InterviuriInterviuri cu: ArtistiInterviuri' SCRISE

Interviu cu Ligia Muresan

“…cea mai mare implinire este sa-ti investesti talentul in altii”

Intr-un context in care peisajul muzicii cu mesaj crestin din tara noastra este adesea invadat de tot felul de nume care apar peste noapte si dispar la fel de usor, fara sa fi avut prea multe de spus, exista si o serie de oameni (putini la numar, ce-i drept) al caror talent, pus in negot in mod consecvent, sfideaza parca scurgerea timpului, aducandu-ne in suflete si in case, cu o modestie de care numai Dragostea poate fi in stare, mereu proaspata, cantarea de lauda.

In muzica crestina romaneasca nu prea exista premii (si, din pacate, simpla enuntare a acestei idei poate produce lungi controverse), dar daca ar exista, cred ca s-ar acorda unul pentru longevitate artistica interlocutoarei noastre, Ligia Muresan.

Slujesti prin muzica de mai bine de doua decenii si esti mereu in primul rand, numele tau apare constant pe afisele diferitelor concerte sau festivaluri, esti mereu in forma, Ligia; cum reusesti?

Ligia Muresan

--

Cred ca versetul din Isaia 40:31 poate fi un raspuns la aceasta intrebare: “Dar cei ce se incred in Domnul isi inoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc.” Important e sa stim ca Dumnezeu ne-a inzestrat cu daruri (talente), dar nu spre folosul nostru ci pentru a sluji altora. Daca alegem sa slujim, El ne va echipa cu tot ce este necesar pentru aceasta slujire: noi trebuie numai sa ramanem intr-o legatura vie si constanta cu El. Imi place cum exprima acest lucru fiii lui Core in Ps 87:7 “Si cei ce canta si cei joaca striga: “Toate izvoarele mele sunt in Tine”.

Chris: Multi oameni din lumea crestina te cunosc de multa vreme. Eu, de exemplu, imi amintesc ca eram in liceu, deci prin ’84, cand am ascultat pentru prima oara, pe banda de magnetofon, niste cantece pe care le cantai atunci: “Exista timp”, “Strajerul” si altele. Tu iti aduci aminte de inceputuri? Cum a fost?

Ligia Muresan: Eu am crescut intr-o familie in care se canta foarte mult, iar in Biserica am cantat cam de cand ma tin eu minte. Mai tarziu, cand am inceput sa studiez pianul, obisnuiam sa cant la harmoniul vechi al bisericii daca era cineva sa-mi apese pedalele. Totusi, un moment de inceput a fost cel cand, pe la varsta de 13 ani am intrat in formatia care mai tarziu s-a numit “MESAJ”. Obisnuiam sa cantam la serile de tineret din biserica, aici in Cluj, dar eram deseori invitati sa slujim si in alte localitati. Personal, nu cred ca realizam atunci, in totalitate, importanta acestei lucrari, dar peste ani am avut bucuria sa intalnesc persoane care mi-au marturisit ca au fost motivate sa se decida pentru Domnul la acele intalniri. Privind acum in urma stim ca timpul acela a fost binecuvantat si ca formatia “MESAJ” a avut un rol important in dezvoltarea muzicii crestine la noi in tara.

--

Chris: Intre timp, ai absolvit Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj, esti profesoara de muzica si de pian, deci viata si activitatea ta s-a canalizat ireversibil in directia muzicii. Cum impletesti activitatea ta de la Scoala de Muzica unde predai, cu slujirea in echipa de lauda si inchinare si cu activitatea ta sustinuta in lucrarea cu femeile din Biserica Faclia din Cluj-Napoca. Exista ceva in comun intre aceste lucruri?

Ligia Muresan: Cred ca raspunsul meu se afla in Coloseni 3;23-24. ”Orice faceti, sa faceti din toata inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care stiti ca veti primi de la Domnul rasplata mostenirii. Voi slujiti Domnului Hristos.”

Cred ca exista un obicei raspandit acela de a ne imparti vietile in doua domenii- cel sacru si cel profan, si sa credem ca exista munci “spirituale” si munci seculare. Necesitatea de a trece de la un domeniu la altul tinde sa fragmenteze vietile noastre launtrice si nu sa le unifice. A.W Tozer spunea ca; ”Noi suntem aici sa fim in primul rand inchinatori si doar in al doilea rand lucratori… Munca facuta de un inchinator poarta in ea eternitatea.”

Asa ca a pregati masa pentru familia ta sau a pregati un elev pentru examen poate fi o munca tot atat de “spirituala” ca slujirea in echipa de inchinare in biserica. Eu am sansa sa lucrez untr-un domeniu care imi place foarte mult, acela de a preda muzica, dar vreau sa subliniez ca aceasta “sansa” a venit dupa ani multi de studiu si sacrificiu.


Chris: Cred ca, de-a lungul anilor, ai trait multe experiente frumoase, legate de activitatea ta muzicala. Care ar fi cateva din implinirile artistice?

Ligia Muresan: Implinirile mele nu sunt legate neaparat de realizari personale (cum ar fi albume, concerte etc.) cat mai ales de faptul ca am contribuit intr-un mod mai mult sau mai putin vizibil la realizarea unor proiecte artistice importante si de influenta pe care am avut-o in viata unor oameni care au ales sa slujeasca prin muzica si ale caror rezultate mi-au intarit convingerea ca cea mai mare implinire este sa valorifici la maxim talentul tau investindu-l in altii. Numele de “Mesaj”, “Cristale”, “Faclia” sau “Transilvania Gospel” sunt doar cateva din argumentele care pot veni in sprijinul afirmatiei mele.

Chris: Si totusi, cu ceva timp in urma, ai lansat si un album: “cantec de iubire”, alcatuit in majoritate din compozitii proprii. Eu as indrazni sa spun ca aparitia lui este o implinire, nu? Putini cunosc munca artistilor, sacrificiile, renuntarile lor, poate uneori compromisurile pe care acestia le fac pana cand talentul lor se “materializeaza” in realizarea unui album, iar eu sunt convins ca ai trecut prin toate astea inainte ca el sa apara. Spune-ne cate ceva din povestea acestui album.

Ligia Muresan: Acest album a venit dupa o perioada grea din viata mea dar rodnica in ce priveste cunoasterea Celui care este de fapt- Iubirea- de aceea am vrut sa fie o jertfa inchinata Lui. Si daca am spus jertfa asta implica binenteles sacrificiu, munca, renuntare.

Dar unul din lucrurile care mi-a adus tare multa bucurie in realizarea acestui album a fost

incurajarea si sprijinul unor prieteni artisti adevarati, fara contributia carora, acest album nu s-ar fi realizat. Daca ar fi sa mentionez nume, ar trebui sa incep cu al tau, Chris si poate iti aduci aminte cu ce mult entuziasm au raspuns toti atunci cand le-am cerut un cantec pecare sa-l interpretez sau sa vina in studio pentru a inregistra voci sau instrumente. Pentru mine e o binecuvantare sa am astfel de prieteni si abia astept noi colaborari.

Chris: In sprijinul afirmatiei de adineauri conform careia implinirea adevarata vine atunci cand vezi roadele talentului tau investit in altii, sta si faptul ca ai avut o influienta cruciala in alegerea profesiei fetelor tale, din cate stiu; ambele sunt studente la Conservator, Ema la harpa iar Daisa la arta scenica , deci amandoua duc mai departe “traditia” muzicala mostenita de la tine. Dar, spune-mi, Ligia, exista si neimpliniri?

Ligia Muresan: Despre acestea, de obicei nu ne prea place sa vorbim. Desigur, exista si ele, si e bine ca exista, spre a ne dovedi ca suntem limitati si ca visele si planurile noastre trebuie intotdeauna aduse in acord cu voia lui Dumnezeu. Atunci cand apar, ele trebuie sa te conduca la sursa care este, prin ea insasi, cea mai mare implinire a vietii: ISUS.

Chris: S-a folosit Domnul de muzica pentru a-ti vorbi in mod special?

Ligia Muresan: Da, de foarte multe ori! Mie personal cred ca imi vorbeste mai mult prin muzica tocmai pentru ca sunt mai receptiva la muzica. Nu o data mi s-a intamplat ca, traversand momente mai dificile in viata, sa am ocazia sa ascult exact cantecul care exprima raspunsul la framantarile mele, sau sa ma trezesc dimineata fredonand o melodie al carei mesaj sa ma urmareasca intreaga zi si sa ma influenteze in trairea mea cu Domnul si in deciziile pe care trebuie sa le iau. De aceea consider ca e foarte important mesajul pus in muzica noastra.

Chris: Pornind de la aceasta idee, care crezi ca e importanta muzicii in viata unui crestin?

Ligia Muresan: Adevarul e ca eu nu concep viata de crestin in afara muzicii. Muzica nu lipseste din nici un eveniment important pe care Biblia il mentioneaza. Toata Biblia e plina de exemple care sustin acest adevar si cantarea e prezenta de la inceputul pana la sfarsitul ei. Intotdeauna oamenii lui Dumnezeu si-au exprimat trairile si prin cantare. Un crestin viu si o Biserica vie trebuie sa acorde intotdeauna foarte mare importanta muzicii; asa cum spunea si marele reformator Martin Luther, muzica este “imediat in marire cu Cuvantul lui Dumnezeu si deci merita cea mai inalta consideratie”.

Chris: Cred ca ai subliniat o parere generala; intr-adevar, muzica, fiind una dintre frumusetile create de Dumnezeu, are o importanta capitala in viata oricarui crestin. Ea isi are originile in eternitate si se perpetueaza pana in eternitate. Plecand de aici, cum ti se pare ca sunt priviti cei ce se ocupa de muzica, cei care slujesc prin muzica; cu alte cuvinte, ce parere ai despre conditia artistului crestin din Romania de azi? Dincolo de bucuria inchinarii si a partasiei cu Domnul prin cantare, dincolo de vietile schimbate prin muzica, crezi ca un artist merita si altceva?

Ligia Muresan: E destul de dificil de raspuns la aceasta intrebare pentru ca aproape orice raspuns poate fi interpretat. Ma intreb, oare cati isi pot inchipui cum arata lumea fara arta si fara artisti… Si, din pacate, sunt extrem de putini cei care se gandesc sa sprijine astazi arta, in lumea crestina din tara noastra. Desigur, artistii sunt modesti pentru ca, pe langa talent, un artist complet trebuie sa detina si o suficienta doza de modestie, astfel incat, atunci cand e vorba de merite sa nu-si atribuie nici unul. Cred ca artistii, adevaratii artisti,  ar merita sa gaseasca mai multa intelegere si pretuire la cei din jur.

Chris: Totusi, piata muzicala din Romania, este plina de produse artistice, nu? La crestini se canta foarte mult, incepand de la copiii de 3-4 ani, la Scoala Duminicala, in Birerica sau in familie, toata lumea canta  si acesta este un lucru foarte bun. Am intalnit, insa, multe persoane care considera ca au un dar special si ca sunt chemati la o lucrare muzicala, doar datorita faptului ca stiu sa cante. Dar opinia mea este ca nu toti acestia se pot numi  “artisti”. Din pozitia ta de profesor de muzica, dar si de lider de inchinare, spune-ne cum facem diferenta intre un artist autentic si un produs artistic?

Ligia Muresan: Intrebarea ta imi aduce in minte o cugetare a filozofului crestin Franz von Baader in care spune;”Exista o singura arta crestina care nu-i nici gotica nici romantica nici baroca, -arta de a purta crucea.” Ar fi interesant de meditat asupra acestui lucru. Ai mentionat cuvantul chemare. Trebuie inteles faptul ca cea mai inalta chemare a noastra este sa-l iubim pe Dumnezeu si sa ne inchinam doar Lui. Desigur cel mai cunoscut  mod de inchinare este cel prin muzica. Psalmii sunt plini de referinte in acest sens;”…tot ce are suflare sa laude pe Domnul.”Cand insa vorbim despre chemare specifica intr-o lucrare, acest lucru trebuie foarte bine inteles. As folosi spre ilustrare versetul din Corinteni 9;16, in care Pavel vorbeste despre chemarea lui ca apostol;”Daca vestesc Evanghelia nu este pentru mine o pricina de lauda, caci trebuie s-o vestesc; si vai de mine daca nu vestesc Evanghelia!”. Cu alte cuvinte o chemare este ceva imperativ care nu mi se datoreaza mie (ce am sa nu fi primit?) si “vai de mine” daca nu o fac la cel mai inalt nivel si cu toata responsabilitatea. Ce cred eu ca inseamna un artist autentic? Artistul care cunoaste in primul rand ce este inchinarea autentica si care va da nastere exprimarii artistice autentice.

Chris: Ligia, oricat de mult mi-ar face placere sa stau de vorba cu tine, uite ca timpul se scurge si trebuie “sa ne apropiem de incheiere”, cum ar zice fratele pastor de la amvon. Spune-mi, te rog, care sunt planurile tale de viitor?

Ligia Muresan: In viata mea au avut loc multe evenimente neprevazute, asa incat evit sa-mi mai fac planuri “marete”. Vreau sa ma bucur de surprizele si de noutatile pe care mi le ofera fiecare zi traita cu Domnul.

Chris: In loc de incheiere, fara a incerca sa fac o recenzie la albumul tau “Cantec de iubire”, vreau sa-ti spun ca de fiecare data cand il ascult, simt acea infiorare a inimii insetate de prezenta Domnului, strabatand cantecele de la un capat la altul. Iti doresc ca Dragostea pe care tu o canti, care vine din Cer si care ti-a inspirat filosofia de viata sa ramana mereu proaspata si vie in inima ta. Multumim pentru daruirea si nobletea cu care ne-ai adus, de-a lungul anilor, bucurie in cantec si, in numele celor care le esti mentor si a celor care iti indragesc muzica imi exprim speranta ca o vei face si de acum incolo.

Interviu luat de Chris pentru CrestinTotal.ro

®www.CrestinTotal.roclick aici pentru toate interviurile

Dragostea Ta

 

Pierdut printre suspine,

Dragostea Ta m-a gasit si mi-a zis

Ca nu-i durere prea vie

Sa n-o poti schimba in bucurie.

Eu lacrimile Ti le-am dat

Si Tu mi-ai dat, in schimb, zambet curat.

Cazut intre ruine,

Dragostea Ta m-a gasit si mi-a zis

Ca orice neputinta

Tu poti sa o schimbi in speranta.

Eu cioburi de vise Ti-am adus

Si aripi am primit sa zbor spre viitor.

In drumul meu spre abis,

Dragostea Ta m-a gasit si mi-a zis

Ca nici un pacat nu-i mai greu

Ca iertarea Ta pentru sufletul meu.

Eu inima Ti-am daruit

Si am primit, in schimb, viata noua.

De Dragostea Ta voi spune mereu

Si o voi canta in cantecul meu.

Mai adanca decat marea,

Mai sus de galaxii,

Mai tare decat moartea,

Din vesnicii in vesnicii,

Aproape de mine, mereu, Domnul meu,

E Dragostea Ta.

Ligia Muresan

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

11 Comments

  1. DUMNEZEU SA TE BINECUVINTEZE,ASA ESTE DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU N-EA GASIT SI OCROTESTE,ESTE CU NOI MEREU,MARE DUMNEZEU AVEM SI MEREU IL VEDEM APROAPE,,FI BINECUVANTATA SORA LIGIA MURESAN…

  2. Am fost impresionata de vocea ta si de mesajele transmise prin cantecele tale…Am mai afirmat candva ca acele cantece, ” Sa nu respingi”, „Copil fara nume” si altele din acelsi album ,au lucrat minunat in inima mea, prin ele am descoperit planul lui Dumnezeu pentru viata mea , acela de a reda copilaria unor copii ce pareau a fi ai nimanui, cand de fapt toti copiii sunt ai Domnului…
    Fii binecuvantata!

  3. Fii binecuvantata sora Ligia si Dumnezeu sa te lumineze in toate zilele vietii tale sa aduci ofranda iubirii Lui in intunericul lumii!!! Multa pace si inspiratie Divina!!!!

  4. Fiecare slujeste la vremea lui, in felul sau, dupa darul ce i-a fost dat. Si fiecare isi va lua rasplata dupa efortul depus (si viata ce a trait-o). Sunt insa unii care nu-si dau seama daca mai au ceva de spus sau nu, si se trezesc vorbind singuri, neauziti de nimeni sau mai rau, strica si treaba altora. Ligia a avut sansa sa fie ceruta sa cante, chiar daca sunt atatea voci mai expresive, clare, si vieti poate mai dedicate. Totul depinde de cine pune ochii pe tine. Daca nu era Chris, nu se mai auzea nimic de Ligia, la fel cum daca nu era studio mesaj, (sau Speranta, etc) nu auzeam de multa lume. Daca e sa ne amintim de benzile de magnetofon si grupul Mesaj, poate ar fi potrivit sa aflam interviul lui Iosif Muresan, care a „dat viata” atator artisti (sau interpreti) incepand de la imprimari pe banda magnetica.

  5. Cornel, oamenii care, cu modestie, uneori stau in spate si investesc in altii, asa cum a facut si Ligia, crescand generatii de inchinatori in Biserica Faclia, unde slujeste, sunt, din punctul meu de vedere, mai demni de apreciere decat „vedetele” care canta frumos si dau bine pe sticla, fara a gasi in viata si caracterul lor prea multe aspecte din care sa inveti ceva, si care sa te determine sa le iei drept modele vrednice de urmat… Din nefericire, lumea aceasta e cu susul in jos, iar intr-o eventuala disputa TUPEU vs SMERENIE, ghici cine se va face remarcat si va fi scos in fata? Ai grija de inima ta! 🙂

  6. Chris, ai perfecta dreptate. Apreciez munca ce-ai facut-o de-a lungul anilor, cum te-ai investit in oameni si in muzica, ai dat o buna directie, ai cuvinte frumoase pentru cei ce le merita si nu numai. Nu sunt din cluj si n-am auzit inca de Biserica Faclia, probabil ca e destul de veche sa aiba nevoie de mai multe generatii de inchinatori.
    Cat despre „tupeu”, il vedem (sau experimentam) cu totii repede, „smerenia” o stie doar Domnul. Vezi insa ca mai este si „tupeul de a te crede smerit” si a „poza” in asta, care cred ca e mai periculos decat orice. Inima si motivatiile le cunoaste doar Cel Vesnic.
    Am sa caut ultimul tau album in librarii.
    Sora Ligia, fii binecuvantata! Eu ma bucur ca vocea ta e inca auzita, ai avut sansa sa te incurajeze cineva. Nu toti au.

  7. Cornel, multumesc pentru cuvintele tale de apreciere, „si nu numai” :), ma bucur ca putem dialoga, chiar si in aceasta forma. Cat despre smerenie, hm… e un subiect tare delicat; atunci cand pretinzi ca o ai, … tocmai ai pierdut-o! albumul meu cel nou nu exista (deocamdata) in librarii dar il poti comanda de pe site-ul http://www.rochris.ro Fii binecuvantat!

  8. Foarte frumos interviul cu Ligia.Chiar daca nu o cunosc personal imi aduc aminte in parte de ca in familie ascultam trupa Mesaj 🙂 si Fratii Groza 🙂 Fii binecuvantata Ligia si toata familia ta!!! Si ma rog ca sa avem artisti si muzica crestina de inalta calitate,,,,,Fara muzica eu una n-as putea trai!!! Multumesc Chris pentru muzica care pe care o faci!!! Multumesc Ligia si tuturor artistilor care si-au pus darul(talentul) in slujba Domnului! :))) Fiti binecuvantati!!!!

  9. Ma bucur sa aud aceste lucruri despre tine ligia.. Dumnezeu sa te ajute si sa te binecuvinteze..

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura