StiriSTIRI VIDEO

Adevarata povestire din spatele romanului „Ben-Hur: O poveste despre Hristos”

mapamond-crestin patratFilmul de mare succes din 1959, Ben-Hur, a intrat în istorie cu un record de 11 premii Oscar. Iar versiunea din 1925 revine în atenția lumii. Ceea ce nu mulţi ştiu este că nu Hollywood a creat această poveste clasică. Ideea a venit de la romanul de succes „Ben-Hur: O poveste despre Hristos”, publicată în 1880. Cartea relatează povestea unei întâlniri transformatoare dintre un prinţ din secolul întâi şi Isus din Nazaret. Autorul din spatele cărţii Ben-Hur este Lew Wallace, un adevărat om al renaşterii.
„Lew Wallace a încercat diferite lucruri, i-a plăcut să picteze, să scrie, să facă lucruri creative, i-a plăcut armata. A devenit procuror şi a fost în parlamentul local pentru un mandat”, a spus Larry Paarlberg, directorul Muzeului Lew Wallace.
Wallace a arătat un talent pentru scris încă din tinereţe. A învăţat din Biblie la școală. Chiar dacă nu îi păsa de biserică, povestea celor trei magi l-a fascinat. Scrisul lui Wallace a fost pus pe locul doi, având alte priorităţi. A luptat în războiul mexicano-american şi în războiul civil, devenind cel mai tânăr general maior în armata Uniunii. De asemenea s-a căsătorit şi a avut un fiu. De-alungul anilor a revenit la povestea biblică a celor trei magi. Astfel, s-a decis să scrie un articol într-o revistă despre ei.
„Nu aveam nicio convingere despre Dumnezeu sau Hristos. Nu credeam în ei, dar nici nu le negam existența. Cu toate acestea, când articolul era deja începută, m-am surprins că scriam cu reverenţă şi admiraţie”, consemnează Wallace.
Totuşi, Wallace avea multe de învăţat despre Dumnezeu, după cum aflase în urma unei întâlniri cu un ateu cunoscut, numit Robert Ingersoll.
„Robert Ingersoll ştia mult mai multe despre Biblie. Nu predici împotriva unui lucru dacă nu-l cunoşti. Şi astfel l-a nimicit verbal pe Lew”, a spus Paarlberg.
Sosise timpul pentru ca Wallace să îşi formeze propria părere despre subiectul religiei. „Ignoranţa mea față de religie era cu durere un punct foarte întunecat în întunecime. Îmi era ruşine de mine”, a scris Wallace.
În acel moment a realizat că: „Nu am niciun drept să trimit acest articol să fie publicat. Nu ştiu despre ce vorbeam, trebuie să studiez. Trebuie să învăţ Biblia. Trebuie să învăţ povestea.”
La începutul cercetărilor sale, Wallace a creat personajul ficţional al lui Iuda Ben-Hur, care a fost martor la evenimentele care au avut loc înaintea morţii şi învierii lui Hristos. Wallace începuse să-L vadă pe Dumnezeu prin ochii personajului său.
„Cu mult înainte să îmi termin cartea, am ajuns să cred în Dumnezeu şi Hristos”, a scris Wallace.
Manuscrisul original al cărţii „Ben-Hur: O poveste despre Hristos” are 650 de pagini, scrise de mână cu cerneală mov. Când Wallace l-a trimis la editura Harper & Brothers în 1880, ei nu au știut că avea să facă istorie în domeniul publicaţiilor. Cartea a devenit romanul de succes al secolului 19 și nu s-a epuizat niciodată.
Ce fel de impact a avut Ben-Hur asupra unei ţări după Războiul Civil ? „Era într-un fel cartea potrivită la momentul potrivit. Oamenii căutau moduri de reconciliere, de a-și uni forțele. Se întrebau cum poate să existe un Dumnezeu care permite să se întâmple un astfel de război”, a adăugat Paarlberg.
După ce a fost publicată, au început să vină scrisorile, inclusiv una de la preşedintele James Garfield. El a scris: „Cu această carte frumoasă şi reverenţioasă, mi-ai uşurat greutăţile zilnice.” Greutăţile lui Wallace au fost întotdeauna uşurate în aer liber. A scris majoritatea lucrărilor sub ceea ce a ajuns cunoscut ca şi „Fagul lui Wallace”.
Renumitul Fag al lui Wallace nu mai există. S-a vestejit chiar la puţin timp după ce a murit Wallace şi a fost înlocuit cu o statuie de bronz. Dar chiar acolo este o clădire la care Wallace a visat zeci de ani, dar nu a avut resursele să o construiască, până la succesul lui Ben-Hur. Wallace a proiectat această casă din secolul 19, unde şi-a petrecut anii de glorie, scriind în fiecare zi până la moartea sa în 1905. Piatra sa de mormânt este înscrisă cu un citat din Ben-Hur, rostit de către unul dintre magii săi îndrăgiți: „Nu aş da o oră de viaţă ca suflet pentru o mie de ani de viaţă ca om.”
Stire difuzata in Mapamond crestin 512 – octombrie 2014 – ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura