StiriSTIRI MISIONARE

Stiri – 14 ianuarie

Din sumarul editiei:

  • Crestinii din Rusia au sarbatorit Craciunul vestind Nasterea Domnului celor nemantuiti
  • Chinezii sarbatoresc Craciunul, dar nu cunosc semnificatia acestuia
  • stim cu adevarat unde S-a nascut Hristos?
  • Oratoriul „Mesia” de Handel inspira ascultatorii si transcende timpul
  • Dupa moartea dictatorului Kim Jong Il, lumea e cu ochii pe succesorul acestuia
  • Democratia ramane sub semnul intrebarii in tarile „Primaverii” arabe
  • Raport de misiune: MisiuneaSperanta pentru Africa – Tribul Masai

Crestinii din Rusia au sarbatorit Craciunul vestind Nasterea Domnului celor nemantuiti

E frig si ninge, dar pe strazi moscovitii sarbatoresc nasterea lui Hristos.

„Pentru mine Craciunul inseamna bucurie. E momentul in care Isus Hristos S-a descoperit omenirii”, a spus Alexandria, locuitoare a orasului Moscova.

„Ma rog ca familia mea sa ajunga sa-L cunoasca pe Isus care S-a nascut in Betleem”, a adaugat Paul, un alt cetatean.

--

Ca si crestinii din alte parti, Biserica Ortodoxa ruseasca sarbatoreste Craciunul in 7 ianuarie, conform calendarului iulian. Cu o seara inainte, rusii participa toata noaptea la liturghie in zecile de catedrale din Moscova. Craciunul a fost interzis in Rusia in 1917. De fapt, doar dupa 75 de ani, in 1992, Craciunul a fost sarbatorit oficial. Dar nu toti cunosc povestea Craciunului, asa ca in unele colturi ale orasului s-a pus accentul pe evanghelizarea celor care nu au auzit adevaratul mesaj al Craciunului. Una din cele mai mari biserici evanghelice din Moscova a organizat o saptamana de scenete prin care a prezentat versiunea moderna a nasterii lui Hristos

„Ne folosim de 7 ianuarie si de perioada dintre 1 si 7 ianuarie ca sa spunem oamenilor despre Isus”, a spus Paul Renner, de la Biserica Vestea Buna.

Multi din public, atat tineri cat si batrani, au auzit pentru prima data numele de Isus.

►Poti dona prin: BT Pay si Revolut - 0763631321 - https://revolut.me/crestintotal ►Paypal - https://www.paypal.com/paypalme/crestintotalro

„Nu am mai auzit niciodata aceasta poveste. Este foarte profunda si prezentata profesionist.”

„Sunt pentru prima data la biserica si a fost foarte interactiv.”

Alte grupuri evanghelice s-au indreptat spre generatia viitoare. Printr-o initiativa numita Project Hope, Misiunea Ruseasca a oferit 50 000 de cadouri de Craciun copiilor nevoiasi, copiilor strazii si orfanilor din Rusia si din regiunile inconjuratoare. Fiecare cutie a continut jucarii, rechizite scolare, o Biblie pentru copii si literatura pentru cei mici.

„Suntem in parteneriat cu peste 200 de biserici din Rusia ca sa ducem copiilor Vestea Buna despre Isus Hristos si despre nasterea Lui”, a spus Paul Tokarchouk de la Misiunea Ruseasca.

Toate s-au facut cu speranta de a schimba vieti pentru Hristos in perioada Craciunului.

Chinezii sarbatoresc Craciunul, dar nu cunosc semnificatia acestuia

Wang San Ping a avut cateva saptamani aglomerate. „A trebuit sa lucram peste program pentru a umple rafturile cu decoratiuni.”

Ping detine un magazin cu decoratiuni de Craciun de langa ambasada americana in Beijing. Ca si alti vanzatori de pe strada, a indemnat cumparatorii sa cheltuie tot mai mult in aceasta perioada. In ultimii ani, Craciunul a devenit in China o afacere foarte profitabila, dar anul trecut oamenii nu au avut sarbatori prea fericite. Aceasta este una din cele mai aglomerate perioade din calendarul economic al Chinei. Fabricile s-au grabit sa exporte bunuri fabricate in China in valoare de miliarde de dolari, majoritatea ajungand sub bradurile de Craciun din intreaga lume.

„Anul acesta a fost diferit. Criza economica globala a lovit China. Strainii nu mai cheltuie asa cum o faceau anii trecuti”, a spus Ping.

Totusi, aceasta nu i-a impiedicat pe chinezi sa se bucure de Craciun. „Multi oameni din intreaga lume sarbatoresc si suntem mai mult decat bucurosi sa ne alaturam lor”, a spus o tara pe strada.

De la hoteluri la restaurante, la case si mall-uri, aceasta sarbatoare traditionala din Occident a devenit o traditie anuala cu o aroma chinezeasca proprie. Face parte din preluarea traditiilor occidentale. Craciunul este inca un lucru adaugat pe lista.”

Chinezii au sarbatorit Craciunul prin decorarea caselor cu brazi de Craciun, mancaruri speciale si petrecand timp cu familia si prietenii.

„Am invitat cativa prieteni la cina. Vom face schimb de cadouri si vom canta. Vom avea un timp frumos.”

Pentru multi care au sarbatorit Craciunul, aceasta sarbatoare n-a avut de-a face cu nasterea lui Hristos. De fapt, multi dintre cei cu care am vorbit pe strazile Beijingului nu sunt constienti de semnificatia Craciunului. Am adresat aceasi intrebare lui Wang Sa Ping, femeia care detine magazinul cu decoratiuni de Craciun. Ea a raspuns: “Am auzit ca are de-a face cu o persoana numita Isus, dar nu sunt sigura.”

In timp ce majoritatea chinezilor sunt interesati doar de aspectele seculare si economice ale Craciunului, in ultimii ani, multi dintre ei au migrat spre biserici sanctionate de stat si spre asa-numitele biserici de casa subterane pentru a sarbatori nasterea lui Hristos. in urma cu 20 de ani, putini oameni din China stiau ce inseamna Craciunul. Astazi, in orasele mari din China si chiar in unele sate, tot mai multi oameni imbratiseaza aceasta traditie occidentala… si unii ajung sa-i inteleaga si adevarata semnificatie.

Stim cu adevarat unde S-a nascut Hristos?

Este una din cele mai vechi biserici din lume, Biserica Nativitatii. Profesorul Qustandi Shomali preda istoria la Universitatea din Betleem si este expert in ce priveste Biserica Nativitatii. „Biserica Nativitatii a fost construita peste acest loc in anul 326 cand imparatul Constantin a hotarat sa declare crestinismul ca fiind religie oficiala in Imperiul Roman. De atunci, pelerinii din intreaga lume au inceput sa vina la Betleem ca sa viziteze acest loc.” In interiorul bisericii, coloanele din secolul al patrulea stau inca in picioare. Mama lui Constantin, regina Elena, a construit biserica. Dar de a construit-o aici ?

„Stim ca locul in care S-a nascut Isus a fost identificat inca de la mijlocul primului secol”, a spus Stephen Pfann, de la Universitatea Tarii Sfinte.

In primul secol, imparatul roman, Hadrian, a distrus orasul Betleem. Dupa ce a distrus orasul, Hadrian a construit un templu si a plantat copaci pe locul unde veneau pelerinii crestini sa onoreze locul nasterii lui Isus.

„Mergeau la ce ramasese din casa, din pestera in care Maria L-a nascut pe Prunc. Oamenii si-au amintit aceasta. Dupa 15 ani oamenii mergeau acolo sa viziteze locul.”

Sfantul Ieronim a scris in anul 396 dupa Hristos: „Chiar si cei straini credintei stiu ca in acea grota S-a nascut Cel care este adorat si slavit de catre crestini.” De-a lungul secolelor, biserica a trecut printr-o serie de schimbari, dar este una dintre putinele biserici din tara Sfanta care nu a fost distrusa complet. Aceasta este intrarea principala in Biserica Nativitatii. Este numita „Usa Umilintei” deoarece trebuie sa te apleci ca sa intrii in biserica. A fost construita de catre cruciati si apoi modificata de catre otomani ca sa impiedice accesul calaretilor in biserica. Dupa 1400 de ani de la construirea bisericii de catre regina Elena, pelerinii crestini din intreaga lume inca viziteaza biserica. Multi imortalizeaza vizita lor atat inauntru cat si in afara bisericii. Locul central se afla in grota. Multi cred ca este locul exact al nasterii lui Isus. O stea marcheaza locatia exacta. Multi se inghesuie pe scarile inguste ca sa intre in pestera. Ajunsi jos, pelerinii ating steaua si imortalizeaza momentul in care au vazut locul nasterii lui Isus. Pentru multi este o experienta emotionala si spirituala profunda.

Parintele Peter Vasko conduce pelerinii prin Betleem. El spune ca atmosfera este deosebita in preajma Craciunului. „Cred ca sarbatoarea Craciunului este o ocazie minunata pentru pelerinaj, sa vii sa te rogi in locul in care S-a nascut Isus si apoi sa pleci cu acea rugaciune de aici.”

Un alt eveniment consemnat in Biblie a avut loc dupa nasterea lui Isus. Profesorul Shomali ne-a oferit sansa sa vizitam subsolul Bisericii Nativitatii.

“In acest loc se afla mormantul copiilor nevinovati. Iord a ucis in jur de 6000 de copii din intreaga zona ca sa-L ucida pe Isus Hristos fiindca nu a vrut sa fie inlcuit de un rege nou.”

L-am urmat pe profesorul Shomali la subsol ca sa vedem mormintele. „Aici sunt mormintele copiilor. Acestea sunt oasele catorva dintre copii despre care credem ca au fost ucisi de Irod.”

Un alt eveniment important a avut loc in afara Betleemului. Pastorul Steve Khoury, un pastor local, ne-a aratat pesterile de care multi cred ca erau folosite de pastori in acea noapte sfanta. Luca 2:8-11 spune: in ţinutul acela erau nişte pastori care stateau afara in camp şi faceau de straja noaptea imprejurul turmei lor. Şi iata ca un inger al Domnului s-a infaţişat inaintea lor, şi slava Domnului a stralucit imprejurul lor. Ei s-au infricoşat foarte tare.Dar ingerul le-a zis: „Nu va temeţi: caci va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul:astazi, in cetatea lui David, vi S-a nascut un Mantuitor, care este Hristos, Domnul.”

„Conform istoriei, pastorii foloseau aceste pesteri ca sa adaposteasca oile iarna, sa depoziteze mancarea si ca sa locuiasca in ele. Pastorii erau foarte apropiati de oile lor.”

Acei pastori au devenit primii martori ai implinirii profetiei facute in urma cu 700 de ani cand Isaia a proclamat:De aceea, Domnul insuşi va va da un semn: ‘Iata, fecioara va ramane insarcinata, va naşte un Fiu şi-I va pune numele Emanuel’” Astazi, acel mesaj al Craciunului este acelasi pentru pelerini, profesori si pastori.

„Ne reaminteste ca Dumnezeu a coborat pe pamant ca sa moara pe cruce si sa se nasca intr-o iesle. Esenta mesajului este faptul ca vietile sunt transformate, vietile oamenilor vor fi transformate daca aud despre Isus Cristos”, a concluzionat pastorul Steve Khoury.

Oratoriul „Mesia” de Handel inspira ascultatorii si transcende timpul

Pentru multi, Craciunul nu ar fi complet fara participarea la spectacole in care se canta oratoriul „Mesia” compus de Handel. De la Filarmonica din Virginia, Statele Unite, in inima tarii Sfinte, Ierusalim… Este auzita pe intreg globul. Pentru a afla mai multe despre compozitorul talentat al oratoriului “Mesia”, calatoria noastra ne duce in Europa. Nascut in Germania, George Friedrich Handel s-a mutat in acesta casa pe strada Brook din Londra cand avea 40 de ani. Hadel s-a considerat un compozitor de opera, dar interesul public era in scadere in Anglia, iar in anul 1741, descurajat, Handel se intreba daca nu ar trebui sa se pensioneze.

Unii oameni cred ca se afla intr-o criza a carierei sale si e posibil sa fi luat in cosiderare intoarcerea in Germania. Atunci, acest barbat, Charles Jennens i-a inmanat cuvintele, sau libretul oratoriului Messiah. Jennens, un savant, a selectat cu grija versete din Vechiul si Noul Testament si profetii despre Mesia, nasterea lui Isus, moartea pe cruce si invierea. Mesajul crestin al oratoriului a fost o reactie la interesul crescu pentru deism. Fiindca deistii credeau in divinitatea lui Hristos, Jennens a cautat sa combata aceasta gandire.

„Cred ca pentru Jennens, Mesia a fost o pasiune personala, o misiune personala. Jennens a fost un om foarte religios si un crestin dedicat”.

„Am gasit o scrisoare de-a lui Jennens catre un prieten in care scria: „Am realizat aceasta colectie de versete pentru Handel si sper ca va da tot ce-i mai bun din el ca sa devina cel mai bun oratoriu pentru ca are cel mai bun subiect. Subiectul este Mesia”, a spus Ruth Smith, un expert de la Universitatea Cambridge.

Aceasta este camera in care a compus Handel si unde se presupune ca a compus „Mesia”. El a scris oratoriul in doar 24 de zile. Multi cred ca a fost o inspiratie divina.

Un savant al muzicii a spus ca numarul de greseli pe care le-a facut Handel in compozitia sa de 259 de pagini este incredibil de scazut pentru o compozitie cu o astfel de lungime. Handel nu a iesit din casa in acele trei saptamani, iar un prieten care l-a vizitat, l-a gasit plangand in hohote. Dupa ce a scris refrenul „Aleluia”, se spune ca a zis: „Credeam ca vad tot cerul si pe Dumnezeu inaintea mea.” Pentru Jennens si Handel, Mesia avea sa devina o unealta evanghelistica pentru vestirea Evangheliei maselor de oameni. Ei au luat si decizia controversata de a interpreta „Messa” in teatre in loc de biserici pentru a atinge mai multi oameni, chiar si pe interpreti. Handel a folosit cantareti seculari, actrite care au cantat solourile, precum Susannah Maria Cibber, o femeie cu un trecut pacatos, dar care a fost descrisa ca fiind capabila sa strapunga inima cu vocea ei, pe cand alti artisti mult mai pregatiti incantau doar urechile.

„El atinge oameni aflati la orice nivel, fie ca e un nivel spiritual, muzical, sau dramatic. Oratoriul Messia are ceva pentru fiecare, si desigur, si pentru spectatori”, a spus Tim Brown, un alt expert de la Universitatea Cambridge.

„Daca va uitati pe youtube la flashmob-urile in care se canta refrenul „Aleluia”, veti vedea ca videoclipurile au aproape 43 de milioane de vizualizari. Ma indoiesc ca toti sunt crestini protestanti. Daca vizionati acele videoclipuri veti vedea ca oamenii asculta in malluri si peste tot. Puteti vedea schimbarea care are loc pe fata lor atunci cand asculta, sunt miscati profund”, a adaugat Ruth Smith.

Interpretarile au fost de cele mai multe ori concerte caritabile pentru eiberarea prizonerilor din inchisoarea datorinicilor si pentru ajutorarea orfanilor din cunoscutul spital londonez Foundling. Un savant a scris: „Mesia a hranit flamanzii, a imbracat pe cei goi si a adapostit orfanii mai mult decat orice alta productie muzicala din lume”. Cu toate acestea, George Frideric Handel nu si-a asumat meritele. La sfarsitul oratoriului, Handel a scris literele „SDG”, Soli Deo Gloria, care inseamna „Doar lui Dumnezeu gloria.”

Dupa moarte dictatorului Kim Jong Il, lumea e cu ochii pe succesorul acestuia

Agentia de presa de stat din Coreea de Nord a transmis o stire urgenta. in cateva secunde o prezentatoare de stiri, imbracata intr-o rochie neagra, a transmis lumii stirea plangand.

Comandantul suprem al Armatei Coreene a Poporului a decedat in urma efortului psihic si fizic la ora 8:30 in data de 17 decembrie 2011. Kim Jong Il a murit in urma unui atac de cord in timp ce calatorea cu trenul. Anul trecut, dictatorul nord coreean a ales pe fiul sau cel mai mic, Kim Jong Un, ca sa-l urmeze.

„Fiul lui este foarte tanar, neexperimentat, este loial tatalui sau si fata de Coreea de Nord, dar el nu are credibilitate in fata armatei deoarece nimeni nu stie cum va fi el”, a declarat Leon Panetta, secretarul american al Apararii.

Mass media a anuntat ca Kim Jong Un va fi urmatorul lider al Coreei de Nord, informatie nestiuta pana atunci de lumea de afara.

„Doar pentru ca e nou si tanar, nu trebuie sa presupunem ca va fi la fel de rau si diabolic ca tatal sau”, a declarat republicanul Peter King din New York.

In interiorul Coreei de Nord, Kim Jonh Il era cunoscut ca un lider drag, dar nu prea existau motive pentru care 23 de milioane de nord correni il sustineau pe dragul lor lider. El a preluat puterea in 1994, dupa ce a murit tatal sau, Kim Il Sung. El a condus cu mana de fier si nu a fost altceva decat un dictator brutal. El a acordat mai mult timp si dragoste tigarilor, bauturii, femeilor si filmelor de la Hollywood decat propriului sau popor. in timp ce Kim avea o viata extravaganta, poporul sau suferea. Economia Coreei de Nord e la pamant din 1990 si milioane de oameni sufera de foamete. El a cheltuit banii Coreei de Nord pe masini scumpe, ceasuri scumpe, rachete si si-a construit un program nuclear care contine plutoniu indeajuns pentru sase bombe nucleare.

“Nu trebuie neglijat faptul ca ca aceasta tara este o familie de crima organizata care pozeaza intr-un guvern. Kim Jong Il a fost un nebun si un tiran.”

Dupa moartea lui, oamenii se tem de instabilitate in regiune.

„Este cea mai mare zona militar-armata din lume. A fost asa de zeci de ani, iar acum ne aflam in unul din acele momente critice din istoria militara post 1950”, a declarat Kevin Rudd, ministrul de externe al Australiei.

Coreea de Sud si-a pus armata in stare de alerta. in timp ce fortele americane din Sud pe pozitii de supraveghere.

Democratia ramane sub semnul intrebarii in tarile „Primaverii” arabe

A trecut aproape un an de la demonstratiile din Tunisia care au condus la alungarea dictatorului si la alegeri democratice. Tunisienii sunt multumiti ca revolutia lor a inspirat si pe altii din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu. Dar avand in vedere revoltele din Egipt si revolutiile din Yemen si Siria, intrebarea e daca acestea vor conduce la democratie, sau rezultatul va fi altul.

In aceasta toamna, partidul islamic moderat a castigat majoritatea voturilor in parlamentul tunisian. Ei au jurat sa promoveze secularismul si democratia. Islamicii moderati au castigat alegerile recente din Maroc. Secularii din tara spun ca vor trebui sa astepte sa vada daca noul guvern va sustine democratia. Se asteapta ca Partidul Libertatii si Justitiei al Fratilor Musulmani, cel mai organizat partid politic din Egipt, sa castige o serie de alegeri si sa detina controlul parlamentului. Unii egipteni precum aceasta femeie spun ca prefera legea islamica, si nu democratia. Ea nu doreste sa-i spuna cineva sa-si dea jos niqabul cand merge la facultate. Ea spune ca scopul ei principal este legea Sharia. Sunt islamul si democratia compatibile?

Elliot Abrams spune ca tarile islamice precum Malaezia si Indonezia au acceptat democratia. El spune ca si tarile arabe ar putea face la fel daca isi adapteaza cultura. in Siria, demonstratiile pornite primavara trecuta s-au transformat intr-un razboi civil. Armata siriana libera devine tot mai puternica. Abrams spune ca zilele regimului lui Assad sunt numarate.Cred ca regimul este pe sfarsite, dar din pacate nu i se pune capat destul de rapid. Vor fi mai fi omorati multi oameni inainte sa-i vina sfarsitul pe care eu il anticipez anul viitor.”

Caderea regimului lui Assad, singurul aliat al Iranului, ar fi o veste rea pentru Teheran. „Ani de zile am vazut ascensiunea Iranului ca putere. Pierderea Siriei ar insemna oprirea aceastei ascensiuni. inaltarea Iranului, influenta sa tot mai mare in regiune a ajuns la apogeu si poate putem schimba situatia.”

Nina Shea este ingrijorata de aparitia unei forme extreme de islam in regiune si de efectul pe care-l poate avea asupra crestinilor. „Cred ca ultima speranta a acestor oameni si a libertatii religioase este guvernul Statelor Unite. Nu cred ca guvernul american intelege aceasta. Nu cred ca administratia intelege acest lucru, nu cred ca e informata si nici nu cred ca ii pasa.”

Shea spune ca Statele Unite trebuie sa foloseasca parghiile politice si economice pe care le are pentru a pune presiune asupra democratiilor in curs de aparitie in lumea araba ca sa protejeze crestinii si alte minoritati religioase. in cazul Egiptului, aceste parghii sunt dolarii americani. Washington trimite armatei egiptene aproape 1 miliard de dolari anual. „Noi ii finantam, vom continua sa o facem si trebuie sa primim ceva in schimb.”

Raport de misiune: Misiunea Speranta pentru Africa Tribul Masai

Viziunea noastra este ca aceasta scoala sa fie un loc unde copiii care vin de la distanta pentru a invata sa aibe posibilitatea sa manance o masa calda si sa doarma. Cei mai multi dintre acesti copii se intorc acasa unde neavand conditii, nu reusesc sa invete pentru scoala.

„Cu ajutorul Domnului, comunitatea romana din America, a investit 5000 de dolari pentru o scoala care apoi va fi atat scoala, cat si casa de rugaciune. Vor veni copii de pe o raza de 20 de km si vor fi in jur de 1000 de copii cand scoala va fi complet terminata si cu dormitoare. Deoarece ei aici nu au curent electric, la scoala vor avea curent si vor putea invata dupa standardele nationale, ca astfel copiii de aici sa poata fi competitivi cu copiii din oras”, a spus Simi Timbuc, pastorul bisericii penticostale romane Bethezda.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, pe langa proiectul construirii acestei scoli, vom sapa si o fantana aici, lucru care va fi o binecuvantare nu doar pentru copiii ce vor veni la scoala, ci si pentru multi altii care nu vor mai fi nevoiti sa-si aduca provizii de apa de la o distanta destul de mare.

Ca de fiecare data, echipa medicala s-a ingrijit de cei cu rani usoare, incercand si prin acest lucru sa fie o binecuvantare in mana lui Dumnezeu.

Daca stam sa privim la tot ce ne-a daruit Dumnezeu, cu siguranta putem spune ca suntem niste oameni binecuvantati. stim ca este mai ferice sa dai decat sa primesti, asa ca va indemnam sa experimentati aceasta bucurie, bucuria de a darui.

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: