EDITORIALE

Peter Costea: Drepturi pentru animale, dar nu pentru copiii nenăscuți

Trăim vremuri mai mult decât stranii. În fiecare zi suntem martori la un eveniment ori incident care vădesc un adevăr mai puțin evident pentru cei care nu monitorizează îndeaproape degradarea valorilor: inversarea ordinii Creației lui Dumnezeu de către oameni.

Asupra acestui subiect am scris deja de-a lungul campaniei electorale: de câteva decenii se încearcă transformarea animalelor în „persoane” care să dețină drepturi asemenea „persoanelor umane”. Aceste încercări reprezintă tocmai ceea ce scriam în paragraful precedent: inversarea ordinii Creației lui Dumnezeu.

Se încearcă echivalarea în drept a animalelor cu ființele umane. Ultima dată când am discutat acest subiect am arătat evoluția gândirii și a acțiunilor judecătorești pentru a acorda elefanților statutul de „persoane” cu drepturi asemănătoare ființelor umane.

Revin asupra acestui subiect astăzi datorită unor știri parvenite recent din India, unde prin tradiție și convingeri religioase se propagă noțiunea unei simbioze între animale și ființele umane. Fie că e vorba de reîncarnare ori ritualuri religioase, animalele dețin un loc central în gândirea și practicile religioase ale celor peste 1 miliard de ființe umane care trăiesc în India.

India e constituită geografic din state, asemenea Statelor Unite ale Americii. Unul din ele e Haryana, unde, în mai anul acesta, Tribunalul Suprem al acestui stat a declarat toate animalele din Haryana „persoane legale”. Tribunalul a acordat animalelor „drepturile, obligațiile și responsabilitățile care corespund ființelor vii”. [Articol: https://indianexpress.com/article/india/punjab-and-haryana-high-court-declares-all-animals-in-haryana-to-be-legal-persons-5760741/%5D

--

Efectiv, ce înseamnă asta? Verdictul tribunalului explică faptul că „animalele trebuie să fie sănătoase, confortabile, bine hrănite, în siguranță, capabile să-și exprime simțămintele interioare fără teamă, durere ori neplăceri. Ele au dreptul la dreptate. Animalele nu pot fi tratate ca obiecte ori proprietate”.

Într-un sens, în contextul indian, decizia tribunalului nu ar trebui să surprindă, deoarece de-a lungul anilor tribunalele Indiei au acordat statutul de „entități legale” la o mulțime de alte lucruri, printre ele „idolii hinduși, sfintele scripturi, fluvii etc.”.

Dar ființele umane nenăscute? Dacă unei vite i se acordă statutul de „persoană”, de ce nu ființei umane nenăscute? E greu de priceput, dar mai ales de acceptat, această nedreptate. În opinia tribunalului, vitele au dreptul la „social justice”, adică „dreptate socială”. De ce nu ființele umane nenăscute? Dreptatea și egalitatea încep în momentul concepției, cu cele mai firave ființe umane, nu după naștere.

--

Uneori îmi este teamă că această avalanșă de știri bizare care acordă drepturi de toate felurile la stânga și la dreapta, la toată lumea, animalelor și fluviilor (cum e cazul în Noua Zeelanda și India), ne sustrage atenția de la cea mai mare nedreptate care se petrece sub soare: uciderea copiilor nenăscuți. Cu mii de ani în urmă, copiii nou născuți erau sacrificați zeităților diabolice antice, Biblia folosind expresia „trecerea copiilor prin foc”. Odată cu dezvoltarea medicinii și tehnologiei, însă, copiii sunt uciși înainte de naștere, dar efectul este același.

Avortul ori infanticidul (trecerea copiilor prin foc) sunt o manifestare a aceleași idolatrii: o închinare la duhurile diabolice.

Ceea ce mă duce din nou la paragrafele inițiale ale acestui material. Suntem martori oculari ai reinversării ordinii Creației lui Dumnezeu. Dacă animalele sunt ridicate la același rang cu ființele umane, avortul și uciderea copiilor nenăscuți reflectă anihilarea raționamentului pentru care ființa umană a fost creată, să perpetueze specia umană creată de Dumnezeu după chipul și asemănarea Lui.

https://www.facebook.com/407413792695356/posts/1800492980054090?s=100002709827569&sfns=mo

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura