EDITORIALE

Top 10 destinatii Romania

Nu e nevoie să străbaţi mii de kilometri şi să scoţi din buzunar mii de euro pentru o vacanţă de vis. România are suficiente locuri care merită a fi vizitate ori unde te poţi relaxa în timpul concediului.
Fiind bazată pe experienţa personală a fiecăruia dintre cei care au votat, e evident că această ierarhie este una subiectivă. Aşadar, dacă apreciaţi că una dintre destinaţii lipseşte din top, cel mai probabil că acest lucru e cauzat de faptul că cei care l-au alcătuit n-au ajuns acolo.
1. Valea Arieşului
2. Cheile Nerei
3. Sfântu Gheorghe (Delta Dunării
4. Maramureş (Borşa, Valea Vaserului, Săpânţa, Sighet, Bârsana, Ieud)
5. Cheile Bicazului – Lacul Roşu – Durău
6. Padiş – Cetăţile Ponorului
7. Bran – Râşnov
8. Mănăstirile din Bucovina
9. Gura Portiţei
10. Valea Prahovei

Cu o menţiune: există şi câteva locuri unde am ajuns şi unde, dacă doriţi să mergeţi, o faceţi pe riscul dumneavoastră, noi nu le recomandăm din diferite motive: de calitate a serviciilor, a preţurilor exagerate ori a celorlalţi “turişti” care le frecventează. Pe această “listă neagră” se numără, într-o ordine aleatorie, Băile Felix, Băile Herculane, Sovata şi o mare parte dintre staţiunile litoralului românesc.
1. Valea Arieşului1
Valea Arieşului este una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, o zonă care îşi păstrează acel aer de vechi şi rustic, unde turiştii pot respira în linişte şi se pot relaxa, vizitând locuri noi şi impresionante, în toate anotimpurile. Aici se află cele mai multe aşezări la înălţime din Carpaţi, sate risipite pe văi şi pe dealuri, unde tradiţiile încă se mai păstrează, dar unde şi-au făcut loc şi “modernele” sporturi de iarnă – pârtiile de la Vârtop şi Arieşeni fiind celebre ţn acest sens.

Un turist ajuns în această zonă nu trebuie să rateze câteva obiective, pe cât de faimoase, pe atât de frumoase: gheţarul de la Scărişoara, rezervaţiile naturale Dealul cu melci şi Detunata, Cascada miresei (din comuna Avram Iancu), Mănăstirea Lupşa, Poiana Narciselor din Poieni ori minele romane de la Roşia Montană.

Scărişoara este cea mai mare peşteră cu gheaţă din România (are o vechime de 3.000 de ani) şi este situată la o altitudine de 1.165 m. Lungimea peşterii este de 720 de metri, iar adâncimea de 105 metri. Blocul de gheaţă are un volum de 50.000 de metri cubi şi o grosime de peste 20 de metri.

Turiştii ajunşi aici se pot caza chiar în casele locuitorilor din satul Gheţari, “vecinii” peşterii Scărişoara. Pentru o sumă modică, se poate dormi într-o casă ţărănească autentică şi se poate gusta un excelent balmoş… Cât despre Valea Arieşului, unde pensiunile se află una lângă alta, o noapte de cazare cu mic dejun inclus, costă în jur de 80 de lei de persoană.

--

O altă a zonei este deja mult-mediatizata aşezare de la Roşia Montană, cu ale sale celebre mine de aur. Aici există şi vestigii romane, cu o vechime de aproape 2.000 de ani. În partea stângă a Văii Arieşului, la 15 kilometri vest de Câmpeni, pasionaţii pot vizita şi rezervaţia paleontologică Dealul cu melci, ce conţine, pe o suprafaţă de 4 hectare, vechi sedimente ale Cretacicului superior, formate într-o mare cu fundul stâncos.

Deşi se află într-o zonă montană, Valea Arieşului este accesibilă atât pe calea ferată (traseul Turda-Câmpeni), cât şi pe şosea. Teritoriul văii este traversat, în partea sa centrală, de o şosea importantă, DN 75 Turda-Beiuş, modernizată, care asigură legătura cu DN 1 Bucureşti-Oradea. Din acest drum, de la Câmpeni, se desprind variante spre Alba Iulia, Zlatna şi Brad.

2. Cheile Nerei
2
Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa este situat la limita sud-vestică a ţării, în sudul munţilor Anina. Mai exact în judeţul Caraş-Severin, învecinându-se cu localităţile Sasca Montană, Sasca Română, Potoc, Socolari, Ilidia, Ciclova, Oraviţa, Anina, Bozovici, Lăpuşnicu Mare, Dalboşeţ, Şopotu Nou şi Cărbunari. Peisajul este minunat, iar parcul este accesbili în orice anotimp. Aici, obiectivele turistice principale sunt Cheile Nerei, Lacul Dracului, Lacul Ochiul Bei, dar şi numeroase peşteri şi cascade impresionante.

--

Şi aici, cea mai bună opţiune pentru turişti este să se cazeze la o pensiune, cum ar fi cea numită chiar “Cheile Nerei”. Preţurile se încadrează între 47 de lei (numai cazare) şi 95 de lei (cazare şi trei mese pe zi) de persoană, pentru o zi. Cât despre activităţi, turiştii pot fi siguri că nu o să se plictisească. Localnicii şi întreprinzătorii din zonă ţin pasul cu vremea şi organizează partide de paintball, de tir cu arcul, plimbări cu ATV-ul sau, mai liniştite, cu caii, rafting sau căţărări pe stânci. Există, aşadar, oferte şi pentru cei mai calmi, care vor să se relaxeze, dar şi pentru aventurieri.

3. Sfântu Gheorghe (Delta Dunării)
31
Delta Dunării nu mai are nevoie de prea multe cuvinte de prezentare. Totuşi, pentru cine nu a fost niciodată acolo, e destul de greu să se hotărască încotro s-o apuce. Dacă vreţi să “gustaţi” cu adevărat din spiritul Deltei, atunci locul ideal e Sfântu Gheorghe. Localitatea, ce cuprinde aproximativ 350 gospodării în care trăiesc 1.000 de oameni, se întinde pe partea stângă a celui mai vechi braţ al Dunării, Sfântu Gheorghe, în apropierea gurii de vărsare a fluviului în Marea Neagră.

O altă caracteristică interesantă a aşezării este faptul că nu se poate ajunge acolo decât pe apă. Turiştii pot lua vaporul din portul Tulcea (călătoria durează circa 4 ore), portul Mahmudia (două ore şi jumătate) sau portul Murighiol (două ore).

Odată ajunşi acolo, vizitatorii se pot bucura de plaja cu nisipuri fine, ce se întinde de-a lungul ţărmului până la Sulina (38 de kilometri), pot pescui în Dunăre sau pot face plimbări pe Dunăre, canale şi lacuri, cu diverse ambarcaţiuni, fie ele tradiţionale (caiucul, lotca sau mahuna) sau moderne (şalupe sau ambarcaţiuni rapide).

Cazarea se face în pensiuni, case tradiţionale sau vile moderne, toate oferind, însă condiţii deosebite, la preţuri ce încep de la 90 de lei pe zi şi cresc în funcţie de numărul “margaretelor” ori de facilităţile oferite.

4. Maramureş (Borşa, Valea Vaserului, Săpânţa, Sighet, Bârsana, Ieud)
41
Maramureşul, zona din nordul ţării, este deja celebru printre turiştii ce preferă vacanţele active, în care se pot relaxa şi vizita în acelaşi timp locuri deosebite, cu peisaje minunate şi tradiţii străvechi. Exact asta îi atrage pe vizitatori în aceste locuri pline de farmec, înconjurate de munţi, tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie, de la costume populare, obiceiuri, cântece şi dansuri, până la sculpturile din lemn, rafinat lucrate, ce pot fi văzute în curtea oricărui localnic.

Pentru turiştii care vor să viziteze Maramureşul, un punct de plecare poate fi localitatea Borşa, cunoscută mai ales de către schiori. De asemenea, din Borşa se pot organiza excursii montane, la Muzeul Satului şi Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmaţieila Cimitirul Vesel din Săpânţa ori la mănăstirile di Bârsana sau Ieud.

“Cimitirul vesel” de la Săpânţa este unic în lume, prin crucile care există aici, sculptate în lemn, în stil tradiţional. Pe lângă culorile vesele în care sunt pictate, acestea sunt inscripţionate cu versuri ce rezumă cu umor viaţa decedatului. La Ieud, se poate vizita biserica din lemn, ridicată în 1364, cea mai veche biserică de lemn din Maramureş. Construită pe ruinele unui castel, ea deţine şi cele mai vechi documente scrise în limba română.

Şi, dacă tot ajungeţi în zonă, nu trebuie să rataţi Mocăniţa de pe Valea Vaserului, construită între anii 1930 – 1933, care are o lungime de 56 kilometri şi face legătura între Vişeu de Sus şi Izvorul Comanului.
Şi în zona Maramureşului, cea mai inspirată alegere în ceea ce priveşte cazarea rămân tot pensiunile. În Borşa, preţurile se încadrează între 80 şi 130 de lei de persoană pe zi, în funcţie de condiţiile oferite.

5. Cheile Bicazului – Lacul Roşu – Durău

Cheile Bicazului sunt localizate în partea de nord-est a României (partea central-vestică a Moldovei), între Moldova şi Ardeal, respectiv între judeţele Harghita şi Neamţ. Zona oferă privelişti de-a dreptul impresionante, Cheile Bicazului meritându-şi pe deplin renumele de cele mai spectaculoase chei din România.

Pe lângă peisajele deosebite, turiştii pot găsi şi alte atracţii, cum ar fi rezervaţia de zimbri “Dragoş Vodă” (lângă Târgu Neamţ), staţiunile balneare (Băltăţeşti, Oglinzi, Durău) sau mănăstirile din judeţul Neamţ (Agapia se află la doar 32 de kilometri de Piatra Neamţ), ori chiar casele memoriale “Ion Creangă” şi “Mihail Sadoveanu”.

Una dintre cele mai cunoscute şi mai căutate staţiuni de aici este Lacu Roşu, situată între Munţii Ceahlău şi Hăşmaşu Mare, o adevărată oază de relaxare pentru cei care doresc să se odihnească în vacanţă. Numele staţiunii vine de la Lacul Roşu, un baraj natural aflat chiar lângă Cheile Bicazului. Cei care poposesc în regiune pot să facă drumeţii, pe jos sau cu autocarul, pe traseele montane din zonă ori în staţiunile aflate în apropiere (Gheorgheni, Borsec, Sovata, Bicaz, Piatra Neamţ).

În zona Bicaz, pensiunile oferă cazare pentru sume cuprinse între 50 şi 150 de lei pentru o cameră. Iar dacă doriţi ceva inedit, vă puteţi caza direct pe lac, într-un hotel plutitor, ce oferă condiţii de trei stele. În staţiunea Lacu Roşu, veţi plăti minim 300 de lei pentru pensiune completă.

6. Padiş – Cetăţile Ponorului
6
Padiş este poate ea mai cunoscută zonă turistică din Munţii Apuseni, celebră mai ales prin relieful carstic. Aici se pot vizita Cetăţile Ponorului, dar şi nenumăratele peşteri, gheţari (Focul Viu, al treilea ca mărime din România), canioane sălbatice (Valea Galbenei, Valea Boga), lacuri subterane şi cascade. Zona este ideală pentru amatorii de drumeţii montane. Cazarea se poate face la cabana turistică Cetăţile Ponorului, aflată la o altitudine de 1079 metri, în imediata apropiere a complexului carstic Cetăţile Ponorului. Preţul pe care trebuie să îl plătească aici un turist este de 37 de lei pe zi, numai pentru cazare.

7. Bran – Râşnov
7
Castelul Bran, aşa-zisul castel al lui Dracula, construit pe o stâncă şi vizibil din depărtare, este situat la mai puţin de 30 de kilometri de Braşov, pe şoseaua care leagă Braşovul de Câmpulung Muscel. Castelul adăposteşte şi un muzeu, ce se întinde pe toate cele patru etaje şi cuprinde colecţii de ceramică, mobilier, arme şi armuri, toate completate de muzeul satului, aflat în curtea castelului.

Castelul se află, de fapt, în centrul unei regiuni de o frumuseţe deosebită, care mai include localităţile Moeciu şi Râşnov, deja transformate în staţiuni foarte căutate de turişti. Cazarea la pensiunile din zonă costă între 60 şi 130 de lei pe zi, ori de la 300 de lei în sus, incluzând mesele.

8. Mănăstirile din Bucovina
8
Mănăstirile reprezintă principala “atracţie” a unei zone deosebite a ţării noastre – Bucovina. Având influenţe bizantine, aceste locaşuri atrag mai ales datorită frescelor, pictate în culori vii pe zidurile lor, reprezentând poveşti biblice şi scene religioase, prezentate într-un fel care ne aminteşte de mai modernele benzi desenate. Principalele mănăstiri ale Bucovinei sunt Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa, Humor şi Arbore.

În ceea ce priveşte cazarea, locuri se găsesc în toate localităţile învecinate cu mănăstirile, fie în case particulare (pentru buzunare mai “subţiri”), fie în hoteluri sau pensiuni. În funcţie de pretenţii, se va plăti pentru o zi de cazare de la 40 de lei în sus.

9. Gura Portiţei
9
La origine un sat pescăresc situat undeva între Dunăre şi Marea Neagră, Gura Portiţei a devenit între timp ceea ce a fost odată staţiunea Vama Veche: un loc izolat, unde nu merge prea multă lume, în afara boemilor care caută linişte şi relaxare. Cum de a rămas acest colţ de paradis atât de puţin exploatat? Explicaţia e simplă: accesul în zonă se face puţin mai greu, fie cu şalupa ori vaporaşul de la Jurilovca (judeţul Tulcea), fie cu autovehicule speciale, pe drumul de coastă. Cazarea se face la vile cu confort sporit ori la căsuţe de lemn, iar tarifele se încadrează între 15 euro şi 80 de euro (pentru un apartament).

10. Valea Prahovei
10
Nici Valea Prahovei nu mai are nevoie de prea multe cuvinte de prezentare. Cea mai celebră regiune turistică din Munţii Carpaţi cuprinde o serie de staţiuni – Azuga, Breaza, Buşteni, Sinaia, Predeal, sunt câteva dintre ele, pe care amatorii de ski şi de distracţii montane le cunosc foarte bine. La acestea se adaugă, se înţelege, Castelul Peleş. Cât despre cazare, locurile sunt aproape nelimitate, iar oferte există pentru toate buzunarele: de la hoteluri de cinci stele, până la cămăruţe modeste în casele localnicilor.

SURSA : CLUJEANUL

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

  1. Zona Bran–Moeciu se afla în încântatorul spatiu al culoarului Rucar–Bran. Situata la aprox. 12km de Poiana Brasov si 161 km de Bucuresti, într-un cadru natural deosebit de pitoresc, aceasta zona de munte agroturistica a devenit in ultimii ani o importanta destinatie de vacanta pentru turistii din tara si strainatate. Principala atractie o reprezinta Castelul Bran (Castelul lui Dracula), dar mai ales frumusetile naturale si calitatea serviciilor în materie de turism rural. Pensiunea Katharina Bran se afla la ca.800 m fata de castelul Bran.
    Alte obiective turistice din zona, demne de vizitat, sunt Parcul National Piatra Craiului, Cheile Zarnestilor, Cheile Moeciului, Cascada “La Chisatoare” sau Pestera cu Liliaci. t Pensiunea Katharina****Bran, Accommodation Hotels Bran Castle Bran Dracula Transylvanien Romanien, roCamanian montais writ restaurant, conferent room by traditionally romanian kitchen.
    httCa druclp://www.cazare-pensiune-bran.rotp://www.cazare-pensiuni-bran-moeciu.roinihotel 15 rooms 3*** near Asiguram cazare in Zona Bran – Moeciu la Pensiune turistica de lux, 4 margarete. Pensiunea se afla in Statiunea Turistica Bran in apropiere de Castelul Bran. Asiguram cazare in Zona Bran – Moeciu cu pensiune completa mese festive cu mancaruri traditionale. Restaurant-Terasa Parcare pazita si teren de joaca pentru copii.
    http://www.cazare-pensiune-bran.ro,
    http://www.cazare-pensiuni-bran-moeciu.ro,

Lasă un răspuns

Back to top button
%d