EDITORIALE

Nigeria: 5 biserici arse, mulți creștini uciși în invazia Boko Haram

Mai mult de 100 de militanți Boko Haram au deschis focul în mod sporadic și fără discriminare și au incediat biserici și case, ucigând mulți oameni, în orașul Garkida, zona Gombi, nord-estul statului Adamawa, potrivit rapoartelor inițiale.
Cel puțin 5 biserici au fost distruse, inclusiv două case de rugăciune care aparțineau denominației Church of Brethren, o biserică din Comuniunea Anglicană, încă o biserică și un spațiu separat de birouri ale Living Faith Church.

Există rapoarte neconfimate despre posibile răpiri.
Călătorind pe aproximativ 60 de motociclete, cu doi bărbați care purtau fiecare AK47 și RPG-uri și însoțiți de aproximativ 20 de camioane cu pistoale montate, militanții Boko Haram au ajuns vineri seara din zona Pădurii Sambisa, potrivit Save the Persecuted Christians.
Forțele de securitate nigeriene au luptat inițial cu atacatorii, dar au fost nevoite să se retragă pentru întărire. Militanții au avansat apoi în orașele învecinate și au efectuat atacuri. Civilii au fugit într-o zonă montană din apropiere și în tufișuri.

„Garkida este momentan în foc … multe persoane au fost ucise și casele lor sunt acoperite de fum”, a declarat TheCable, conform unei surse.

„Oamenii alergau să se ascundă în munți în timp ce urmăreau casele lor arse de către rebeli”, a adăugat un locuitor.

Conferința femeilor catolice, o adunare mare care are loc anual în Gardika, a fost programată pe vineri seara, iar femeile încă mai soseau când a avut loc atacul.

--

Atacul a avut loc până cel puțin sâmbătă, când ait.live a raportat că „rebelii fac schimb de focuri cu justițiarii pe cont propriu și cu agenții de securitate trimiși în zonă”.

La începutul acestei luni, militanții Boko Haram au ars și au ucis cel puțin 30 de persoane, inclusiv o femeie însărcinată împreună cu copilul ei și au răpit altele în nord-estul Nigeriei și în regiunea Lacului Chad. Militanții au dat foc călătorilor adormiți în satul Auno din statul Borno, în timp ce aceștia poposeau pe timp de noapte, deoarece nu s-au încadrat în intervalul de timp permis pentru a circula pe străzi în capitala statului Maiduguri, la aproximativ 10 mile distanță.

Boko Haram este o organizație islamică rebelă, responsabilă pentru uciderea a zeci de mii și strămutarea a milioane de oameni în ultimul deceniu. Grupul terorist a jurat loialitate statului islamic în 2016, dar la scurt timp s-a separat de acesta după ce conducerea statului islamic a încercat să-l înlocuiască pe liderul Boko Haram, Abubakar Shekau.

--

Deși guvernul nigerian susține că a învins din punct de vedere militar organizația Boko Haram, Boko Haram și propriul său stat african din statul islamic din Africa de Vest, continuă să efectueze atacuri în Borno.
De-a lungul anilor, Boko Haram a răpit sute de fete de școală. De asemenea, grupul a răpit pastori și alți oameni, în încercarea de a strânge fonduri prin plăți de răscumpărare.

Luna trecută, Boko Haram l-a executat pe Rev. Lawan Andimi, președintele Asociației Creștine din Nigeria în Michika Local Government Area din statul Adamawa. Andimi a fost răpit la începutul lunii ianuarie și a fost văzut într-un videoclip de răscumpărare lăudându-l pe Dumnezeu înainte de moartea sa.

Tot în ianuarie, Statul Islamic a lansat un videoclip de propagandă care arăta uciderea unui student creștin nigerian de către un soldat copil. În decembrie, facțiunea Statului Islamic a susținut că a ucis 11 muncitori sociali de asemenea creștini în Nigeria, în represalii pentru uciderea liderului statului islamic Abu Bakr al-Bagdadi.

Femi Fani-Kayode, fost ministru al Culturii, Turismului și Aviației din Nigeria, i-a acuzat recent pe fostul președinte al SUA, Barack Obama și Hillary Clinton, pentru „răutatea lor pură” în ajutorarea lui Boko Haram prin „finanțarea și susținerea” alegerilor din 2015, adică a președintelui nigerian Muhammadu Buhari, care a anulat ulterior contractele pentru eradicarea teroriștilor, raportează LifeSite.

„Ce au făcut Obama, John Kerry și Hillary Clinton Nigeriei, finanțând și susținându-l pe Buhari la alegerile prezidențiale din 2015 și ajutând Boko Haram în 2014/2015, a fost susținerea răutății iar sângele tuturor celor uciși de administrația Buhari, de păstorii Fulani și de Boko Haram în ultimii 5 ani, este pe mâna lor ”, a scris Fani-Kayode pe Facebook.

Guvernul nigerian s-a confruntat cu critici internaționale pentru un răspuns ineficient la violența din ce în ce mai mare din partea facțiunilor Boko Haram și a atacurilor radicale Fulani. Nesiguranța a dus ca Nigeria să devină una dintre cele mai periculoase țări de trăit din lume.

Cum Nigeria este cea de-a 12-a țară, cea mai ,,rea” din lume pe Open Doors, conform World Watch List din SUA 2020, listă care cuprinde țările în care creștinii sunt persecutați cel mai sever, Nigeria a fost adăugată pe lista specială de monitorizare a departamentului de stat din SUA împreună cu țări care tolerează sau se implică în încălcări grave ale libertății religiilor, în luna decembrie.

https://www.facebook.com/prodocensmedia/posts/1555702931263346?tn=K-R

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura