ANUNTURI

MESAJUL SĂPTĂMÂNII – Pastor Luigi Mițoi

Dependența este o tulburare psihică greu de controlat, fiind localizată în dimensiunea inconștientului, adică dependentul nu-și mai dă seama că are o problemă. Faptul că unii oameni devin dependenți și alții nu se explică prin diferențele de variabilitate genatică, istoric și mediu familial, factori psihologici, sociali, economici, stil de viață, puterea voinței etc. Dependența de substanțe este diferită de abuzul de substanțe prin faptul că în cazul dependenței apare toleranța și sevrajul.De ce încep oamenii să folosească substanțe care creează dependențe?Neoropsihologia încearcă să găsească cauza adicțiilor și oferă mai multe variante: copilăria în care nu a primit atenție și iubire, geneticul înnăscut, mediul toxic din familie, anturajul toxic, curiozitatea, vindecarea depresiei, caracterul slab, presiunea anturajului, tentaţia, stresul, scăderea inhibiției la adolescenți și tineri, o situație precară în familie, dorința de afirmare într-un anturaj anume, conformismul, plictiseala, rutina, dorința de distracție, dorința de integrare, stima de sine foarte scăzută, primirea atenției celor din jur, nevoia de a-și consuma energia, exemplul ori influența părinților, dorința de experimentare a unor stări psihice înalte, probleme în familie, cu prietenii, la școală, criza financiară, frustrările de la locul de muncă și din relațiile personale, mediul familial precar în care copilul este sub influența părinților cu vicii (fumat, consum de alcool sau droguri), neglijarea copilului de către părinți, lipsa atașamentului, a afecțiunii și a grijii constante față de copil, performanțe școlare slabe, apartenența la un grup de prieteni cu comportament deviant, speranța că îi va da putere, curaj, succes etc.Pot deveni dependenți și oamenii credincioși?La modul general, orice persoană poate deveni dependentă, în situația în care începe să consume substanțe care conduc la dependență. Pentru un credincios practicant, păcatul cel mai greu de făcut este primul păcat, apoi este din ce în ce mai ușor. La început omul are capacitatea să aleagă dacă folosește sau nu drogul, însă în urma instalării automatismului, dependenței, voința omului este depășită.Care sunt cele mai periculoase substanțe care creează dependență?1. Heroina – creşte cu până la 200% nivelul de dopamină din sistemul de recompensă al creierului.
2. Alcoolul – are multe efecte asupra creierului și creşte nivelurile de dopamină din sistemul de recompensă al creierului cu 40-360%.
3. Cocaina – distrage atenția neuronilor pentru a nu opri semnalul dopaminei, în felul acesta rezultând o activitate anormală în sistemul de recompensă al creierului.
4. Barbituricele – cunoscute şi sub numele de „gloanţe albastre, gorile, sau doamnele roz”, ele reprezintă o categorie de droguri care au rolul sa trateze anxietatea şi să dea somn.
5. Nicotina – ingredientul dintr-o ţigară care creează cea mai mare dependenţă.”Nimic nu trebuie să pună stăpânire pe tine” (1 Corinteni 6:1) – (va urma)Pastor Luigi Mițoi

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura