ULTIMELE STIRI

Peter Costea: Când vor înceta pandemiile? Niciodată!

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00


Aceasta e concluzia lui Ferris Jabr, licențiat în științe și jurnalism, explicată acum doua săptămâni în New York Times.
Pandemiile au fost un aspect constant al istoriei umane și nu le vom putea eradica niciodată. Odată ce eradicăm una, se va ivi alta.
În mod surpirinzător mă aflu pe aceași pagină cu Jabr: ființele umane sunt în principal responsabile pentru crearea condițiilor favorabile pandemiilor și doar ei vor putea curma pandemiile, fie cea prezentă ori cele care vor veni în viitor. Dezagreez cu el, însă, privind aspectele vieții sociale care facilitează pandemiile.
Într-un articol lung de 15 pagini și bine documentat, Jabr blamează ființa umană pentru pandemiile trecute și cele viitoare. În opinia lui, dezvoltarea economică, globalismul, capitalismul, explozia demografică, agricultura, deforestarea, mineritul, urbanizarea, declinul biodiversității, schimbările climaterice, și, în general, activitățile economice umane, sunt cauzele principale care au cauzat și vor continua să cauzeze exploziile pandemice.
Nu tocmai. Pandemiille din ultimii 200+ de ani de când omenirea a intrat în epoca industrializării au fost mai blânde și de mai scurtă durată decât cele cunoscute cu sute și mii de ani în urmă. Jabr atribuie animalelor apariția virușilor necontrolabili care sunt transmiși ființelor umane. Economia modernă, zice el, a redus habitatul animalelor, constrâng animalele să trăiască mai înghesuite și să se infecteze unele pe altele. Inevitabil, zice el, infectările se transmit la oameni.
Nu sunt chiar convins că activitățile economice sunt responsabile pentru pandemiile moderne. Lipsa de igienă publică în țările mai puțin dezvoltate ori cu culturi diferite este o explicație mai plauzibilă. Practic, pandemiile nu își mai au originea în Occident, Japonia ori America de Nord. Majoritatea izbucnesc în Asia și Africa, de unde se răspândesc în toată lumea datorită condițiilor insalubre în care oamenii trăiesc ori a dietei lor. Ultima plagă europeană care a ucis milioane de oameni a fost în Secolul XIV când europenii și-au dat seama că lipsa de igienă a cauzat ciuma acelui secol și că repetarea pandemiilor impune salubritate publică.

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (28388 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: