ARTICOLUL ZILEIEDITORIALE

Echipament de schi

Trebuie să recunosc că nu știu să schiez…însă în ultima vreme mă gândesc foarte des la…munții pe care-i avem de urcat..în fiecare zi. Și mai pot vedea atâția oameni zdrobiți de toată greutatea pe care o au de dus… Ipotetic vorbind…cred că avem de ” cățărat ” tot felul de munți în viața noastră. Cum ar fi, spre exemplu ” muntele complexelor ”…

E o adevărată provocare să te cațeri și să încerci să treci..pe partea cealaltă..unde e țara promisă”..

M-am gândit, pe de altă parte..toată lumea are câte un ”mic” complex…e ok..suntem oameni..

Din pacate…nu e chiar așa.

Da, suntem oameni. Avem slăbiciuni. Păcătuim. Greșim. Ne întoarcem și ne pocăim de starea noastră.

Da. Însă dacă e ceva care generează, întreține ”o infecție”, atunci drumul nostru e precum al lui Sisif ( personaj mitologic, a fost fiul lui Aeolus, întemeietor și rege al cetății Corint. Era considerat cel mai viclean dintre muritori. Pentru vina de a fi dat în vileag răpirea Aeginei de către Zeus, Sisif și-a atras asupră-și mânia acestuia din urmă și a fost supus în Infern la o caznă perpetuă: el a fost sortit să urce un deal împingând veșnic o stâncă uriașă, care o dată ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale și cazna era reluată)…

Un ”complex” poți să-l asemeni cu un gardian..unul care te ține întemnițat în propria ta durere și respingere..

Sunt o mulțime de astfel de..”gardieni” dar..să ne uităm pentru început la unul și cum afectează o relație..

Complexul de abandon (complexul de părăsire)  SAU  teama de  a fi respins, înlăturat, nesimpatizat, antipatic.

Dacă acest complex există, atunci orice excludere, respingere ori distanţare este trăită ca şi o catastrofă…

Avem sentimentul că persoana noastră nu interesează pe nimeni, că suntem marginalizaţi, că şansa de a fi mângâiat, iubit, apreciat, recunoscut, este extrem de redusă, ba chiar absentă.

Atunci ne îndreptăm către starea de gol sufletesc, pierderea gustului, plăcerii de a trăi, fiind cel mai puternic semn al depresiei.

Forme sub care se manifestă:

– suspiciune asupra sincerităţii prietenilor, este pusă la îndoială calitatea afecţiunii primită, cererea neîntreruptă de dragoste. Persoana complexată întreabă continuu despre sentimentele celuilalt, pentru a se asigura de afecţiunea dăruită. Acest tip de persoană îi bănuieşte pe ceilalţi de infidelitate sau nesinceritate, iar cel mai mic semn de enervare din partea celui care a fost întrebat este o dovadă a trădării.

–  neagarea dragostei, afecţiunii, prieteniei, tandreţii. Este momentul în care de jur împrejur îşi clădeşte un zid care îl pune la distanţă de iubire. Atunci persoana se comportă doar ca un observator insensibil care consideră ridicolă orice expresie afectivă, fie că aceasta are loc în viaţa de zi cu zi, fie că este vizionată la TV, cinema, citită într-o carte sau într-o revistă, ori intuită într-o situaţie oarecare.

– sentimenul că este aruncat în lume, abandonat…

– stare de negare „negativ” la starea iniţială, persoana comportându-se practic ca şi o „mamă ideală”, aşa cum ar fi dorit să se poarte ceilalţi cu ea.

Persoana afectată de acest complex se dăruieşte, se sacrifică pentru ceilalţi, în speranţa că va obţine în schimb dragostea acestora. Se implică şi iniţiază activităţi care să provoace dragostea şi devine astfel acaparator pentru orice fiinţă cu care se află în relaţie.

În formă mai puternică, acest complex se exprimă prin protecţia rivalului sau a persoanei ce poate deveni rival, prin sacrificiu de sine şi generozitate pentru binele celuilalt.

Va urma…

 

De SIMONA LOGA. Citeste mai multe articole scrie de Simona

Banner sbro.ro /

Banner KERIGMA/

“ Citești Scripturile cu alți ochi atunci când vezi efectiv locurile în care s-au derulat evenimentele descrise.

Prin agentia Oxentia Tourism ai acum ocazia să vizitezi Israelul.

Pentru rezervări sună la: +40 746.675.313 sau la: + 40 744. 731.492

Retrăiește istoria biblică în Tara Sfântă alături de Oxentia Tourism

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: