ANUNTURI

Bulgaria ia măsuri pentru un control mai strict asupra cultelor

Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri o majorare semnificativă a finanţării publice a cultelor, în încercarea de a limita ascensiunea islamului radical, transmite agenţia France Presse.

Amendamentele adoptate introduc, de asemenea, un regim de înregistrare a lăcaşurilor de cult şi a înalţilor demnitari religioşi străini.

Statul bulgar va acorda o subvenţie anuală de 10 leva (5 euro) pentru fiecare credincios fie al Bisericii Ortodoxe (peste 80% din cei aproape 7 milioane de bulgari), fie al cultului musulman.

La ultimul recensământ din Bulgaria, organizat în urmă cu şapte ani, 4,3 milioane de bulgari s-au declarat creştini, iar 570.000 musulmani. Experţii subliniază totuşi că respectivul recensământ nu reflectă realitatea în mod fidel; proporţia musulmanilor este estimată la 1,3% din populaţia bulgară.

Noua lege va permite o creştere substanţială a finanţării, care până acum era plafonată la 15 milioane de leva (7,5 milioane de euro) pentru fiecare dintre cele două culte în cauză (creştin ortodox şi musulman).

--

Măsura vizează reducerea finanţării din străinătate, în special pentru cultul musulman, dinspre Turcia şi Arabia Saudită. Totuşi, donaţiile anonime, a căror interzicere a fost propusă de partidele naţionaliste bulgare, vor fi permise.

Autorităţile de la Sofia sunt îngrijorate de ascensiunea islamului radical în Bulgaria, mai ales în interiorul comunităţii rome.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/12/21/bulgaria-ia-masuri-pentru-un-control-mai-strict-asupra-cultelor–232386

--
-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura