiii luminii.”

Oare nu a exagerat doctorul Luca? Privind la evenimentele din jurul nostru, observăm că nu. Deşi Dumnezeu ne cheamă să judecăm toate lucrurile şi să ne înnoim mintea, încă mai sunt atâţia creştini care înghit orice li se spune fără să cerceteze singuri, nu trec de pragul ,,oare ce am auzit e adevărat? Hai să cercetăm.” Biblia e manualul nostru de cercetare, precum sunt articolele de studiu pentru ştiinţă. Oamenii îţi pot spune să crezi fără să mai cercetezi, de parcă credinţa e oarbă. Dacă e o credinţă oarbă (precum crezul în icoane sau sfinţi mijlocitori) şi tu eşti indiferent sau prea fricos ca să o analizezi, fiindcă o iei de-a gata de la oameni ca pe un semipreparat ce trebuie numai încălzit puţin în mintea ta; află că te vei duce în prăpăstii odată cu ea căci un orb nu poate călăuzi pe alt orb.

Cu cât te apropii mai mult de Dumnezeu, mintea ta se luminează tot mai tare. Şi aici vor intra în scenă o categorie de oameni sclavi. Sclavi ai logicii. Pare o contradicţie.  Hai să o trecem chiar prin sita logicii. Oamenii Vechiului Testament, precum Noe sau Avraam au avut parte de corul vocilor acestor sclavi. Dumnezeu îţi spune să faci un anumit lucru şi dintr-o dată lumea ta, aşa cum o ştiai până în acel minut, se face bucăţi sub ochii tăi uimiţi şi speriaţi. Eşti chemat la o anumită lucrare şi abea începe Dumnezeu să te pregătească pentru ea, că îşi începe spectacolul acest cor al sclavilor inteligenţi. Prima piesă va suna cam aşa: ,,Nu ţi-a vorbit chiar Dumnezeu. Încă mai crezi că El ţi-ar cere sau promite asemenea lucru? Eu nu aşa Îl cunosc.”  Îşi vor scoate argumentele cele mai bune la sfârşit: ,,Toată lumea te va părăsi. Toată lumea va râde de tine. E un risc prea mare. Dumnezeu te iubeşte, nu ţi-ar cere ţie aşa ceva; ai putea fi rănit în treaba asta.Şi apoi cine te crezi? Te ştim noi de o viaţă.”  Aşadar,ce te faci cu sclavii logicii de lângă tine? Dacă tu ştii că eşti călăuzit de Duhul lui Dumnezeu şi ţi-a dat nenumărate confirmări că ,,treaba ridicolă şi periculoasă” e de la El; atunci alegi să asculţi mai mult de El decât de oameni. Pur si simplu, sari în gol doar tu cu El.

E extrem de periculos dar şi palpitant şi odată ajuns jos, vei vedea că ai fost prins în tot acest timp de mâinile lui Dumnezeu care nu pot să te scape. Aici se vede dragostea Lui, nu în faptul că nu ţi-ar cere să sari ci să stai comod pe stânca vieţii tale obişnuite. Dragostea îţi spune să faci saltul pentru că El vrea să îţi dea un dar minunat care e jos, ascuns de privirile tale. Dar ce te faci dacă tu însuţi eşti biruit de logica ta? Până la urmă, toţi suntem la un moment dat. Dar dacă eu Îi spun; fără ,,ajutor” din partea corului de oameni logici, că ceea ce îmi cere e imposibil? ,,Nu pot avea încredere în Tine în problema asta. Adică, Doamne, cere-mi orice, suport şi bătăi dar nu asta.” Dumnezeu nu va forţa lucrurile. El nu sfidează logica mea, doar El mi-a dat-o; dar logica Lui e deasupra ei…Ştiu că îmi va curăţa logica de iluzii şi convingeri greşite; dacă trebuie va face curăţenie un an, ca să mă aducă în voia Lui. Dacă vreau doar voia Lui. Poate îmi va spune ,,Voia mea e bună, plăcută şi desăvârşită. Cum e a ta?”

--

La prima vedere, eu, Mr.Logic voi vedea că voia mea proprie e frumoasă şi raţională iar a lui Dumnezeu pare respingătoare şi nebunească. După ce stau mai mult timp în singurătate cu El, Îl voi lăsa să îmi spele ochii de umblarea prin vedere şi, mintea de logica mea comfortabilă.

Vor curge lacrimi, voi şi zâmbi dar Cineva va fi acolo. Între mine şi logica mea.

Scris de Ella Roman pentru CrestinTotal.ro

--

   

Banner sbro.ro /

Banner KERIGMA/

“ Citești Scripturile cu alți ochi atunci când vezi efectiv locurile în care s-au derulat evenimentele descrise.
Prin agentia Oxentia Tourism ai acum ocazia să vizitezi Israelul.
Pentru rezervări sună la:   +40.746.675.313
+40.742.684.415

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura