PREZENTARI

Jocuri: Orientare prin Cuvânt

Orientare prin Cuvânt

 Dacă sunteţi înainte de începerea taberei, a unei şcoli biblice de vacanţă sau a unei ieşiri în natură cu grupul de copii, adolescenţi sau tineri şi aveţi nevoie de o activitate antrenantă, Noua Speranţă vă propune o colecţie de jocuri de orientare în teren pe baza cunoştinţelor biblice!

Jocurile de orientare în teren sunt o modalitate excelentă de a îmbina studierea Bibliei cu mişcarea în natură şi cu activităţi care formează şi întăresc legăturile dintre membri unei echipe. Descrierea a 12 jocuri de orientare, în format PDF, reunite pe un CD. Aveţi aici toate indicaţiile necesare, precum şi materialele scrise de care aveţi nevoie pentru a organiza aceste jocuri. Toate au fost testate pe teren de cel puţin trei ori şi de fiecare dată s-au bucurat de succes şi aprecieri din partea participanţilor.

Dacă doriţi doar unul dintre jocurile colecţiei, acesta poate fi comandat şi separat, sub forma unei broşuri ce conţine totceea ce este necesar pentru a organiza jocul de orientare!

Prezentări detaliate ale acestor jocuri găsiţi aici http://www.nouasperanta.ro/resursetabere.php

--

CD-ul conţine

 • descriere generală (principiul) jocului de orientare

w        indicaţii pentru confecţionarea materialelor necesare (semnele de marcaj)

w        liste de materiale necesare organizării unui astfel de joc

w        sfaturi pentru organizatori

w        principii generale de respectat la marcarea unui traseu

w        sfaturi pentru formarea echipelor.

La fiecare din cele 12 jocuri ale colecţiei veţi găsi:

 • un fişier PDF editat şi optimizat pentru a fi citit pe ecran
 • un fişier PDF aranjat în format pentru imprimare pe hârtie, fişier care cuprinde
  • descrierea specifică a jocului respectiv
  • lista de materiale necesare
  • îndrumări pentru arbitrii şi conducător
  • bibliografia
  • întrebările concursului
  • testele sau temele speciale de pe traseu, sau dinaintea concursului
  • grilele de corectare a testelor şi temelor
  • formulare pentru centralizarea punctelor
  • instrucţiuni de marcare a traseului
  • harta traseului – în format PDF şi în format JPG

 

Materialul pentru imprimare este aranjat în aşa fel încât întrebările, testele de pe traseu sau alte texte care trebuie distribuite participanţilor să poată fi multiplicate uşor prin fotocopiere.

 • copertă pentru cazul în care vreţi să vă imprimaţi şi legaţi propriul exemplar al fiecărui joc
 • un fişier WORD cu acelaşi conţinut ca al fişierului PDF, pentru cei ce lucrează mai uşor c fişierele WORD, sau pentru cei care doresc să modifice sau să adauge ceva la jocul respectiv

 

Cele 12 jocuri de orientare ale colecţiei:

Pe urmele lui Samson

Cel mai simplu joc de orientare, poartă jucătorii în urma căilor şi faptelor lui Samson, aşa cum sunt ele descrise în Judecători, capitolele13-16.

Cucerim Canaanul împreună cu Iosua

După moartea lui Moise, dificila slujbă de conducător a poporului Israel a revenit lui Iosua. Misiunea lui era de a conduce poporul în ţara Canaanului, pământul făgăduit de Dumnezeu dar care trebuia luat în stăpânire. În acest joc de orientare vom însoţi poporul evreu şi pe Iosua în această aventură extraordinară.

O probă absolut originală de verificare a memoriei nu departe de începutul traseului şi un test final de cunoştinţe fac ca acest joc să fie şi mai interesant.

Textul biblic de studiat este din cartea Iosua, capitolele 3-15, 23-24.

Puteţi scăpa de Saul?

Deşi uns ca împărat al lui Israel, David, un om după inima lui Dumnezeu, a trăit ani de zile sub ameninţarea morţii pe care i-o dorea împăratul Saul. În acest joc de orientare vom fi alături de David în bătăliile purtate şi în toate locurile în care s-a ascuns de Saul

O ramificaţie atipică nu departe de începutul traseului va pune la încercare distribuţia sarcinilor şi lucrul în echipe mai mici.

Textul biblic de studiat este format din 1 Samuel 20-28

Poştaşii lui Elisei

Joc de orientare cu o temă foarte interesantă îi poartă pe participanţi de-a lungul unor etape ale vieţii lui Elisei, trecând prin locuri care poartă nume legate de drumurile pe care marele profet al lui Israel le-a făcut. Pentru fiecare etapă a concursului participanţii trebuie să descopere câteva seturi de plicuri care vor trebui predate unui arbitru de traseu. iată de ce jocul se cheamă Poştaşii lui Elisei.

Textul de studiat este format din capitolele 1 Împăraţi 19 şi 2 Împăraţi 2-8 şi 13

Predica de pe munte

Niciodată nu strică o rememorare a Predicii de pe munte, nu? Mai ales atunci când  este tema de studiu pentru un joc de orientare interesant.

Înainte de a pleca pe traseu echipele trebuie să prezinte o temă scrisă la care vor avea de lucrat în zilele premergătoare concursului de orientare,

Trei boabe de sare – adică tot atâtea probleme de cunoştinţe biblice (dar şi de logică) din textul de studiat – bine ascunse şi care trebuie găsite şi rezolvate şi un test care trebuie rezolvat pe traseu vor adăuga savoare acestui joc.

Textul biblic de studiat este din Evanghelia după Matei, 5-7

Din prisosul inimii vorbeşte gura

Când trebuie să vorbim? Şi mai ales cum? Şi când trebuie să tăcem? Bârfa, linguşeala, învăţăturile false… pericole pe care eşti chemat să înveţi cum să le eviţi studiind şi participând la acest joc. Puzzle-uri de rezolvat, teste de completat, probleme de logică şi imaginaţie sunt presărate pe traseul unui concurs de orientare solicitant, dar mai ales educativ.

Textele de studiat sunt 2 Corinteni 11, Psalmul 64, Coloseni 3, 1 Tesaloniceni 2, Efeseni 5, Matei 6, 1 Ioan 3, Psalmul 15, Epistola lui Iuda, Exodul 23, Proverbe 15-18, 2 Timotei 1-4

Înainte de potop

Un joc deosebit, în care participanţii vor explora lumea şi personajele fascinante de dinaintea potopului. Jocuri de logică şi cunoştinţe, poligon de orientare după punctele cardinale, teste, dar şi o temă specială, care va da de lucru echipelor înainte de concurs solicitându-le o analiză atentă a textului biblic, câteva calcule şi un pic de îndemânare la trasarea unui grafic.

 

Unde-i Lege nu-i tocmeală

Primirea Legii, călătoria în pustie şi minunile făcute de Dumnezeu pentru ei sunt o parte importantă a istoriei evreilor. Evenimente importante şi legi care aveau să le păstreze identitatea de popor a lui Dumnezeu merită să fie cunoscute şi învăţate şi de noi. Participanţii la acest joc vor avea ocazia să le cunoască. O temă specială, boabe de mană care trebuie adunate (şi rezolvate căci este vorba despre jocuri de testare a cunoştinţelor şi logică), sfaturi primite de la Ietro (dacă îl vor găsi) şi testele vor face din acest joc mult mai mult decât o simplă plimbare prin pădure.

Textul de studiat este Exodul 15-22 şi Leviticul 23.

În adânc

Orice călătorie alături de Iona înseamnă aventură şi cunoaşterea caracterului plin de dragoste a lui Dumnezeu. Indicatoare spre diverse localităţi, teste ascunse, rebus, o întrebare care trebuie citită prin undele cristaline ale unui pârâu, un verset care trebuie scris descifrând şi apoi compunând fragmentele plasate pe fundul unui pârâu (dar fără a le lua de acolo!) vor face ca participanţii la acest concurs să trăiască o adevărată aventură.

Textul de studiat este desigur,  cartea Iona.

A doua şansă

Din nou împreună cu Iona într-o aventură deosebită. Jucătorii vor învăţa toate păţaniile lui Iona, de câte ori i-a vorbit Dumnezeu şi ce i-a cerut şi răspunsurile lui Iona. Piraţi ascunşi pe traseu şi care trebuie evitaţi, bărcuţe care se lansează pe apă în port, dar trebuie recuperate mai jos, teste de rezolvat şi obiecte care trebuie culese sau confecţionate pe traseu fac ca acest joc de orientare să fie unul din cele mai spectaculoase.

Textul de studiat este cartea Iona.

Cu Isus prin Galilea

Să îl urmăm pe Domnul Isus prin Galilea, studiind cu atenţie Evangheliile, pentru a descoperi amănunte pe care de obicei le trecem cu vederea. Trei teste şi o mică probă de perspicacitate legată de una din pildele spuse de Domnul Isus, vor adăuga savoare acestui joc.

Textul de studiat este Evanghelia după Marcu, capitolele 1-9 şi Evanghelia după Luca, capitolele 4-9.

O călătorie cu capcane

Viaţa apostolului Pavel a fost marcată de câteva evenimente deosebite. De la întâlnirea cu Isus pe drumul Damascului şi până a ajuns la Roma, apostolul a avut de făcut faţă multor întâmplări, drumurile lui fiind presărate cu pericole şi capcane.

Ultima călătorie, cea spre Roma a fost una din cele mai periculoase şi chiar în aceasta îl vom însoţi pe Pavel în acest joc de orientare. Şi traseul acestui joc va fi presărat cu surprize şi capcane, întinse de această dată de arbitri.

Textul de studiat este Epistola către Galateni, capitolele 1 şi 2 şi Faptele Apostolilor, capitolele 23-28.

Gelu Leontiuc Noua Speranta din Timisoara

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: