ARTICOLUL ZILEIEDITORIALE

Sa mor io!

Suntem o generatie de smecheri! stim multe si avem multe. Cu laptopul in mana, cu celularul de fite si cu o gandire occidentala, i-am depasit de mult pe cei mai trecuti prin viata ca noi. Degeaba se uita ei, mama si tata, la tehnologia pe care o folosesti, ca nu o pricep.
Ne credem destepti si, poate suntem (desi de multe ori ma indoiesc cand vad atata cocalarie, manelizare si prostie). Avem de toate. Avem portocalele, bananele, jucariile si tehnologia pe care generatiile nascute pana prin anii 80-85 nu le-au avut.
Cineva spunea ca pentru noi, tinerii de azi, e mai simplu sa il urmezi pe Hristos. Nu stiu ce sa zic…
Unul dintre lipsurile pe care le observ – inclusiv la mine – este puterea de a renunta. A renunta inseamna a parasi, a abandona, a ceda si a accepta o situatie.
Sa renunti e greu, si nu de putine ori, dureros. Sa taci cand crezi ca ai dreptate, sa iti calci peste mandria ta pentru a fi impaciuitor… E greu! insa, cei care vor sa fie asemenea lui Hristos, trebuie sa invete sa practice acest ”sport” dur, dar obligatoriu pentru viata fiecarui credincios.
Ne rugam pentru trezire si bine facem, insa cred cu tarie ca inainte de trezire avem nevoie de renuntare. Sa renunti la tine pentru aproapele tau si chiar pentru dusmanul tau…
Ne rugam sa devenim mai buni, mai pocaiti si mai aproape de El, insa, in prezent, trebuie sa renuntam la bagajele trecutului, la obiceiurile pacatoase si la pretentiile noastre. Daca vrem sa devenim ceea ce vrea El, atunci trebuie sa stim ca lucrurile bune, marete si nobile, se obtin in urma renuntarii… sa renunti la viata ta pentru imparatia lui Hristos!
Jim Elliot spunea: ”mai bine deschide-mi palma pentru cuiul de pe Calvar, asa cum a fost deschisa palma lui Cristos ca eu, desprinzandu-ma de aceste lucruri – sa fiu eliberat, descatusat de tot ceea ce ma leaga acum. Cristos ne invata ca cerul e libertate, partasie cu Dumnezeu, nu un lucru de care sa apucam strans, ca sa nu ne scape. Ajuta-ma, deci, sa-mi desprind mana.”
…sa il rogi pe Dumnezeu sa iti deschida palma pentru a putea lasa totul din mana si pentru a accepta cuiul de pe Calvar… aceasta inseamna adevarata renuntare.
Jim Elliot nu a facut altceva decat sa rosteasca sub o alta forma dorinta si rugaciunea apostolului Pavel din Filipeni 3:8-10: ” Ba inca si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca sa castig pe Hristos si sa fiu gasit in El… si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui, si partasia suferintelor Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui”.
Secretul unei vieti traite cu Hristos este renuntarea! Cred cu tarie in generatia mea – generatia tanara. Cred ca daca vom cauta prezenta Lui, vom primi puterea de a renunta. Scopul nostru si tinta noastra ar trebui sa fie asemanarea cu Hristos.
Ligia Seman, autoarea romanului Funiile dragostei, si-a exprimat increderea in generatia tanara, scriind intr-un articol urmatoarele: ” Parerea multora este ca tinerii din ziua de azi nu sunt atat de consacrati, dar a mea nu este aceasta! E biruinta de martir in ochii lui Dumnezeu cand ai renuntat la opinia ta de “tanarul stie tot al secolului XXI” de dragul ascultarii de parinti, avand ca motivatie ascultarea de Dumnezeu! E biruinta de martir cand renunti la televizor sau internet de dragul rugaciunii. E biruinta mai presus de puterea logicii secolului vitezei cand tinerii crestini se pot pastra curati intr-o lume “super murdara”.
Se poate!… Secretul este ”sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui”… cu alte cuvinte, sa mor io – sa renunt  la mine de dragul lui Hristos!
Inchei acest articol aducand in atentia voastra  intreaga rugaciune rostita de Jim Elliot: “Tata, fa-ma slab, ca sa ma despart de lucrurile trecatoare. Fa-ma sa ma desprind de viata mea, de reputatia mea, de avutul meu. Sa pierd chiar si dorinta de a pastra lucrurile pentru frumusetea lor. De atatea ori am renuntat la un lucru numai pentru a pastra altul, pe care nu-l consideram important si pe care credeam ca il pastrez doar asa, pentru ca e placut, convins ca pot oricand renunta la el! Mai bine, deschide-mi palma pentru cuiul de pe Calvar, asa cum a fost deschisa palma lui Cristos, ca eu, desprinzandu-ma de aceste lucruri – sa fiu eliberat, descatusat de tot ceea ce ma leaga acum. Cristos ne invata ca cerul e libertate, partasie cu Dumnezeu, nu un lucru de care sa apucam strans, ca sa nu ne scape. Ajuta-ma, deci, sa-mi desprind mana.”

scris de FLORIN LUPEAN

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: