ANUNTURI

Vasilica Croitor va fi dat in judecata

Presedintele Adunarilor lui Dumnezeu din Romania, pastorul Ioan Ceuta il va da in judecata pe Vasilica Croitor, autorul cartii Rascumpararea Memoriei. Intr-un comunicat trimis astazi pe e-mail, Ioan Ceuta il acuza pe Vasilica Croitor de “atac terorist asupra miscarii penticostale din tara si strainatate“.

Lucrurile sunt foarte incurcate si ma vad nevoit sa intervin si eu (dupa o lunga perioada de lipsa din blogosfera), nu pentru a-i lua apararea lui Vasilica Croitor si nici pentru a-l acuza pe Ioan Ceuta, care a avut- la un moment dat- o influenta benefica asupra mea, eu fiind student la IBR. Nu persoanele celor doi ma preocupa, ci subiectul pus in discutie – cartea Rascumpararea Memoriei.

Cei ce nu au citit cartea pot foarte usor sa deraieze de la discutie si sa creada toate bazaconiile care se zvonesc. Cei care au citit cartea s-au putut convinge ca autorul nu doreste sa distruga Cultul sau sa-l murdareasca, cum este acuzat. Rascumpararea Memoriei este si va fi o carte de referinta cu privire la istoria noastra, a penticostalilor, dar si cu privire la modul de operare al Securitatii vis a vis de cultele religioase. Pe mine cartea m-a ravasit si  a trebuit sa renunt la multe mituri pe care le credeam autentice, dar mi-a starnit si un sentiment de revolta sfanta care ma face sa lupt pentru adevar, fara compromis.

Citeste tot articol scris de Laurentiu Balcan click aici sau pe www.penticostalul.wordpress.com

--

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

51 Comments

 1. Fratele Vasile nu cred ca ar trebui sa se teama daca are dovezi palpabile la ceea ce a scris, iar “domnul” Ceuta ar trebui sa mai treaca pe la Biblie, in functia in care este ar trebui sa stie ca noi nu ne judecam la oameni. Parerea mea.

 2. Pacea Domnului Isus Hristos sa fie in inimile voastre a tuturor.Este mare nevoie caci rascumpararea memoriei nu sta in spusele si scrisele oamenilor muritori prin investigatii, aceasta este de la diavolul, nu este in adevarul scris de Dumnezeu,care ne spune ca fiecare biserica sa se intoarca de unde a cazut si sa se pocaiasca.Uitati ce frumos vorbeste Dumnezeu si comparati cu aceasta carte care acuza si dezvaluie o istorie deja incheiata de 21 de ani.Nuuuu Dumnezeu nu face asa ceva.(Nu am citit cartea si nici nu as putea sa citesc asa ceva ,dar vad reactile crestinilor).
  Acest Vasile Croitor este sfantul sau trimisul Lui Dumnezeu de a scris asemenea carte? Credeti ca are dreptul sa judece trecutul si sa se razbune, cine l-a ajutat la investigatie? Voi nu stiti ca Razbunarea este a Domnului si nu a oamenilor?.Cine va invata sa faceti raul scriind carti?.
  Sa ii fie rusine lui si tuturor celor care l-au sustinut in lucrare.
  Ascultati cuvintele Domnului Dumnezeului nostru ce frumos ne spune.
  Apoc .2:1-11
  5.Adu-ti, dar, aminte de unde ai cazut; pocaieste-te si intoarce-te la faptele tale dintai. Altfel, voi veni la tine si-ti voi lua sfesnicul din locul lui, daca nu te pocaiesti.10.
  10. Nu te teme nicidecum de ce ai sa suferi. Iata ca diavolul are sa arunce in temnita pe unii din voi, ca sa va incerce. Si veti avea un necaz de zece zile. Fii credincios pana la moarte, si-ti voi da cununa vietii.”
  -Ingaduiti-va unii pe altii, si daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi. (Col.3:13)
  -Pe voi, care erati morti in greselile voastre si in firea voastra pamanteasca netaiata imprejur, –Cine esti tu, care judeci pe robul altuia? Daca sta in picioare sau cade, este treaba stapanului sau; totusi va sta in picioare, caci Domnul are putere sa-l intareasca pentru ca sa stea. (Rom.14:4)
  -Unul singur este datatorul si judecatorul Legii: Acela care are putere sa mantuiasca si sa piarda. Dar tu cine esti de judeci pe aproapele tau? (Iac.4:12)Dumnezeu v-a adus la viata impreuna cu El, dupa ce ne-a iertat toate greselile. (Col.2:13) Amin.
  Acestea sunt cuvintele intelepte ale Lui Dumnezeu
  Dumnezeu niciodata nu ar scoate un adevar la iveala, sa faca razboi si cearta intre frati, ci El vrea ca fiecare biserica sa se roage si sa se pocaiasca.Nu vrea ca crestinii sa se judece si inca la oameni.Dumnezeu va pedepsi orice neascultare de Cuvantul Sau, nu de cartile oamenilor.
  Nu uitati aceasta carte nu este Biblia si tot ce e in afara ei este minciuna,stinta si dorinta de a face rau ,nici un om nu cunoaste adevarul si de ce a fost comunismul atat de rau, decat Dumnezeu.Nu va lasati inselati si condusi de acesta carte sau alte carti de acest gen, nu le dati crezare,ca Dumnezeu nu e acolo,Dumnezeu este in Biblie in Cuvantul Sau care este adevarul propovaduit de Fiul Sau cand traia pe pamant.
  Traiti si impliniti frati crestini Biblia, nu cartile oamenilor muritori care sunt ca iarba.
  1 Petru1:24-25 Caci orice faptura este ca iarba si toata slava ei, ca floarea ierbii. Iarba se usuca, si floarea cade jos,
  25. dar Cuvantul Domnului ramane in veac. Si acesta este Cuvantul care v-a fost propovaduit prin Evanghelie.
  Ascultati de cuvantul Domnului si nu mergeti pe la judecatile oamenilor.(parerea mea)

 3. FRATELE IOAN CEUTA NU CRED CA FACE BINE.NOI AVEM CUVANTUL LUI DUMNEZEU DUPA CARE UMBLAM CALAUZITI.EL SPUNE SA NU MERGEM LA CEINEDREPTI SA NE FACA DREPTATE.CE VOM FACE ATUNCI CAND VA VENI PRIGOANA PESTE NOI?CAND VOM PLATI CU SANGE CREDINTA NOASTRA.TREBUIE SA L LASAM PE DUMNEZEU SA JUDECEPOATE EL DEJA REGRETA CE A FACUT.DUMNEAVOASTRA TREBUIE SA FITI UN EXEMPLU PENTRU NOI.SOTUL MEU A AVUT UN ACCIDENT F GRAV LA LOCUL DE MUNCA.IN URMA ACESTUI ACCIDENT A RAMAS CU HANDICAP GRAV.PROCURORUL CARE SA OCUPAT DE CAZ NE A SFATUIT SA DAM IN JUDECATA PE CEI VINOVATI,DAR NOI IAM SPUS CA SUNTEM CRESTINI SI NU UMBLAM SA NE FACEM NOI DREPTATE.DACA DUMNEZEU A INGADUIT ACCIDENTUL EL VA PURTA DE GRIJA SI ASA A FOST.NU SUNTEM CRESTINI NUMAI DE VREME BUNA.TREBUIE SA FIM EXEMPLE IN TOATE CIRCUMSTANTELE SA RASPUNDEM CU DRAGOSTE ASA CUM FACE SI DUMNEZEU CU NOI.SA L LASAM PE DUMNEZEU SA JUDECE.HAIDETI SA NU NE FACEM SI MAI MULT DE RAS

 4. Este foarte rau ca singurul cult din Romania care are probleme de genul
  acesta este cultul penticostal, toti ceilalti au stiut sa-si gestioneze foarte
  bine problemele. Parerea mea este ca acest lucru a fost premeditat si este
  un atac la persoana fratelui Niky el fiind singurul personaj in viata care apare
  in acesta carte ca informator, motivul fiind inlaturarea lui din orice functie pe care o mai
  detine, si inlocuirea lui. Apoi fratele Croitoru are un mare succes, pe care la
  si cautat si la obtinut.

 5. Nu cred ca ar trebui sa ajungem in judecata in ceea ce priveste orientarea scriptologica, e doar o prezentare pe scurt a ceea ce pastorul crede de cuviinta.
  Sa-i lasam sa se judece. Nu cred ca este drep asa ceva sa ne facem de rusine.
  Personal, il cunosc pe fr. Ceuta, e foarte influent. Are o greutate in ceea ce vorbeste, adica e teoretic-ok, insa e dificil ca om.
  Domnul sa ma ierte ca o spun pe fata, dar e realitatea pe care am vazut-o cu ochii mei.

 6. @ Monica

  Dragă Monica, în loc să scrii atâtea rânduri ( a se citi bazaconii), citeşte mai întâi cartea RM.
  Chiar dacă afirmi că tot ce-i scris afară de Biblie este minciună. Dacă ai dreptate, atunci e valabil şi pentru ce ai scris tu.

 7. Marcel.D,
  Har si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru si de la Domnul Isus Hristos!
  Da ,eu pot sa gresesc in vorbire si scriiere ca sunt om si s-ar putea sa mint ,caci nu stiu adevarul pe deplin,dar cuvintele Mantuitorului sunt adevarate,aratati-mi o carte care sa ne dea intelepciune si adevarul mai mult decat Biblia,mai ales acele carti care nasc certuri,dezbinari, recunosc caci sunt unele carti care pot sa fie si bune care sa ne ajute la dezvoltarea cunostintelor si la toate dezvoltarea caracterului nostru de crestin.Daca fratele Ceuta nu citea aceasta carte, nu ajungea la acest gest de a trimite in judecata un autor care incearca sa distraga bisericile de la predicarea Evangheliei si propovaduirea pocaintei si sa se preocupe de cartea lui,unii nu toti.Aceasta face cel rau, iti da carti sa te distraga de la Biblie .Bisericile penticostale in loc sa se preocupe de starea crestinilor, sa provoace trezirea spirituala ,se preocupa de scrisele unora si a altora ,care nu zidesc biserica.De aceea am spus ca restul cartilor sunt minciuni si ca orice om pot sa ma insel.Caci minciuna nu vine din adevar ,adica din Biblie.Iertati-ma daca m-am inselat singura si faceti ce credeti de cuvinta ,tot ce scriu este o parere, nu neaparat un adevar ,dar textele Bibliei sunt adevarul Lui Dumnezeu, deci este o samanta de adevar in tot ce scriu,restul poate fi o interpretare gresita de a mea si pot fi bazaconi, ca si acesta carte,dar eu nu ma voi judeca cu nimeni.
  Nu va luati dupa cuvintele mele de om, dar ascultati cuvintele Lui Dumnezeu.
  -Si daca, prin minciuna mea, adevarul lui Dumnezeu straluceste si mai mult spre slava Lui, de ce mai sunt eu insumi judecat ca pacatos? (Rom.3:7)
  -Rom.1:24. De aceea, Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimilor lor; asa ca isi necinstesc singuri trupurile;
  25. caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin.
  Daca dati curs si crezare cartilor oamenilor voi va inchinati si le slujiti lor,idolilor.Vasilica Croitor vrea sa devina un idol prin acesta carte sa ascultati de cele scrise de el mai mult ca de Dumnezeu.
  FERITI-VA DE IDOLI, FRATI IUBITI CRESTINI.

 8. La ce ne foloseste noua crestinilor,si in mod special pastorilor din ziua de azi,sa-i cunoasca pe cei care din motive numai de ei stiute s-au facut vinovati de pacatul colaborarii cu securitatea comunista?Ne ajuta cumva in umblarea in dragoste?
  Poate ca cei ‘lepadati’ au fost primiti inapoi cu mare dragoste,si au fost iertati in urma pocaintei lor!
  Personal.nu vad un lucru rau ca un pastor sa scrie despre ‘colaborare’.Ceea ce nu mi se pare frumos si,bineinteles, spiritual,e faptul ca a dat nume si a avut grija sa nu uite pe nimeni
  Autorul e tanar si n-a trecut prin represaliile vechiului regim.Ma mir ca a scris el aceasta carte.Totusi tind sa cred ca nu C.V.este autorul ei ci altii.C.V. a avut doar curajul sa puna in pe hartie opera altora.Avem de-aface cu o MICA rafuiala atent regizata.

 9. Pot doar să subscriu la ceea ce a scris şi Pavel Valeria:

  Citiţi cartea, pentru a putea face afirmaţii cu privire la ce ajută sau la ce strică.

  Mi se pare pierdere de vreme şi amărâre de inimă să citesc şi să mai şi paricip la discuţii despre RM cu oameni care nu au citit nici măcar un capitol din ea!

  Are de-a face cu bunul simţ, ca înainte de a critica ceva (fie chiar şi pozitiv) să mă informez despre acel ceva.

  Marcel

 10. Dragă Alin,

  aş vrea să te întreb dacă ai citit cartea. Dacă ai citit-o, atunci aş vrea să-ţi argumentezi afirmaţiile cu referinţe din carte.
  De asemenea m-ar interesa dacă ai vizitat personal biserica fratelui Vasilică Croitor.
  În ce priveşte propunerea ta, eu cred că Dumnezeu a dat fiecăruia daruri, însă acestea sunt variate. După cum un contabil nu va putea face munca unui inginer constructor, tot aşa un istoric nu va putea scrie eficient o carte despre “Criza spirituală mondială” – care, bineînţeles să entuziasmeze credincioşii spre a ieşi din ea, fără să mai vorbim de faptul că “mondială” nu cred că se prea potriveşte; există foarte multe zone azi unde nu există criză spirituală.
  Eu îţi sugerez să te apuci tu să scrii această carte, eu aş fi fericit să o cumpăr.

 11. Alin, nu cred ca trebuie sa-ti fie mila, fratele Vasile. Fratele cand si-a asumat aceasta responsabilitate de a scrie cartea stia sigur ce-l asteapta, este un om intelept.
  Si la urma urmei de ce sa nu fie scrisa istoria de un crestin?

 12. Dragă Alin,

  Aş vrea să-ţi amintesc că mi-ai adresat un mesaj, fără a-mi răspunde dacă ai citit cartea şi dacă ai vizitat vreodată biserica păstorită de Vasilică Croitor.
  Atâta timp cât mi te adresezi, dar abordezi o altă temă, discutăm unul pe lângă celălalt.

  Deoarece acest fel de discuţie nu este constructiv pentru nimeni, pe viitor voi înceta de a-ţi mai răspunde la mesajele adresate mie.

  Pentru a-ţi da răspunsul meu la cele scrise de tine, în special la întrebarea-răspuns dacă

  “un tanar care nu a luat o palma poate pt Isus sa faca el dreptate pt cei care sau straduit sa ne aduca credinta sfanta?nu cred k e frumos din partea lui in primul rand,acesti oameni EROI ai CREDINTEI trebuie respecati”,

  şi pentru a-ţi împărtăşi ceea ce cred şi simt referitor la această temă, ataşez în continuare ceea ce am postat şi pe blogul rascumparareamemoriei.

  Încerc să pun în cuvinte ceea ce simt şi gândesc vis-a-vis de foştii sau existenţii noştri lideri care s-au compromis în acest fel oarecum foarte secret, dar pe de altă parte foarte public, bine documentat şi protocolat. Pun aceste gânduri sub forma unei scrisori către “tata”.

  Dragă tati,

  Îţi scriu aceste rânduri, deoarece după un timp îndelungat, ani şi ani de frământări şi incertitudini, timp în care, prin discuţiile mele şi ale fraţilor mei cu tine, am încercat să aflu poziţia ta cu privire la trecutul tău şi al nostru, la anii aceia grei, de care nu ne vine să ne aducem aminte, mi-am luat inima-n dinţi şi m-am dus la jurnalul vostru.
  Ştiam că există. Bănuiam încă de când eram copil că ceva nu mirosea a bine, iar după ce ea a murit, bănuiala se metamorfoza în certitudine. Cu toate acestea, voiam să aud de la tine. Nu ai vrut să spui nimic. Ocoleai orice discuţie pe această temă, nu ai recunoscut nimic, aşa că… am vrut să clarific. Pentru mine. Pentru fraţii mei. Cei rămaşi şi cei plecaţi. Pentru durerea din noi şi copiii noştri.
  Tu ştiai de jurnalele voastre. De unele ai scăpat prin incendiu, celelalte mi-au mistuit inima, mi-au prefăcut-o în scrum.
  Ştiu că ea ţi-a făcut favoruri, ţi-a permis să ne construieşti casa, dar casele altor fraţi de-ai mei ea le-a demolat fără milă. Ştiu că nu puteai să intervii pentru toţi. Ţi-a fost greu. Ai făcut-o pentru noi. Să îţi întreţii familia. Ea îţi mai dădea şi câte o recompensă ca să-ţi arate cât de mult apreciază compromiterea ta. Ai acceptat să te spurci cu ea, pentru “binele” nostru? Preţul a fost mult, mult prea mare! Nu se putea altfel? Da, nu se putea, dacă voiai să păstrezi totul, poziţia şi prestigiul, ba să mai şi câştigi pe de-asupra excursii în străinătate, când şi unde voiai precum şi alte “mărunţişuri”! Mă întreb cât ţi-a păsat de noi şi cât de tine?
  Nu te-ai culcat cu ea? Doar ai sărutat-o? Te-a şi şantajat, te-a torturat? Pentru mine şi fraţii mei? I-ai dat pe fraţii mei mai mari pe mâinile ei. Cu mine n-ai avut nimic, nici tu nici ea. Eram prea mic pe-atunci. Dar am prins totul. Ai tu idee cât plângeam când mă despărţeam de fraţii mei mai mari care erau nevoiţi, chiar siliţi să apuce drumul exilului? Îţi poţi imagina ce hăuri fără fund rămâneau în inima mea? Câte întrebări fără răspuns…?
  Mi-am jurat că nu o voi lăsa să pună mâna pe mine. Ai adus-o până în sfânta noastră casă. Ai lăsat-o să dicteze ea regulile casei. Ai lăst-o să se atingă de ce aveam mai sacru. Nu puteam suporta aşa ceva. Mi-am jurat că voi fugi. Am fugit cu buzunarele goale şi cu inima plină şi grea de geamătul copilăriei distruse şi tocmai lăsate în ascunzişurile unde puneam la cale dezertarea. Nu m-ai lăsat nici după aceea in pace, ci prin cunoştinţele ei ţi-ar fi plăcut să mă influenţezi. Aproape că am ajuns codependent. Mă lupt cu multe lucruri moştenite de la tine, de care nu sunt mândru şi de care mi-am propus să mă eliberez sistematic. Ţi-am studiat jurnalul. M-am înfiorat. N-am vrut să cred. Detaliile intimităţilor voastre m-au sfâşiat crud şi nemilos. Retrăiam groaza copilăriei pătate pentru că nu reuşeam să-mi redefinesc identitatea. Mă vedeam prin tine.
  Nu ştiu ce înseamnă să fii părinte? Ştiu că nu era uşor să creşti şi să întreţii o aşa mare familie în acele vremuri grele. Asta nu implică faptul că nu ştiu cum ar trebui să fie un părinte. În orice fel de vremuri. Este evident. Chiar tu m-ai învăţat. Dar ai predicat apă şi-ai băut vin.
  Te-am iubit, te-am apreciat, îmi doream să-ţi revii, îmi doream să nu fie adevărat! Nu pot schimba istoria, tu eşti şi rămâi tatăl meu. Aşa cum ai fost, aşa cum eşti. Dar doare. Aştept un “îmi pare rău, iartă-mă”. Chiar dacă eşti din generaţia în care tatăl avea întotdeauna dreptate şi nu avea voie să-şi ceară iertare de la copii, nici când greşea… pentru că… nu greşea niciodată!
  Te iubim, tati, vrem să te iubim, chiar dacă unii dintre fraţii mai mari, pe care-i schingiuiai mişeleşte când veneai îmbătat de la ea, sunt furioşi foc pe tine, luptăm să te iubim, dar… spune-ne că-ţi pare rău, spune-ne că vrei să-ţi repari, să ne repari trecutul! Lasă-ne să reparăm trecutul şi să nu ne autodistrugem viitorul. Copilaşii tăi de odinioară sunt adulţi acum, pot duce poveri, lasă-i să le ducă, le-au dus pe când nu ar fi trebuit s-o facă. Recunoaşte că ai eşuat şi că nu poţi continua aşa. Fii sincer, măcar acum. Suportă consecinţele. Noi le suportăm din plin şi chiar dacă te iubim, doare… doare continuu şi profund!

  Al tău Marcel

 13. @ Alin
  Te încurajez să citeşti cartea. Merită citită. Îţi vei schimba opinia, cel puţin în parte. Sunt convins de asta!
  God bless!

 14. Daca atunci cand a inceput sa scrie cartea a stiut ce nori se va abate peste viata lui.
  Cu ce gand a scris aceasta carte?! cu gand de razbunare? cu dorinta de a aduce la cunoasterea trecututului odata pentru totdeauna?
  Cum trece peste tot acest “scandal” care l-a iscat cartea lui?!
  Se simte amenintat de ceva?
  Are vreun regret acum dupa ce a lansat carte?!
  Ce crede si a crezut ca va aduce in viitorul cultului penticostal aceasta carte ?!

  Imi cer iertare pentru cruzimea intrebarilor, dar poate vor fi altele mai dure.
  Cu respect si drag a dv sora.

 15. SHALOM.
  sun sigur ca D-l mia vorbit in dimineata asta ,simt ca trebuie sa-mi retrag toate cuvintele,nu k nu ar fi adevaruri in ele dar judecata si dreptatea e a Domnului si stiu ca EL isi apara lucrarea LUI,iar cei care sunt vinovatii va sti D-L cum sa-i judece. imi cer iertare si de la Marcel,Vasilica etc si te rog frate ,IACOB sa stergi ce am scris mai sus,mulltumesc .
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze.
  piesa asta vreau sa ramana in inimile tuturor crestinilor….

 16. Dragă Alin,

  Sunt profund mişcat de atitudinea ta. Să ştii că mie nu mi-ai greşit cu nimic, eu nu sunt, nici nu am fost supărat pe tine. Îţi doresc mult har şi binecuvântare.

  Pentru tine, pentru Valeria, precum şi pentru ceilalţi care se întreabă ce rost are RM – dacă are vreunul postez aici un link spre un articol magnific al unui fiu care scrie despre tatăl său, fost turnător! Chiar dacă articolul e mai lung, merită citit!

  http://patratosu.files.wordpress.com/2007/01/despre-dumnezeu-numai-de-bine-articol-in-crestinul-azi.pdf

 17. SHALOM.
  frate Iacob ,nu ai sters nimic,mie asa imi arata pe pagina,primele 2 comm sa le stergi te rog, fr Marcel,judecata e a D0mnului ,degeaba incerc eu sal apar sau sal condamn pe Vasilca,k D-zeu isi stie planu cu fiecare din noi,important e sa ne lasam calauziti de EL.si sa stim de ce traim aici,sa ne pregatim de Cer ca in curand va veni ISUS sa-si ia mireasa si ma intreb eu ,va gasi el credinta pe pamant?asa cum sa intrebat si D-l. sa nu uitam ,nimic intinat si spurcat ,pacatos nu va intra in cer,cum spunea Pastoru Nelu Popelea,uni cred k au slujba mopului sau a maturei in Rai,adica acolo dupa usa. sa ne silim si sa ne pregatim de zbor. MARANATA.
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze…

 18. Draga Marcel, intrebarile au fost de rutina. Sper ca fratele nostru sa stie sa raspunda intelept ca sa inchida multe guri. Pe mine nu ma deranjeaza cartea mai ales dupa reactia care a avut-o pastorul Ioan Ceuta. Eu sunt neutra.

 19. Ce pastor este acela care apeleaza la judecata lumeasca? Este clar ca este crestin numai cu numele! De ce nu se roaga pentru cel care ii intuneca sufletul? Ioan Ceuta, in cazul acesta, este un meserias demn de plans, in campul credintei crestine! De tot rasu-plansu! Si nerusinare!

 20. Sora Valeria,nu judeca k vei fi judecata, tu zici de fratele Ceuta dar si u judeci,mie mia vorbit D-l in privinta asta f clar,deci nu stiu cand ne invatam sa nu mai judecam.
  sa ne ajute domnul.

 21. Nu sunt deloc convins ca cele scrise in carte sunt adevarate, cei de la securitate ca sa arate ca aveau activitate puteau sa scrie minciuni despre orice pastor si cei mai multi sa cada in plasa sa creada minciunile lor asa ca si in cazul de fata. Sursa lui Vasile Croitor poate sa fie neadevarata si eu asat cred. Nu pot sa cred vorbele securistilor mincinosi Ar trebui sa va ginditi si voi toti inainte de acrede orice minciuni. Biblia este singura carte adevarata. Nu cred deloc ca duhul lui Dumnezeu l-a inspirat deloc pe Vasile Croitor ci dimpotriva ……

 22. frate Alin Belean

  Eu nu „judec” cand spun lucrul acesta! Constat! Si in virtutea Noului Testament, am dreptul la atentionare, „tragere de maneca” si chiar la mustrare a fratelui meu, care este pe calea de a face o nesabuinta in urma careia sa aiba mustrari nu numai de constiinta, ci si de Sus! Deci, a nu se vedea rautate in parerea mea!

  Domnul sa ne binecuvanteze cu luminarea mintii!

 23. John, nu cred ca cineva si-ar asuma un asa risc sa scrie o asemenea carte fara sa-si asigure “spatele”. Eu cred ca are dovezi.
  Te-ai gandit vreo data ca acesti frati care au vandut candva pe frati lor si a ajutat la prigoana poate nu s-au impacat cu Dumnezeu si astazi cartea fratelui Vasile le da un imbold sa o faca?!
  Cei care si-au reglat conturile cu Dumnezeu nu vor avea nimic de obiectat pentru ca vor sti sa se smereasca. Cei inca vinovati se vor impotrivi sigur.

 24. Auzisem despre colaborari… eram foarete tanar si-ii admiram pentru starea lor;auzeam comentarii si nu credeam acordandu-le tot creditul meu;dupa cadrea regimului vazand schimbarile produse la varf si auzind tot mai des lucruri care confirmau cele auzite cu multi ani in urma am dedus ca eu eram cel care se inselase; dupa ce am vazut cele scrise in RM am inteles tot adevarul…Ceuta poate sa dea in judecata cat vrea el nu va schimba nimic,nu vrea decat sa razbune un nume deja patat..
  Cat ma priveste , eu am crescut la picioarele lor insa ma intreb daca am crescut bine cu asa invatatori;daca ei au putut face asa ceva,eu voi fi altfel?
  Este f bine ca acum stim,puteam trai in continuarew crezand despre o minciuna ca este un adevar..

 25. Eu nu sunt de acord nici cu VC nici cu Dr.IC care vrea sa-I ceara socoteala in instanta omeneasca in loc sa-l lase pe Dumnezeu sa-l judece:ambii m-au dezamagit la timpul lor Pana sa citesc cartea care chiar nu ma intereseaza afirm ca i-am citit pe amandoi dincolo de masca pe care o poarta.Cu VC lucrurile sunt foarte clare privind motivatia proasta pentru a scrie aceasta carte:lacomia de bani,,dorinta de afirmare si ascensiune in ierarhia cultului penticostal,dand dovada de imaturitate spirituala,chiar daca unii”orbi”incearca sa-l sustina “vopsindu-l”in “reformatorul” bisericii penticostale,altii”frustati” in”exterminator” de parca VC ar fi singurul vinovat de starea de faliment spiritual in care se afla probabil 90% din biserici.Nu mi-a placut persoana VC pentru ca nu a ascultat de Domnul in ceea ce priveste restaurarea bisericii locale si l-am anuntat ca in semn de protest ma autosuspend temporar pana va face ce trebuie in biserica termen “1 an de indurare” dupa care am intentionat sa revin insa situatia degenerase mai rau prin plecarea a inca 70 de membri.Nici o carte scrisa de el nu-i poate restaura autoritatea in biserica.
  Cu Dr.IC si conducerea Cultului Penticostal pentru mine Domnul Iisus lucrurile mi le-a clarificat intre anii 1992-1995 cand am luat decizia de a nu mai urma cursurile IBR.Singura satisfactie pe care am avut-o a fost ca atunci cand am fost intrebati ca studenti cum sa-l denumim “Colegiul…”mi-a ascultat sugestia de “Institut..”motivandu-i faptul ca eu am diploma de Studii Superioare si nu ma intorc la nivel de liceu si asa i-a spus IBR.Mi-a placut persoana IC( era relaxant prin umor,inteligent,un profesionist,un om de top,progresist fiind scolit in strainatate,aflat in conflict cu conducerea Cultului Penticostal care se pare ca-l invidia si-l vedea ca un fel de”oaie neagra”cam asta mi-a sugerat expresia lui:”Dumnezeu spune in biblie sa adun cu EL nu cu ei”) si deschiderea fata de admiterea fetelor la studii dar mai ales deschiderea inteligenta interconfesionala a IBR.Conducerea Cultului Penticostal intepenita probabil in prejudecati si mentalitati invechite s-a miscat foarte greu pana au infiintat un alt Institut dar fara studente.Altceva nu mi-a placut si anume faptul ca mi-am dat seama inca de atunci de cooperarea cu securitatea in urmarirea crestinilor la cel mai inalt nivel de presedinte al cultului.Iata cum s-a intamplat asta:In 1992 un sponsor American a platit organizarea unei conferinte la Sinaia pe timp de 3 zile fiind invitati lideri de biserici si noi in calitate de studenti.Intr-o zi am fost condus de fr.Marinel Ceuta intr-o camera de hotel sa ma prezinte fugitiv unui batran veteran penticostal fara sa avem vreo conversatie,era socrul lui.Atunci nu am inteles ce a vrut sa zica adresandu-se acelui batran:”Il vezi,uita-te bine la el,este unul care a scapat”In anii urmatori vizitam biserica penticostala locala incercand sa ma integrez.Imi era greu pentru ca eu cunoscusem biserica penticostala in alta tara si aveam alta formare si deschidere progresista fata de lucrarea Domnului.La cererea mea Domnul mi-a format si un grup de rugaciune din persoane care exersau darurile spirituale (proorocii, vedenii, slujba de eliberare)ceea ce in biserica se intampla mai rar.Intr-o zi biserica a fost vizitata de un proroc din Cluj care a raspandit niste materiale scrise de mana in care printre altele scria ca fostul sef al Cultului,Bogheanu a colaborat cu securitatea numind si altii care au obstructionat in biserica lucrarile de proorocie.(iata calea prin care Domnul poate face cunoscut bisericii pe “ciripeii”care nu s-au pocait de buna voie si nu investigatiile unora ca pastorul VC)Atunci mi-am dat seama de semnificatia vorbelor de la hotel Sinaia.Eu nefiind membru inscris si cunoscut in biserica locala pentru a ma inscrie la IBR am cerut Recomandarea de la cei care ma cunosteau adica de la Seful misiunii penticostale pe Europa de Est un octogenar A.N.(prins la granita de 5 ori cu transport de biblii).in care specifica loialitatea mea fata de Domnul Iisus si lucrarile Lui si riscurile la care mi-am expus libertatea pentru biserica baptista si penticostala pentru ca ei sa aiba”hrana spirituala”ce se introducea foarte greu in tara.Domnul mi-a dat intelepciune si ocrotire,biruinta si satisfactie impreuna cu suferinta atunci iar acum imi manifest dezamagirea si indignarea cand vad pe mana cui au ajuns bisericile, pastori tineri fara minte care au invatat teologie ca”papagalii”fara sa traiasca ceea ce spun,profitori de pe urma celor care am suferit atunci in loc sa se uneasca in post si rugaciune pentru organizarea si restaurarea bisericilor locale,ei se unesc impotriva celor din generatia trecuta care au avut intelepciunea cum sa procedeze pentru ca raul sa fie diminuat si biserica totusi sa functioneze.Bineinteles ca au fost pastori care trebuiau sa dea”extemporale”din cand in cand asa cum se intampla in orice institutie de pe apa,aer sau uscat si depinde de intelepciunea care au avut-o ca sa-i”pacaleasca”in asa fel ca sa nu sufere biserica sau poate ca au fost reprezentanti ai autoritatilor inteligenti care isi faceau doar datoria(nu cei din exces de zel) si s-au lasat voit”pacaliti”,peste tot Mana Domnului a lucrat.Pastorii si preotii s-au aflat intre ciocan si nicovala adica intre autoritati si “ciripeii”din biserica care cotizau din diverse motive. Daca noi cei din generatia care am suferit de pe urma”ciripeilor”i-am iertat ce treaba aveti voi din generatia de acum care nu ati trait atunci!? Mai bine uniti-va,fiti intelepti si voi la ce strategii sa aplicati acum cat aveti libertate neingradita pentru a organiza,restaura si pregati biserica fie pentru rapire,fie pentru prigoana(supravietuire),(pe OTV se discuta acum astfel de subiecte de catre diverse persoane mai mult sau mai putin”aburite”si mai intervin si crestini in discutiile lor)

 26. Te inseli singur sau esti inselat de altii si folosit pentru a insela? Inclin sa cred ca esti sincer in gandurile tale dar asta nu obliga automat la adevar.Pacea si Adevarul nu se regasesc impreuna nicidata in eroare ci numai in sfintenie;nu am intrezarit elemente de sfintenie in expunerea ta.Si eu l-al cunoscut pe Bochian si cel batran si cel tanar;si eu l-am cunoscut pe Marinel Ceuta, de aceea spun ca in general ai dreptate dar in ansamblu esti inselat si semeni inselaciune fara sa-ti dai seama…nu te intrista ca nu esti ultimul; sanse de a fi luminat inca sunt, daca le cauti din tot sufletul…acolo unde trebuie

 27. @ knoc80
  “singurul cult din Romania care are probleme de genul acesta este cultul penticostal, toti ceilalti au stiut sa-si gestioneze foarte bine problemele.”

  Cred ca glumesti … deocamdata “gestionarea” asta s-a limitat la ascunderea adevarului. Ortodocsii au blocat procesul de desconspirare inca din faşă, baptistii au creat o mica furtuna intr-o ceasca de apa cu blamatul demers al lui Mitrofan … poti sa-mi dai exemplu de cult care sa scoata la lumina, cu pocainta, cu curaj si cu dragoste de adevar, adevarul despre relatia sa cu Securitatea comunista?
  Halal gestionare! Cred ca incet, incet ne pierdem si bruma de (bun) simt moral pe care ar trebui sa o aiba niste copii adevarati ai lui Dumnezeu …

 28. Pentru Mihai: Ai intuit bine sinceritatea mea restul…nu.Dumnezeu ne foloseste pe fiecare asa cum suntem,nu trebuie sa asteptam sa atingem un grad inalt de sfintenie ca sa ne implicam in vreo actiune atunci cand stii ca poti sa o faci mai ales cand esti in dragostea dintai;nu conteaza pentru ce biserica o faci atunci cand crezi ca o faci pentru Domnul.Mai tarziu pot aparea si regrete cand observi ce se intampla in bisericile respective dandu-ti seama la ce te-ai expus,nu sunt singurul care a patit-o. Nu am cunoscut nici un Bogheanu,am cunoscut insa lasitatea celor care puteau sa ma ajute si tradarea celor care mi-au trimis reprezentantul securitatii la usa precum si teama prin care am trecut.Nu observi nici faptul ca nu imi sta in fire sa acuz omul chiar daca spun adevarul ci caut sa-l si scuz dandu-i circumstante atenuante si o portita de a intoarce lucrurile,in timp ce altii vor sa fie neaparat cum cred ei vinovat si gata.Te scuz si pe tine poate ca esti influientat sentimental tocmai pentru ca zici ca i-ai cunoscut pe respectivii si nu ai cum sa mai fii obiectiv.Nu observi ca in analiza mea spun ca nu sunt de acord cu actiunea nici a lui VC dar nici a lui IC alaturandu-ma tuturor care au aceeasi opinie.Daca vrei o simpatie intre cei doi nu observi din analiza mea ca a ramas pentru IC pentru ca el a construit ceva un Institut de instruire de care biserica penticostala avea nevoie atunci,a fost un deschizator de drumuri,avand o motivatie buna, pe cand VC a daramat prin scandalul produs de cartea lui scrisa dintr-o motivatie proasta(l-am cunoscut si personal si prin revelatie) si totusi eu nu il acuz pe VC de starea bisericii in general si i-am luat apararea cand altii in mojicia lor s-au legat de familia lui.Pacea noastra launtrica poate fi tulburata temporar dar caracterul format ramane.Poti expune adevarul si in pace launtrica si in indignare sfanta dar si in ura de care trebuie sa ne ferim sau sa scapam cerand ajutorul si puterea de a ierta.Eu am trait ceea ce am scris fie in versuri fie in expunere.Vezi site-ul OTV”2012 tehnicidesalvare.ro”eu unul nu am de gand sa pierd timpul pe bloguri cu ce a facut VC sau altul. Dumnezeu sa te binecuvanteze!.

 29. Pace fratilor surorilor nu am citit cartea aceasta si nici codu lui davinci cred ca nu merita dar imi scriu si eu parerea caci traim in libertate si Dumnezeu nea lasat liberi sa gindim si sa facem ce vrem.Eu cred ca acest Vasilica Croitoru ar fi trebuit sa se gindeasca bine inainte de a scrie despre alti si ma gindesc cum ar fi scris o carte despre trecutul lui si nu despre trecutul altuia cred ca ar fi scris numai partile pozitive.Macar de ar fi fost putin mai batrin sau sa intrebe parinti lui cum a fost sub regimul comunist .Apostolul Pavel scrie in epistola lui ac si el a dat pe mina lu satanei (1cor 5-5) poete ca si fratele Vasilica se va pocai si va iubi mai mult frati.Sint de parere ca fratele Ceuta are dreptate cineva trebuie sa opreasca astfel de frati.Poate urmatoarea carte va fi rascumpararea memoiei altui cult si pina la urma vor fi o armata de frati crestini care sufere din cauza unui (frate?). Acest zis frate Vasilica nu a investigat cite biserici din Rominia a ajutat biserica pastorita de fratele Nicky Pop poate ca saf fi rusinat .Ori cum fratele Vasilica Croitoru trebuie sa se pocaiasca se a scrie asemenia carti si sa ciara scuze fratelui Nicky Pop si altora la carelea lea mihnit suflutul prin cartea lui .

 30. Pace fratilor surorilor nu am citit cartea aceasta si nici codu lui davinci cred ca nu merita dar imi scriu si eu parerea caci traim in libertate si Dumnezeu nea lasat liberi sa gindim si sa facem ce vrem.Eu cred ca acest Vasilica Croitoru ar fi trebuit sa se gindeasca bine inainte de a scrie despre alti si ma gindesc cum ar fi scris o carte despre trecutul lui si nu despre trecutul altuia cred ca ar fi scris numai partile pozitive.Macar de ar fi fost putin mai batrin sau sa intrebe parinti lui cum a fost sub regimul comunist .Apostolul Pavel scrie in epistola lui ac si el a dat pe mina lu satanei (1cor 5-5) poete ca si fratele Vasilica se va pocai si va iubi mai mult frati.Sint de parere ca fratele Ceuta are dreptate cineva trebuie sa opreasca astfel de frati.Poate urmatoarea carte va fi rascumpararea memoiei altui cult si pina la urma vor fi o armata de frati crestini care sufere din cauza unui (frate?). Acest zis frate Vasilica nu a investigat cite biserici din Rominia a ajutat biserica pastorita de fratele Nicky Pop poate ca saf fi rusinat .Ori cum fratele Vasilica Croitoru trebuie sa se pocaiasca de a scrie asemenia carti si sa ciara scuze fratelui Nicky Pop si altora la carelea lea mihnit suflutul prin cartea lui .

 31. @ Augustin Dimb:

  Nu ţi-am citit comentariul – doar (totuşi!) primele patru rânduri din el, dar îmi dau şi eu cu părerea, că doar trăim în libertate, pot şi eu să-mi exprim părerea. Scrii nişte aberaţii deplasate şi oribile, de te ia groaza.

  De unde ştiu?
  Păi, de unde altundeva decât din comentariul pe care nu l-am citit. Şi cel mai mult din ceea ce aud pe la colţuri!

 32. pentru Augustin Dimb
  “sint de parere ca fratele Ceuta are dreptate cineva trebuie sa opreasca astfel de frati.”
  Pentru ca zici ca esti un om liber (habar nu ai ca nu esti liber din multe cauze una din ele pentru ca gandesti intr-un mod dobandit ca produs al mediului in care ai crescut), uite ce sugestie am pentru tine: pune mana pe un par si da-i unul si lui fratele tau Ceuta si altoiti-l bine pe “asa zisu-ul frate” Vasilica, dar sa nu dai tare ci cu dragoste; macar stii ca ai punctat -intr-o maniera personala- problema; pe cand altii o tot ocolesc cu vorbe, tu pune mana pe ciomag, romaneste… ce zici? ca vad pe aici par a fi multi sustinatori ai ideiei de inutilitatea a demersului fratelui Vasilica, poate mai gasesti adepti, fii barbat.

 33. am citit comentarile care sa-u scris si ma-m gindit sa scriu si eu cateva randuri acum am terminat cartea de citit rascumpararea memoriei si imi spun doar parerea mea ,eu am trait in vremea comunismului si chiar am fost umilita si bajocorita de securisti dusa in fata unei multimi dintr-un combinat doar pentru simplu fapt ca am discutat cu mai multi frati,de a fugi din tara si la 2 zile sa fiu dusa la securitate si adusa in fata multimi zicand ca am vrut sa fur un avion si sa fug din tara aveam 19 ani
  si nici nu am vazut de aproape un avion va dati seama ce aberatie dar am fost tradata de frate in credinta
  si citind carte ma rascolit e drept sa aflu despre tradatori din cultul penticostali dar multumesc fr.croitoru ca cineva trebuia sa scrie istoria sa avem de invatat si in biblie e scris de esecurile poporului izdrael si cred ca DUMNEZEU l-a inspirat pe fr. croitoru si s-a nu se mai sifoneze fr ceuta mai bine sa-r recunoaste si ar cere iertare DOMNULUI
  v-a recomand cititi cartea si cei care nu ati trait in regimul trecut stati si meditati si nu judecati ca s-a scris istoria DOMNUL SA-L BINECUVITEZE PE FR. CROITORU

 34. noi daca ajungem intr-o situatie mai delicata,cred ca toata lumea stie cum ne judeca si ne exclud din biserica si ne trimit direct in iad nu ne mai dau nici o sansa dar faptele lor trebuie sa ramana ascunse sa nu stim cu ce s-au ocupat ei

 35. Mai domnule frate Ceuta,mai incearca dumneata si misioneaza pe undeva prin strainatate,sau chiar prin Oltenia si adu oameni la pocainta si nu avea grija fratilor! Cum? dumneata care ai Biblia indraznesti sa-l dai in judecata pe fratele tau de credinta?Tu care ai 2 ,doua hectare de teren in inima Bucurestiului,unde ai facut Institutul tau teologic pentru viitorii popi penticostali,cu ajutor extern, ai curajul sa-l dai in judecata pe Vsilica Croitor ca a scris si el o carte?De ce esti asa de invidios ,pentru ca a reusit el primul sa o scrie? Tu nu vezi ce dificil om esti dumneata si cat de mandru esti si cat de arogant esti cand vorbesti cu fratii tai de credinta!Tu esti pocait mai smecherasule? Sa-ti fie rusine tie si la toti bucurestenii care va tineti de flecarii,ati adus in biserici lucruri lumesti ,ati instalat lumea in bisericile din Bucuresti,cu traditii si obiceiuri din America,te-au instalat americanii la putere in cultul carismatic,asa ai primit tu pocainta?Esti un lup imbracat in haine de oaie,sfasii turma fara mila,lup batran ce esti!Adu-ti aminte de unde ai plecat si pocaieste-te,falsule!

 36. Daca Vasilica croitor este dat in judecata pentru “atac terorist asupra cultului penticostal” din pricina ca a adus la suprafata evidente ale tradarii unora dintre liderii cultului penticostal, pentru ce ar trebui dati acestia in judecata?

 37. pt fratele Ioan si Vasile,Domnus sa fie cu voi,sa va ganditi bine ce spune Cuvantul Domnului,nu va judecatii,nu judecati unu pe altu ,toate lumea greseste ,iertati unu pe altu,puneti un pas si cereti iertare de la Domnu pt acest conflict,si incat sa fiti vrajmasi fiti prietenii,,,,pt ceilalati fartii si voi nu mai judecatii,decenu cautati sa faceti pace…..sper k pe la zile viitoare cand mai vin pe aici aud vesti bune si in loc de judecatii aud drgoste frateasca si prietenii.eu am 22 de ani casatorita si prin multe judecati si suferinta care am trecut si trec Domnu ma invatat sa nu judeca si sa las sa faca dreptate El,si sa iubesc pe cei care ma judec,va rog sa va ganditi bine inainte sa faceti un pas gresit in fata lui Dzumnezeu daca sunteti cu adevarat credinciosi in fata lui Dumnezeu.Dumnezeu sa fie voi toti!

 38. Am citit cartea R.Msi cred ca toti cei care iubesc adevarul pot sa si primeasca un adevar.Sa fim realisti si la subiect ca doar noi…penticostalii ne numim ..si botezati cu..DUHUL ADEVARULUI.Astazi cand pastorii si toti prelatii umbla dupa bani si slava nu ne poticnim facandune ca asa este biblic dar cand cineva scoate un adevar despre ei atunci nu este biblic.ba inca ne ,, poticnim in piata de obste,,vezi ISAIA-59:13-15.asa a fost in vechime asa este astazi.Toata lauda Domnului ca a dat curaj unui om sa scoata un adevar la lumina.

 39. am citit si cartea si comentariile unora si-mi pun urmatoarea intrebare,daca cartea rascumpararea memoriei era scrisa de un presedinte de cult cum era vazuta? daca in biserica catolica reforma ar fi facuto papa era primita de toti dar pt ca a facuto LUTER nu -i de la dumnezeu .voi nu vedeti ca astazi preamarim oameni in loc sa preamarim pe dumnezeu care scoate oameni simpli prin care El se proslaveste?
  doar nuti fi si voi orbi ca fariseii din timpul Domnului isus

 40. Intamplator am gasit in cartea Invazia Sectelor de P.I.David la pag.204 urmatoarea Remarca :”Mai intai recunostinta Pastorului Pavel Boghian(+1996)- fostul sef al Cultului penticostal din Romania si “frate”crestin- pentru materialul informativ pe care ni l-a pus,cu multa amabilitate,la dispozitie”
  Fiti binecuvantati!

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: