ConferinteEvenimente

„Dialogurile TVR Cluj”

Vă invit luni, 11 iunie, de la ora 19, la o nouă ediţie a „Dialogurilor TVR Cluj”. Tema conferinţei este „Munca între binecuvântare şi blestem” şi va fi abordată de teologul Radu Preda, titularul catedrei de Teologie Socială a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj şi directorul fondator al Institutului INTER. Evenimentul va avea loc în sala de spectacole de la TVR Cluj (str: Donath, nr: 160), iar intrarea este liberă.

        Iată câteva idei prezentate de Radu Preda despre conferinţă:
        „Conferința își propune să abordeze o temă aparent banală, contrazicând de la bun început mitul modern care leagă nejustificat chestiunea muncii de cea marxistă, ținând practic proletariatul, de orice fel, într-un prizonierat ideologic păgubos. Apoi, în lectură social-teologică, munca trebuie eliberată de falsa înțelegere a locului biblic potrivit căruia, într-o exegeză grav simplificată, actul de a munci ar fi echivalent cu o pedeapsă, urmare a blestemului atras de încălcarea poruncii de a nu gusta din pomul vieții. Ei bine, ca de atâtea ori în logica duhovnicească a lucrurilor, nici de data aceasta nu se poate aplica formula ori-ori. Munca nu este ori binecuvântare, ori blestem. Ea este, cât mai concis formulat, condiția umanității căzute, însă nu este un scop în sine, nu reprezintă orizontul ultim al ființei umane. Fără să relativizăm importanța muncii, sensul vieții nu se consumă exclusiv în aceasta. Iată de ce, în aceiași logică spirituală, trebuie să găsim echilibrul dintre acțiune și acționism, dintre muncă și stahanovism, dintre timpul liber și cel consumat pentru binele comun, dintre efort și plată.
        Tema aleasă este cât se poate de oportună într-un moment în care România, alături de alte țări, se confruntă nu doar cu o criză financiară, devenită economică și ulterior politică, dar și cu scăderea valorii muncii și a omului muncitor. Cu un deficit demografic alarmant, cu un sistem public prin mâinile căruia resursele se pierd pe căi ocolite, cu multe lucruri de făcut, dar mereu întârziate, România de mâine riscă să rămână o țară nemuncită la propriu. Iată, aici, un adevărat blestem din firele căruia trebuie să ieșim!”
        La finalul prelegerii susţinute de teologul Radu Preda veţi audia lucrarea „Andante şi Allegro” de Ernest Chaausson. Vor interpreta Victor Tobac la clarinet şi Cristina Mureşan la pian. După acest moment muzical, publicul este invitat să adreseze teologului Radu Preda  întrebări legate de tema conferinţei.

Coordonator proiect,
Andreea Leonid

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: