EDITORIALE

Unu din şapte români ar pleca din ţară! Tu mai stai?

runVeşti alarmante date astăzi de ministerul Tineretului şi Sportului: două milioane şi jumătate de români ar pleca din ţară dacă ar avea ocazia! Dintre aceştia, un milion sunt tineri.

Cifra este egală cu numărul celor care au părăsit deja România în ultimii zece ani. Dacă ar putea, majoritatea ar alege pentru emigrare Marea Britanie. Celelalte două destinaţii râvnite de români fiind Spania şi Italia.

Atât de mult ne place la noi în ţară încât am sterge-o cu prima ocazie! Cam aceasta este conlcuzia unui sondaj facut de ministerul Tineretului si Sportului. Datele sunt ingrijoatoare. Aproape 2 milioane şi jumătate de români ar pleca.

Cu alte cuvinte, unul din 7 adulţi intenţionează să se mute în altă ţară iar patru la sută dintre aceştia sunt chiar „foarte hotărâţi” să se stabilească în străinătate. Potrivit unui sondajului ar emigra un număr egal de românii cu cel care a părăsit deja România în ultimii 10 ani.
Interesant este că aproape jumătate dintre cei 2,4 milioane dornici să plece sunt tineri cu vârste între 18 şi 34 de ani. Iniţiatorii sondajului susţin că tinerii sunt mult mai tentaţi decât restul populaţiei să părăsească România pentru a se stabili în altă ţară. Unul din 5 români ar pleca în Marea Britanie.

Pe lista destinaţiilor urmaeză Spania şi Italia. Din sondajul de opinie mai rezultă că în general, românii sunt nemulţumiţi de probleme legate de nivelul de trai, în ultimul timp tema crizei economice cunoscând „o evoluţie spectaculoasă în preocupările lor”. Peste 30 la sută dintre tinerii chestionaţi pun pe primul loc la capitolul importanţă – sănătatea.

Asigurarea unui loc de muncă şi un trai decent contează foarte mult. De remarcat că atunci când au fost întrebaţi despre instituţiile publice care în momentul de faţă fac cele mai multe lucruri pentru tinerii din România?”, răspunsul cel mai frecvent a fost „niciuna”.

Totuşi ei ar dori ca între cele mai importante trei lucruri pe care statul să le facă pentru tineri să se regăsească susţinerea financiară, bursele, alocaţiile, parcurile şi spaţiile verzi”. Sondajul „Tinerii şi preocupările lor” a fost realizat de Compania de Cercetare Sociologic şi Branding, la comanda Ministerului Tineretului şi Sportului în perioada 6 – 10 mai, pe un eşantion de 2004 persoane.

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: