InterviuriInterviuri cu: PastoriInterviuri' SCRISE

3 Întrebari la care răspunde pastorul Florin Câmpean

* Aceasta rubrica ii aprtine blogului lui Cristian Laurentiu.
blog florinFlorin Câmpean s-a născut în România într-o familie de credincioși penticostali, tatal său fiind pastor. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Penticostal din București și cursurile de master ale Seminarului Teologic din Cleveland, Statele Unite. Dupa absolvirea programului de master și-a continuat studiile de teologie la Universitatea Vanderbilt în cadrul unui program de doctorat în teologie, în acestă perioadă a fost și profesor de teologie la această universitate. În Statele Unite a pus bazele Bisericii Penticostale Betel din Nashville și a Seminarului Ekklesia. Florin Câmpean este pastor al Bisericii Penticostale Filadefia din Chicago din anul 2001 și membru în Consiliului Român al Bisericilor lui Dumnezeu(COG). Este căsătorit cu Michelle și au doi copii: Anthony și Abigail.

1. Pastorii care au colaborat cu Securitatea mai pot sluji Bisericii Penticostale?

Florin Câmprean:  Dupa ce am studiat puțin fenomenul cooperării cu Securitate, am ajuns la concluzia fermă că în perioda comunistă toți pastorii au cooperat la diferite nivele cu statul. Cei care nu au cooperat au fost dați afara sau au fost compromiși pentru a fi dați afară, sau trași pe linie moartă sau în puține cazuri forțați să emigreze.  Unii, pentru a evita cooperarea, au decis ei să emigreze. Din nefericire, în perioada comunistă au fost foarte puțini eroi, din acest punct de vedere. Cei mai mulți au ales sau au fost forțați să coopereze, alții au ales să emigreze. Nimeni nu a decis să moară pe metereze, să reziste fațiș comunismului. Din păcate, nu a existat o rezistență penticostala în Romania, cum a existat o rezistență catolică în Polonia sau cum există în prezent în China. Cât despre ”eroii” creați de Securitatea comunistă cepot pune? Cei mai mulți din ei au fost  persoane dubioase. La întrebarea ta dacă mai pot sluji pastorii care au colaborat cu Securitatea? Răspund cu o întrebare: Mai pot sluji pastorii care cooperează azi cu statul? Eu cred că pot sluji cei care s-au pocait. Puterea harului este mai mare decât condamnarea păcatului!

2. Care trebuie sa fie atitudinea unei biserici locale daca află că pastorul ei a colaborat cu Securitatea?

Florin C.: În ce privește biserica locala și un pastor cooperant, eu cred că este decizia bisericii locale să urmeze un proces de reconciliere și pocăință. Eu cred în autonomia bisericii locale. Circumstantele cooperarii sunt importante. De ce a cooperat? S-a pocăit? Arată umilință sau sfidare? Recunoaște public? Își cere iertare? Toate acestea sunt intrebări importante care necisită un răspuns.

--

3. Biserica Penticostală trebuie să colaboreze cu statul pentru deconspirarea acestor pastori informatori?

Florin C.: Eu cred că biserica nu trebuie să coopereze cu statul în nici un fel. Eu cred ferm în separarea statului de biserica și vice-versa. Este o problema de etica a slujirii. În prezent, Biserica Penticostala coopereaza masiv cu statul și Securitatea prin faptul că biserica accepta sponsorizări de la stat și pastorii sunt renumerați de către guvern. Cei din trecut au cooperat în secret, cei de acum coopereaza deschis, fără nici o scuză. Cei de azi ca si cei din trecut cooperează cu statul pentru avantaje personale. Mariajul legal cu statul de azi este mai periculos decât concubinajul ilegal cu statul din trecut. Concluzia mea? Consider că nu este etic ca cei care cooperează azi voluntar să deconspire pe colaboratorii presați de ieri, în special în cooperarea cu statul. În același timp, eu am pledat pentru un proces interior de asanare, de pocăință, care probabil ca nu este posibil făra o ruptură dramatică de practicile trecutului și de colaborare cu statul de azi. Desigur, vorbesc ca unul care nu am colaborat cu Securitatea, nici nu am primit bani de la stat, devenind pastor dupa Revoluție.

--
-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

  1. Apreciez sinceritatea pastorului Florin Campean, desi raspunsurile lui, nu rezolva problema spirtului de vanzatori si de tradatori, care bantuie Biserica Penticostala Romana.

    Apreciez sinceritatea unor raspunsuri ca si:
    1.) -„în perioda comunistă toți pastorii au cooperat la diferite nivele cu statul.( a se citi SECURITATEA).

    Sau afirmatii ca :
    2.) -„În prezent, Biserica Penticostala coopereaza masiv cu ….Securitatea”….

    As vrea sa fac totusi doua observatii pe marginea acestui interviu:

    1.) Cum de in Biserica Philadelphia (Portland Oregon), pastorita de pastorul Florin Campan, sunt promovati oameni dubiosi care nu numai ca au colaborat si colaboreaza cu securitatea, dar au la activul lor acte dovedite de vrajmasi si de nimicitori ai bisericilor (este vorba despre un fost pastor care a pastorit bisericile Elim-Arizona si Spring Field Missoury ) ?
    Roadele lor nu mai conteaza frate Campean ?
    Banii disparuti din casieria bisericii nu mai sunt importanti ?
    Faptul ca i-a dus pe frati prin tribunal nu mai are nici o importanta ?
    S-a uitat si faptul ca a chemat de 7 ori politia la biserica …..sau poate ca nici asta nu mai are nici o importanta ?
    Se trece asa de usor cu vederea si faptul ca a dezbinat si-a invrajbit o biserica intreaga ?
    Ah ! Era sa uit….”tovarasii” din Conducerea Cultului Penticostal l-au reabilitat…..

    Cum de domnul Don, Ovi Druho. este numit oficial sa conduca seminarul teologic Eclesia in Portland Oregon ?
    Pastore Campean, tu spui una si faci alta ????
    Esti sigur ca tu slujesti Domnului Hristos ?

    Daca Iuda Iscarioteanul ar veni la voi in Biserica, l-ai recomanda ca sa fie unul din co-pastorii bisericii condusa de dumneatale ?
    Asa s-ar parea din modul cum ai procedat pana aici….

    2.) In variant in care gasim circumstante atenuante, pentru astfel de iude vanzatoare, probabil ca nici actul vanzarii lui Iuda Iscarioteanu nu mai este atat de grav (doara s-o cait si s-o pocait omul…ni-i asa ?!)
    Ce zici pastore Campean ?
    Ca „iude cu diploma de pastor”, sunt cu duiumul prin Bisericile noastre

    Ce bine totusi ca in final ne asiguri ca „-EU NU AM COLABORAT CU SECURITATEA”…..
    Oare ?!…..
    Dar s-ar parea ca colaborezi fara nici o jena cu agentii ei…..

    ioan basa rob si pastor al lui Isus Hristos.

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura