ARTICOLUL ZILEIEDITORIALE

20 de aspecte negative legate de facebook – Nelu Popelea

Am avut câteva ocazii în care ficele mele, (şase la număr cu vârsta cuprinsă între 11-20 ani) să mă întrebe: de ce în urmă cu doar trei ani nu am văzut acelaşi lucru la fel de dăunător tinereţei cum îl văd acum? Pentru că nu am ştiut în urmă cu trei ani. Acesta e răspunsul meu. Următorul articol nu este o ofensă la adresa facebook-ului. Doresc sa mă adresez tinerilor crestini neoprotestanţi în eventualitatea că le voi fi folositor. Asa că lucrurile de mai jos nu reprezintă părerea unui specialist, nici măcar nu sunt păreri luate de prin cărţi din domeniu, ci vorbesc de pe  poziţia unui tată şi de ce nu, chiar a unui păstor.

 1. Îti dă posibilitatea să iţi faci prea mulţi aparenţi prieteni, de care vei fi nevoit să te ascunzi sau să-i tratezi diferit.
 2. O simplă intrare te-ar costa o oră, asta în cazul în care te-ar putea aborda aprox. 10 persoane, cu care să vorbesti doar cinci minute cu fiecare.
 3. Oferă posibilitatea de a-ţi minţii propria conştiinţă. Foarte mulţi utilizatori facebook folosesc pretextul că îsi încarcă fotografii pentru rudeniile din străinătate,  în timp ce există o grămadă de alte mijloace de trimitere sau găzduire on line private.
 4. Favorizeaza climatul bârfei şi a denigrării a unor persoane din fotografii.
 5. Îti dă posibilitatea să zaboveăti anlizând îndelung diferite persoane(fete sau băieţi) fără ca ele sa bănuiască. Dacă te-ar deranja ca persoanele să ştie, înseamnă ca nu e un lucru bun.
 6. Ofera posibilitatea de a lasa comment-uri, adevăratele scopuri ale acestora fiind ascunse de cele mai multe ori.
 7. Dilueaza dramatic relatia de prietenie transformand-o in rutină
 8. Vizionarea diferitelor fotografii consuma o gramada de timp preţios,care şi aşa este puţin. De exemplu, dacă vizitezi zece ID-uri şi vizionezi câte 30 de fotografii la fiecare adresă timp de 30 sec., consumi 2,5 ore .
 9. Promoveaza ideea competiţiei; mai mulţi prieteni, mai multe comment-uri  etc = mai mare importanţă a persoanei.
 10. Ofera posibilitatea unei trăiri duplicitare în relţie cu părinţii şi familia
 11. Depăşeste limita de supraveghere parentală; unde sunt mai mulţi copii în familie riscurile sunt mai mari, părintele neputând face faţă unei sarcini aşa de mare de supraveghere.
 12. Oferă un climat favorizant dezvoltării mândriei, arogantei, a luxului.
 13. Promoveaza într-un fel pirateria; nimeni nu promovează pe facebook un album cu muzică, ci doar link-uri de unde poti descărca muzică,  etc.
 14. Lasă să se inţeleagă că dacă eşti utilizator vei fi mult mai informat cu privire la cercul tau de prieteni, ascuzând faptul că vei fi informat gresit, deoarece facebook a devenit un important formator de opinie.
 15. Poate conduce la dependenţă.
 16. Jocurile video afectează fizic şi psihic, lucru dovedit de specialiştii din domeniu cu mult timp în urmă.
 17. Violează paradoxal (paradoxal deoarece ţi-ai dat acordul) şi inconştient intimitatea personală şi a familiei prin fotografiile expuse .
 18. Utilizatorului nu i se dă posibilitatea de a folosi facebook discret, neoferind varianta folosiri de pe poziţia “invizibil”.
 19. Prezintă o imagine deghizată,eronată, ireală despre cel caruia îi vizitezi adresa.
 20. In cele mai multe cazuri ale utilizatorilor, timpul acordat facebook-ului este cu mult mai lung decât timpul acordat lui Dumnezeu.

 Ce veti face are de a face cu alegerea, iar alegerea va apartine !

Editorial scris de Pastor Nelu Popelea © www.crestintotal.ro

Citeste mai multe editoriale de Nelu Popelea.

CLICK AICI PENTRU TOATE ARTICOLELE DESPRE FACEBOOK

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

15 Comments

 1. pct 17 – exista setari ca sa nu fie totul public ci doar pt prieteni sau si prietenii prietenilor sau se pot trimite poze prin postare pe wall/perete şi să faci să fie vizibil doar pt cineva sau sa ascunzi de anumite persoane postarea ta …

  18.- la chat exista posibilitatea de a te pune pe invizibil .. profilul nu cred ca merge dar daca nu ai timp de cineva pur si simplu ignori comentarile sau mesajele prin care incearca sa dea de tine in acel moment

  Pe langa astea poti folosi profilul de facebook cu responsabilitate si nu cu aspectele negative ce le-ai prezentat mai sus … sunt destul de bine punctate ideile . Facebook-ul si in general retelele sociale pot fi folosite pt promovarea unor site-uri,radiouri …etc .. crestine si poate si in alte scopuri bune , partasie .. discutii pe seama unei postari , spre exemplu un verset din Biblie .

  PS : spuneai undeva de competitie la nr de prieteni … facebook limiteaza nr de prieteni la aprox 5000 .. poate mai permite doar cativa peste .. dupaia nu mai poti sa primesti cereri de prietenie … sunt unele profile a unor organizatii crestine care au ajuns deja la limita … si la paginile alea cu „LIKE” exista limita .. nu mai stiu exact cat era …

  Un om intelept va folosi orice lucru in scopuri bune fara sa ii dauneze . Un om lipsit de intelepciune chiar daca nu are un cont pe facebook tot nu va folosi timpul mai bine .

 2. ahaaa … Deci sincer zic ca nu imi mai pare rau ca mi-am sters contul , desi devenisem obsedat de acest site de socializare insa Dumnezeu mi-a luminat mintea si intr-o seara si gandul de a-mi sterge contul a venit din senin … Exact cum a spus fratele mai sus (Domnul sa-l binecuvinteze) stateam si studiam pozele fetelor si chiar a baietilor antipatici sa le descopar mici defecte pt a rade de ei . Super articolul 😉 :X

 3. Multumesc fratilor pt intervenție si chiar pt lamuriri. Niciodată nu am folosit facebook de pe un computer ci doar de pe telefon, asa se explica faptul ca la pct 18 nu am știut ca exista posibilitatea de a te pune pe invizibil, deși am întrebat înainte un utilizator. La pct 17 ziceam ca e un paradox, ca deși nu suntem obligați, ne afisam gratis poze cu membrii familiei, a copiilor deși facebook oferă posibilitatea de a le ascunde de alții cum spunea fratele mai sus. Idea mea nu era de a pretinde cuiva sa își stearga fb, ci de a pune in cântar pe deoparte putinele motive(aparent bune, pt ca exista si alte variante de a prezenta biserici, site crestin etc), iar pe de alta multimea aspectelor negative, ca mai apoi sa tragem o concluzie. Da frate, articolul nu-i pt cei intelepti, deci pt dvs nu e de folos. Ne implicam in prea multe chestii; candva era suficient mess-ul, acum e fb, maine cine stie ce va mai fi. Toate la vremea lor devin un fel de ” fenomen” pt adolescenti, iar noi le vorbim despre folosirea cu intelepciune. La fel se poate vorbi despre alcool, despre strand etc. Unde or fi inteleptii nostri din biserici joia seara? Stiu un lucru: Fiul Risipitor a trebuit sa se tina departe de cocina cu porci; asta e mai intelept dupa mine. GBU !

 4. Un răspuns pt PS-ul fratelui Tim. Eu cred ca pana ajungem la 5000 de prieteni exista o mare perioada de timp in care unii se pot mandri ca au 500 de prieteni iar alții sa sufere ca au doar 150. Mi se pare ca ar fi fost mai in regula sa nu se arate nr de prieteni ( nu știu sa fie aceasta posibilitate), pt a nu fi complexati alții, dar facebook nu e făcut după tiparul pocaitilor.

 5. mie unul nu-mi trebuie nr exagerat de prieteni .. am avut timp să mă învăţ cum stă treaba cu internetul şi nu mă mai interesează liste lungi .. de aia mai îmi fac curăţenie şi nu adaug pe oricine… calitate nu cantitate … exsită şi altele în afară de facebook … o nouă reţea e Google+ , un site de socializare unde se pune mai mult accent pe privacy şi deastea .. or început şi facebook că copieze ideea cu cercurile de prieteni de la ei …

  şi frate Popelea , în legătură cu lipsa tinerilor de la biserică joia seara sau altă dată e din cauză că tinerii nu au nevoie de o religie , de o biserică monotonă ci au nevoie de o credinţă vie , de modele în cei aşa-zişi creştini-vechi pe cale , ceea ce a început să se denatureze . Cei în vârstă dau dovadă de multă lipsă de înţelepciune şi asta îndepărtează tineretul din biserici . Prezenţa la biserică nu e un criteriu de măsurare a calităţii caracterului unui creştin . De obicei cei care sunt prea implicati doar in interiorul bisericii au uitat adevăratul scop al creştinilor , să trăiască iubirea faţă de Dumnezeu şi de oameni prin fapte prin a fi o lumină în adevăratul sens al cuvântului . Nu sunt deloc mai bun decât nimeni dar la teorie ştiu că sunt bun . Am destule defecte dar mi le asum .

 6. frate Timprin ceea ce voi spune in continuare nu o spun dorind sa te contrazic ci sa invatam impreuna unii de la altii asa cum spune Scriptura in Filipeni 3:15,16 „Gândul acesta, dar, să ne însufleţească pe toţi care suntem desăvârşiţi; şi, dacă în vreo privinţă sunteţi de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privinţă.
  16 Dar, în lucrurile în care am ajuns de aceeaşi părere, să umblăm la fel.”daca gresesc te rog sa ma corectezi dar cu verset biblic.
  legat de ce ziceai tu ca „Prezenţa la biserică nu e un criteriu de măsurare a calităţii caracterului unui creştin” cred ca nu ai dreptate;si asa cum ti-am cerut si tie ma voi folosi de o referinta biblica, si anume EVREI 10:25″Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.”
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti,AMIN!

 7. @ALIN IVASCO , n-o să-ţi dau nici un argument biblic , eu spuneam lucruri practice , nu o interpretare a unui verset scos din context … îţi respect oricum părerea …

  @Angela…salvata prin HAR , intra aici pe numele meu ca e un link pe care poti sa dai de mine …

 8. Haideti sa fim seriosi acum. Nu inteleg de ce incercati sa traiti inca in trecut. Facebook-ul are partile lui rele la fel cum are comunisumul sau democratia.Este o moda a prezentului si este normal sa fie perpetuata. Mai nou ,chiar nu inteleg, spuneti ca ar fi impotriva crestinitatii sau a religiei in sine? E ca si cum ati spune „nu socializa, vei ajunge in iad!” Referitor la punctul 20, cum puteti acuza cei ce stau pe facebook ca nu acorda timp lui Dumnezeu? Acum cateva zile am auzit ca Biserica isi vinde produsele religioase online. Ce aveti de spus despre asta? Probabil veti spune ca nu e acelasi lucru. Toata lumea depinde acum de si safim seriosi traim intr-o societate stricata dar consider ca tot ceea ce faceti este sa acuzati.Majoritatea conturile de facebook sunt private si nu au acces la ele decat oamenii care se cunosc intre ei. Consider ca argumentele acestea sunt un pic cam „trase de par”. Sunt de asemenea complet de acord cu Tim

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: