ARTICOLUL ZILEIEDITORIALE

NU BATJOCORI PE NIMENI

„De acolo Elisei s-a dus la Betel. În timp ce mergea pe drum, niste băietasi au iesit din cetate si si-au bătut joc de el, strigându-i: „Suie-te, plesuvule! Suie-te, plesuvule!” El s-a uitat în spate, i-a văzut si i-a blestemat în Numele Domnului. Atunci au iesit din pădure două ursoaice si au sfâsiat patruzeci si doi dintre acesti copii. De acolo Elisei s-a dus la muntele Carmel, iar după aceea s-a întors în Samaria.” [2 Regi 2:23-25]

“Băietasi” este un cuvânt evreiesc care a fost folosit în cazul lui Isaac, când acesta avea 28 de ani, apoi în cazul lui Iosif, la vârsta de 39 de ani si al lui Roboam la vârsta 40 de ani. Acelasi cuvânt a fost folosit pentru fiii lui Isai (1 Samuel 16:11) si pentru copiii evrei (Daniel 1:4,17) care aveau cel putin 17 ani în captivitate, folosit fiind si pentru sodomitii care au atacat casa lui Lot.

Asadar, acesti “băietasi” nu erau copii de grădinită. Nu! Si citind textul din 2 Regi 2, am simtit pulsul inimii lui Dumnezeu, fiindcă nimeni nu-si bate joc de El fără a fi apoi pedepsit. Dumnezeu nu a încetat niciodată să judece păcatul si blasfemia, iar acei tineri care l-au ridiculizat pe Elisei, bătându-si joc de înăltarea lui Ilie la cer, au fost pedepsiti pentru lipsa lor de reverentă la adresa lui Dumnezeu, cuvintele lor fiind considerate a fi blasfemie, ei atacând una din învătăturile Scripturii, prin ironia lor.
Astfel întelegem clar că acest cuvânt nu are de-a face cu băietasii din zilele noastre, aceia fiind tineri peste 20 de ani, si nu băietasi de 2 ani, asa cum il numesc eu pe nepotelul meu… iar când ai peste 20 de ani stii să faci diferenta între bine si rău, stii că nu e frumos, corect, politicos si drept să-ti bati joc de o deficientă fizică, de handicapul cuiva sau de felul de a fi al unui om. Si stim că Elisei era chel … si posibil că nu era prea în vârstă, acesta fiind un motiv tocmai bun pentru ca acesti tineri să îl ia în bătaie de joc.
Betelul – Casa Painii – devenise centrul idolatriei, devenise locul unde valorile erau cu susul în jos, ca si azi, iar tinerii acestia stiau că Ilie fusese răpit la cer, însă pentru ei totul era ironie, asa că râdeau de Elisei insultându-l: „Suie-te, plesuvule!”. Batjocorind răpirea lui Ilie, tinerii acestia îl batjocoreau de fapt pe Dumnezeu si fiindcă ei nu credeau că Ilie ar fi fost rapit la cer, de aceea îsi băteau joc de Elisei, el îndreptându-se spre Betel.

scris de Cristina

Banner sbro.ro /

--

Banner KERIGMA/

“ Citești Scripturile cu alți ochi atunci când vezi efectiv locurile în care s-au derulat evenimentele descrise.

--

Prin agentia Oxentia Tourism ai acum ocazia să vizitezi Israelul.

Pentru rezervări sună la: +40 746.675.313 sau la: + 40 744. 731.492

Retrăiește istoria biblică în Tara Sfântă alături de Oxentia Tourism

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura