EDITORIALE

Sorin Cigher: Sărbători fără spectacol

Anul acesta s-au anulat toate spectacolele de sărbători! Tristețe mare pentru toți aceia care s-au avut pe ei înșiși în centrul sărbătorii. Poate aşa trebuie să fie sărbătorile, o reflectare atentă asupra semnificației sărbătorii și revenirea la o motivație corectă. A lăsa artificiile și improvizațiile de sărbători ajută la regăsirea semnificației pierdute de-a lungul timpului.
Comercianţii o simt pe pielea lor, organizatorii de spectacole trăiesc dezamăgirea, străzile vor fi mai puţin populate, obiceiurile păgâne se vor limita, artificiile vor fi mai restrânse, aşa că ne adunăm în case şi poate vom înţelege mult mai bine ce înseamnă adevăratele sărbători cu familia. Cei care au transformat multă vreme sărbătorile în evenimente bănoase, anul acesta vor resimți adânc în buzunare lipsa petrecerilor…
Pentru unii, spectacolele din biserici vor dispărea în acest an, ceea ce ar fi de preferat, un aspect benefic şi sănătos pentru credincioşi. O întoarcere la originile sărbătorii adevărate. Un credincios care are rădăcini biblice și nu trăiește la suprafață, care nu se învârte în jurul moșului, va înțelege că o sărbătoare cu Un sărbătorit contează!
În locurile în care au rămas doar formele, sărbătorile vor fi seci și atipice. Cei mai mulți vor fi stângaci de sărbători, pentru că li s-a luat obiectul fericirii. Poate trebuie să învățăm să sărbătorim cu adevărat, fără niciun artificiu, ci cu Persoana Mântuitorului în mijlocul nostru. Cel mai important rămâne, El! Este un moment al introspecție, benefic pentru noi. Este posibil să ni se ia forma, dar conținutul niciodată. Dacă în centrul sărbătorilor L-am avut pe Mântuitorul, nimeni și nimic nu ne poate distruge bucuria adevăratului praznic. El însuși este bucurie! În jurul Lui s-au adunat ciobanii și au privit minunea cu emoție. Magii s-au întânit cu Pruncul Isus și bucuria a depășit orice explicație științifică. Au fost gata să se închine în fața unui copil, străin, dar Acela nu era oricine! Și-au deschis inimile, apoi desagii, ca semn de recunoștință! Aceasta este o sărbătoare fără spectacol, dar spectaculoasă; să-L cauți pe Prunc, să I te închini și să-I aduci darurile (și nu împrumutate de la alții)!
Sărbătorile trebuie să fie fără spectacolul produs de bișnițarii profitori și comercianții lacomi după suprataxarea din zi de sărbătoare.
Sărbătorile vor fi spectaculoase atunci când în centrul lor este Unul care uimește universul, atrage omenirea, iubește păcătosul și zguduie iadul. Cerul în sărbătoare ne oferă cea mai spectaculoasă imagine, îngerii sunt prezenți, oastea cerului cântă și universul participă la cel mai frumos eveniment de pe pământ: s-a născut Mântuitorul! Privind spre cerul în sărbătoare, vom fi scutiți de dezamăgirile de pe pământ!
Să lăsăm originalul să ne invadeze sărbătorile, să nu regretăm că suntem scutiți de formele ieftine și de artificiile sărbătorii. Cel născut produce adevărata bucurie și împlinire de sărbători!
Sărbătoriți cu Sărbătoritul!

Sorin Cigher
24 decembrie 2020, Sibiu

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura