DEVOTIONALEEDITORIALE

De ce provoacă muzica bisericească atâtea dispute?

M-am întrebat mereu: de ce provoacă muzica bisericească atâtea dispute? De ce în loc să ne conducă la închinare, ne provoacă la încăierare?Coruri sau grupuri de închinare? Imnuri sau refrene scurte repetate de trei ori? Orgă sau chitară. Tradițional sau contemporan? Stilul acesta sau celălalt?

Nu vreau să tulbur pe nimeni, mai ales că muzica nu este domeniul meu cel mai tare. Totuși, de copil m-am străduit să învăț pe de rost cât mai multe cântecele creștine. Amintesc doar că, alături de participarea la Cina Domnului, cântarea în comun este unul dintre cele mai vizibile moduri de a pune accentul pe aspectul colectiv și pe cel participativ al închinării și vieții ca trup al bisericii locale.

Pastoral vorbind, eu aș spune unele și altele, în loc de ori unele, ori altele. Dincolo de frământările noastre legitime sau nu, preocuparea lui Dumnezeu are de a face, în primul rând nu cu stilurile de muzică sau linia melodică, ci cu inimile noastre. Scriptura spune: „Cel cu inima bună să cânte cântări de laudă!”

Următorul aspect, după inima bună, cred că trebuie să fie cuvintele bune. Îndrăznesc să sugerez tinerilor, aplecați mai mult spre contemporan, să studieze cu atenție teologia imnurilor și să încerce să dea consistență muzicii noi prin forța unor cuvinte biblicizate.

Uneori, mai ales când alunecăm înspre o senzualitate în exprimarea muzicii noastre, studierea unor imnuri compuse de tineri în trecut ar fi de un real folos. Sunt convins că cei mai mulți tineri creștini îl caută pe Domnul cu sinceritate și cred că Dumnezeu va folosi tineri înzestrați și maturi spiritual pentru a compune versuri cu o puternică încărcătură teologică, care să fie cântate cu o inimă curată pe muzică contemporană.

--

De asemenea, cât de minunați sunt credincioșii vârstnici care își fac timp să-i învețe pe tineri muzica ce străbate veacurile, dar și să învețe de la tineri muzica generației lor. Cântând imnuri înâlțătoare din vremuri vechi este un fel prin care apreciem mărturia creștinilor din secolele trecute și perseverența lor în credință. Cântând cântece contemporane este un fel prin care recunoaștem că Dumnezeu continuă să-și inspire poporul Său în a compune muzică și versuri pentru gloria Lui.

Fără îndoială, bisericile care vor accentua prioritatea inimii în închinare, vor alege cântece cu mesaj creștin autentic și vor cânta muzică bună, tradițională și contemporană, vor fi cele mai câștigate. Muzica bisericească e făcută totuși pentru închinare…

Samy Tuțac

--
-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura