Intrebari & Raspunsuri

Cum sa fugi de poftele tineretii?

Cateva zile in urma o adolescenta crestina a venit sa ceara un sfat din Sfintele Scripturi, ca sa stie cum sa procedeze corect. Iata cum mi-a prezentat problema ei:

„Sunt adolescenta si in ultima vreme vin presiuni asupra mea care ma deranjeaza. Foarte des imi place de un baiat, apoi de altul, apoi de altul si ma simt atrasa de fiecare din ei. Stiu din Sfintele Scripturi ca aceasta nu este bine pentru mine si de asemenea, stiu ca nici nu este vremea ca sa ma casatoresc si nici unul din acesti baieti nu mi se potriveste, pentru ca aproape nimeni din ei nu este unul care ar iubi pe Dumnezeu si sa aiba caracterul barbatului dupa care as vrea sa ma casatoresc. Stiu de asemenea ca lui Dumnezeu nu-i place sa am o astfel de stare.  Ce sa fac ca sa fiu eliberata de sub aceasta presiune emotionala in care ma aflu?”

Am hotarat sa dau raspuns la intrebare intr-un articol pentru ca aceasta stare si presiune o experimenteaza multe fete si baieti, adolescenti si tineri. Sa vedem ce ne invata Dumnezeu in Sfintele Scripturi sa facem, pentru a depasi astfel de situatii.

1. Toti oamenii sunt ispititi de pacat. Nu crede ca o astfel de stare este doar la tine. Pentru ca in mod obisnuit oamenii nu vorbesc despre ispitele pe care le au, sau din lipsa de invatatura Biblica la acest subiect, un tanar sau o tanara, este ispitit sau ispitita sa creada ca o astfel de stare o are doar el si ca aceasta este iesit din comuni si anormal. Dragul meu, vreau sa stii ca toti oamenii au trecut si trec prin aceste stari si iata ce spune Pavel despre trairile lui interioare:

Stiu, in adevar, ca nimic bun nu locuieste in mine, adica in firea mea pamanteasca pentru ca, ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac. Caci binele pe care vreau sa-l fac, nu-l fac, ci raul, pe care nu vreau sa-l fac, iata ce fac. Si daca fac ce nu vreau sa fac, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci pacatul care locuieste in mine. Gasesc dar in mine legea aceasta: cand vreau sa fac binele, raul este lipit de mine. Fiindca dupa omul din launtru imi place Legea lui Dumnezeu; dar vad in madularele mele o alta lege, care se lupta impotriva legii primite de mintea mea, si ma tine rob legii pacatului, care este in madularele mele. O, nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte? (Romani 7:18-24)

Vezi asemanare intre starea pe care o descrie aici Apostolul Pavel si cea relatata de tanara care s-a apropiat de mine. Apostolul avea aceasta stare atunci cand stia bine Scripturile, cand avea dorinta sa-I slujeasca lui Dumnezeu, dar cand nu crezuse inca in Hristos si nu avea inca Duhul Sfant prezent in fiinta si viata lui. Aceasta a fost solutia pentru el si aceasta este solutia pentru fiecare din noi care se afla intr-o stare asemanatoare ca si cea a lui Pavel. Ai crezut tu din toata inima ta in Domnul Isus Hristos? Ai incheiat un legamant cu El ca sa-i fii ascultator in toate si toata viata? Daca nu ai facut aceasta, nu poti avea Duhul Sfant si nu poti fi biruitor nici odata asupra pacatului.

2. Prezenta Duhului Sfant ne asigura biruinta cand suntem ispititi de pacat. Imediat dupa ce descrie aceasta stare care o avea alta data, Pavel scrie:

O, nenorocitul de mine! Cine ma va izbavi de acest trup de moarte ?.. Multamiri fie aduse lui Dumnezeu, prin Isus Hristos, Domnul nostru!…

Apoi, chiar de la inceputul urmatorului capitol scrie:

Acum dar nu mai este nici o osandire pentru cei ce sunt in Hristos Isus, cari nu traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului. In adevar, legea Duhului de viata in Hristos Isus, m-a izbavit de Legea pacatului si a mortii. Caci, lucru cu neputinta Legii, intrucat firea pamanteasca o facea fara putere, Dumnezeu a osandit pacatul in firea pamanteasca, trimitand, din pricina pacatului, pe insusi fiul Sau intr-o fire asemanatoare cu a pacatului, pentru ca porunca Legii sa fie implinita in noi, care traim nu dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului. Intr-adevar, cei ce traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, umbla dupa lucrurile firii pamantesti; pe cand cei ce traiesc dupa indemnurile Duhului, umbla dupa lucrurile Duhului. (Romani 8:1-5)

Daca inainte de a deveni crestin si de a primi Duhul Sfant, nici un om nu era si nu este in stare sa opreasca sau sa impiedice indemnurile firii, care provoaca la pacat, nu tot asa este dupa ce un om primeste Duhul Sfant. Prezenta Duhului Sfant in persoana noastra si in viata noastra, ne da puterea sa alegem. Fiecare crestin in parte alege de a cui indemnuri sa urmeze. Firea pacatoasa, care ramane sa o aiba fiecare crestin pana cand va fi transformat trupul lui, ne indeamna la pacat. Duhul Sfant, care este in noi si care are putere asupra firii pacatoase, ne indeamna la viata sfanta. Datoria noastra ca si crestini este sa ascultam de indemnul Duhului de fiecare data si in fiecare imprejurare cand suntem ispititi. Ascultarea de indemnurile Duhului Sfant este o disciplina crestina care se invata si oamenii care nu vor sa invete disciplina in alte lucruri, nu invata nici aceasta parte importanta a vietii de crestin. Esti tu un barbat sau o femeie care ai invatat disciplina si dai dovada de ea in toate ariile vietii? Ai invatat sa nu urmezi indemnurile firii pamantesti ci cele ale Duhului Sfant? Acestea sunt lucruri esentiale pe care trebuie sa le intelegi si sa le aplici ca apoi sa poti fi biruitor asupra ispitelor si sa ai in inima pacea despre care vorbeste Domnul Isus in Sfintele Scripturi.

3. Evita oamenii care au influenta rea asupra trairii tale cu Dumnezeu. Inainte de moartea sa, apostolul Pavel a scris a doua epistola catre Timotei, ucenicul lui preaiubit. Iata ce avertizare i-a facut Pavel lui Timotei:

Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie, fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine, vanzatori, obraznici, ingamfati; iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu; avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia. (2 Timotei 3:1-5)

Vreau mai ales sa va atrag atentia la doua lucruri care descriu pe acesti oameni. Prima spune ca ei sunt „iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu”. Ei se pretind a fi iubitori de Dumnezeu, dar mai mult iubesc placerile si deci, nu sunt oameni care traiesc dupa indemnurile Duhului, ci dupa indemnurile firii lor pamantesti. A doua calitate a lor este ca „au doar o forma de evlavie, dar tagaduiesc” puterea evlaviei, care este Cuvantul lui Dumnezeu. Ei vor sa faca impresia ca sunt credinciosi, se poarta ca si cum ar fi credinciosi, vin la biserica, poate canta si in corul bisericesc, fac lucrurile care le fac toti crestinii in mod traditional in biserica, chiar si vorbesc ca si niste credinciosi,  dar in interiorul lor nu sunt oameni transformati prin nasterea din nou si nu au dragoste de Cuvantul lui Dumnezeu pentru ca nu vor sa traiasca potrivit cu el. Tot despre acesti oameni mai departe Apostolul Pavel spune:

Sunt printre ei unii, care se vara prin case, si momesc pe femeile usuratice ingreuiate de pacate si framantate de felurite pofte (2 Timotei 3:6)

Iata inca o dovada ca acesti oameni sunt manati de pornirile firii lor pacatoase si nu traiesc dupa indemnurile Duhului, pentru ca posibil nici nu cunosc ce inseamna sa ai Duhul lui Dumnezeu si sa fii nascut din nou. Cunosti astfel de oameni? Departeaza-te de ei inainte ca ei sa te momeasca, asa cum au reusit sa faca cu „femeile usuratice ingreuiate de pacate si framantate de felurite pofte.”

4. Fugi de lucrurile care stimuleaza poftele tineretii. Dorinta sexuala este parte a vietii fiecarui barbat sau femeie si aceasta le va da implinire in relatia fizica care urmeaza sa o aiba in casatorie. Pana atunci, atat baietii cat si fetele trebuie sa invete si sa-si pastreze o traire sfanta. Apostolul Pavel scria lui Timotei:

Fugi de poftele tineretii, si urmareste neprihanirea, credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domul dintr-o inima curata. (2 Timotei 2:22)

Evita lucrurile, imaginile, discutiile, filmele, cartile, oamenii care de multe ori o fac in mod subtil si te provoaca sa te gandesti la sex sau relatii amoroase care sunt impotriva Cuvantului lui Dumnezeu. Domnul Isus a spus ca atunci cand ochiul tau drept te face sa cazi in pacat, este mai bine sa-l scoti si sa-l arunci de la tine si sa-ti piara un madular, dar sa nu-ti fie aruncat tot trupul in gheena. Intr-o lume pervertita ca a noastra, trebuie sa platesti un pret si sa te abtii de la multe lucruri ca sa poti trai sfant si sa poti avea pace in inima ta. Ce filme privesti tu? Ce carti citesti? Despre ce discuta prietenii tai sau prietenele tale si la ce esti insufletit dupa aceste discutii? Ce pagini vizitezi pe Internet? Care sunt lucrurile care stimuleaza poftele tale sexuale si de care trebuie sa fugi?

Mai este aici un lucru important si anume: nu este suficient sa fugi de aceste lucruri, ci trebuie sa cauti lucrurile care au valoare inaintea lui Dumnezeu. Spune Cuvantul lui Dumnezeu: „urmareste neprihanirea, credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr-o inima curata.” Fa ordine in prioritatile si in relatiile tale. Vezi bine cine sunt prietenii sau prietenele tale si daca nu este cineva cu privire la care Dumnezeu iti spune sa te departezi de ei.

Mai verifica-te odata in lumina acestor patru adevaruri importante care atunci cand le vei intelege si le vei aplica in viata ta, iti vor aduce pace, implinire si biruinta asupra pacatului.

Preot Vasile Filat

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

3 Comments

 1. am inteles da daca si eu si fata suntem credinciosi devotati lui dumnezeu nu putem fi iubiti?

 2. Eu sunt intr-o situatie foarte delicata.am o relatie cu un domn insurat,si eu sunt casatorita,dar nu pot renunta la el.Amandoi avem copii,dar ne lipseste dragoste sotilor.Stiu ca nu este bine ce facem,dar iubirea pt el e mai mare decat vointa mea si ori de cate ori am incercat sa ma indepartez de el viata tot la el m-a dus.Ce sa fac?Relatia aceasta maepuizeaza psihic.

 3. Iata ce spune Scriptura :
  Pacatul este o ” lege ” si aceasta lege functioneaza asupra acelora care s-au supus ei ! Astfel, cand vine lumina, iti dai seama ca esti parte componenta a intunericului ! Cum scapam de intuneric ( si faptele lui) si de aceasta lege a pacatului ? Numai ” Legea Duhului de viata , adica Duhul Sfant care poate deja locui in credincios,dar este legat ” de necredinta !” Isus a spus asa : ” Veti cunoaste adevarul si ADEVARUL ( Cuvantul lui D-zeu – crezut) va va face slobozi !!! Si asta pentru ca Cuvantul Lui nu este impotent, dar nu poate lucra decat acolo unde este crezut ! Si acest cuvant este ” Duh si viata (libertate, bucurie , sanatate si roade naturale ale Duhului Sfant in credinciosi)” Io. 6:63. Acum, problema este urmatoarea : multi cred intr-un Cristos Mantuitor dar nu si Domn ! Unde El domneste, este tot ceea ce am amintit mai sus! Daca nu domneste este pentru ca nu L-am crezut pe EL, adica „Cuvantul lui D-zeu” care este si SCUT pentru nimicirea tuturor tentativelor demonice indrepatete spre noi spre a ne desparti de Cristos, si PLATOSA sa-ti protejeze inima mai mult decat orice , caci de acolo tasnesc izvoarele vietii, fie spre viata fie spre moarte , in functie de cui dai crezare ; , si INCALTAMINTE si COIF protector al gandurilor noastre dar si SABIE cu 2 taisuri prin care poti nimici lurarile celui rau (diavolului) ! De aceea spune cuvanntul : „Strang cuvantul Tau in inima mea ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta ” ( Ps. 119:11) .Aici nu spune ca strang cuvantul in mintea mea sau in sentimentele mele ci in inma adica in duhul meu renascut la viata prin Duhul Sfant! Isus cand era atacat, se apara cu scutul credintei, adica cu cuvantul Lui D-zeu ! ” ESTE SCRIS…” Daca esti atacatacu pofte, sau cu orice altceva te aperi cu cuvantul : ” sunt mai mult decat biruitoare prin Acela care m-a iubit” pentru ca Cel ce locuieste in mine este mai tare decat cel ce locuieste in lume ” adica Duhul Sfant din mine e mai puternic decat toti demonii la un loc !!! Ioel 3:10 „…cel slab sa zica : sunt tare !” cel bolnav sa zica : ” Sunt tamaduit prin ranile lui Cristos „! Cel firesc sa spuna :” Sunt Duhovnicesc, pentruca Tata locuieste in mine si eu sunt Templul Duhului sau cel sfant ! Iata cateva motive Biblice de a proceda asa :
  Apoc.12:11 spune :” Ei l-au biruit (pe satana) prin Sangele Mielului (pocainta) si prin cuvantul marturisirii lo”
  Ro.10:10 spune : ” Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea ( dreptatea in ochiiTatalui Ceresc) si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire ( Nu doar la mantuirea zilei de apoi, caci mantuire inseamna : vindecare, dezlegare din lanturile robiei spurituale, vedere spirituala si nu numai, izbavire de toate problemele cu care ne-am putea confrunta vreodata etc.)
  Prov. 18:20 ” Moartea si viata sunt in puterea limbii; oricine o iubeste ii va manca roadele”
  Prov.4:21-23 :” Sa nu se departeze cuvintele acestea de ochii tai ,; pastreaza-le in fundul inimii tale !
  Caci ele sunt viata pentru cei ce le gasesc si sanatate pentru tot trupul lor!”
  Invata-te sa crezi Cuvantul lui D-zeu, strange-L in inima ta si proclama-L cu gura ta caci cuvantul nu este decat Cristos ( Io.1:1) Proclamand cuvantul cu inima si cu gura, Il proclami pe Cristos si Mantuitorul si Domnul vietii tale si cel rau va da bir cu fugitii din viata ta si nu numai !!!

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: