Stiri

Recensământ: Bisericile cer responsabilitate

Recensământul populaţiei şi locuinţelor începe astăzi în România şi se va încheia, conform Foto: Dreamstimegraficului, 31 octombrie. Reprezentanţii bisericilor îndeamnă credincioşii să îşi declare declare explicit credinţa, ţinând cont de faptul că recensământul va fi un reper puternic în stabilirea viitoarelor politici de dezvoltare socio-economică a ţării.

Peste 120.000 de recenzori vor aplica sondajul naţional care va extinde fondul de informaţii care caracterizează evoluţia în timp a familiilor, respectiv a gospodăriilor din ţară, informează Institutului Naţional de Statistică, citat de Agerpres.

Acesta este primul recensământ care are loc în România după aderarea la Uniunea Europeană. UE a stabilit ca toate ţările membre să aibă un recensământ anul acesta, pentru a putea compara datele la nivel comunitar.

Autorităţile de stat, dar şi reprezentanţii cultelor religioase, sau ale diverselor minorităţi au sfătuit populaţia să nu se teamă că datele obţinute prin recensământul populaţiei ar fi folosite împotriva lor.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, împreună cu şefii principalelor instituţii publice implicate în organizarea recensământului s-a aflat printre primii care au îndemnat populaţia să participe deschis la primul recensământ european la României.

--

Patriarhia Română a îndemnat clerul şi credincioşii ortodocşi să participe cu responsabilitate la recensământ şi să-şi declare identitatea creştin-ortodoxă. „Datele statistice obţinute în urma recensământului din anul 2011 vor fi de folos eparhiilor Patriarhiei Romane din ţară şi străinătate pentru pregătirea şi dezvoltarea programelor pastoral – misionare, social – filantropice şi cultural – educaţionale în funcţie de realitatea demografică şi problemele specifice fiecărei comunităţi de credincioşi,” se arată în declaraţia oficială a Patriarhiei, privind recensământul.

Episcopii greco-catolici şi-au sfătuit, la rândul lor, credincioşii: „să vă declaraţi deschis religia ‘greco-catolică’, iar în rubrica de la punctul 25 să vă asiguraţi ca a fost trecut codul ’13′, corespondentul numeric pentru religia greco-catolică. De asemenea, vă sfătuim să vă asiguraţi că toate datele de pe formular v-au fost trecute cu cerneală sau pix, pentru a nu putea fi modificate ulterior. Orice abuz de încălcare a libertăţii religioase va fi adus la cunoştinţa forurilor internaţionale,” se arată pe site-ul catholica.ro.

Şi preşedintele Alianţei Evanghelice din România, Virgil Achihai a transmis un mesaj în care atrage atenţia credincioşilor creştini după evanghelie „să urmărească modul de operare a datelor pe care le face persoana care completează fişa recensământului, pentru că, uneori, din comoditate sau rea voinţă, se trece alt cult,” infomează brasovulevanghelic.ro.

--

Reprezentanţii bisericii adventiste au îndemnat credincioşii să completeze câmpul referitor la religie folosind denumirea ei oficială şi să „evite orice altă denumire familiară sau populară”, se arată pe site-ul adventist.ro. În plus, biserica invită ca respondenţii să noteze ca adventişti de ziua a şaptea copiii, care fac parte din familii cu parinți adventiști de ziua a șaptea – chiar dacă încă nu au fost botezați; persoanele nebotezate încă dar care, în acord cu conștiința lor, se consideră sunt adventiste şi pe cei care din anumite motive nu mai fac parte din această biserică, însă, în acord cu propria conștiință, consideră că sunt adventiști de ziua a șaptea
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a declarat pentru Agerpres că „trebuie să cunoaştem câţi suntem, care sunt modificările intervenite în structura populaţiei,” menţionând totodată că datele sunt înregistrate pe libera declaraţie şi nu vor fi solicitate documente.

Recensământul din 2011 este al treilea realizat în România după 1989, precedentele având loc în 1992 şi 2002.

sursa: www.semneletimpului.ro

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

3 Comments

  1. CE VEI SPUNE LA RECESAMINT O DOCTRINA DE CULT CARE NU VALOREAZA NIMIC LA DUMNEZEU ,,, DACA NU AI TRECUT PRIN ,,,,FAPTELE APOSTOLILOR CAP . 2 CU 38 SI 39 ,,, NU TE POTI NUMI CRESTIN,,,,,

  2. Iacov 1:27  Religiunea curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor, şi să ne păzim neîntinaţi de lume.

    Poate ca una din intrebari si cea mai potrivita la recensamant ar fi: CAND AI CAUTAT ULTIMA DATA SA MANGAI UN ORFAN SI CAND AI FOST ULTIMA DATA SA VIZITEZI PE VADUVA SI SA II FI UN SPRIJIN???

    Doamne ai mila de poporul roman care piere din lipsa de cunostinta!!!!

Lasă un răspuns

Back to top button
%d