EDITORIALE

Depresia – de Daniela Toplicianu, consilier

„Sunt în depresie…”, „Am trecut printr-o depresie…”, „E depresiv/depresivă…” Membri ai familiei, colegi de lucru, prieteni apropiați… cuvântul „depresie” pare să fie tot mai auzit.

DEPRESIA e o realitate, iar potrivit studiilor la nivel mondial, aceasta a devenit cea mai frecventă suferință mintală.

Depresia se manifestă printr-o stare de tristețe, prezentă în cea mai mare parte a timpului, de descurajare, disperare, neputință, apatie față de orice activitate, afectând astfel viața de familie, relațiile, locul de muncă și orice alt domeniu de activitate.

Manifestările pot varia de la tulburări de somn, oboseală, lipsă de energie, dureri de cap, de stomac, la stimă de sine redusă, culpabilizare față de anumite trăiri sau evenimente din trecut, la lipsa puterii de concentrare sau efectuarea sarcinilor zilnice, până la gânduri negative, pesimism și lipsa dorinței de a mai trăi.

Ar trebui să se aștepte oricine să ajungă într-o perioadă de depresie? 

--

Sunt persoane care spun că nu s-au confruntat niciodată în viață cu ea, pe când altele pot confirma prezența mai multor episoade de depresie în viața lor. La o primă analiză, tindem să spunem că depresia se produce în urma unui eveniment negativ – pierderea unei persoane dragi, o traumă din copilărie, probleme familiale sau la locul de muncă. Și totuși, deși fiecare om ajunge să experimenteze o astfel de situație în viață, nu toți ajung să cadă în depresie.

Ce îi face atunci pe unii mai vulnerabili decât pe alții la o astfel de condiție? Există anumiți factori care generează depresia? Care e natura depresiei?

Eforturile depuse în vederea elucidării cauzelor depresiei și tratării acesteia conduc la concluzia că instalarea depresiei are loc pe un fond mai complex, un amestec de perturbări biochimice la nivelul creierului, cauze emoționale sau sociale, cât și influențe spirituale.

--

Poate fi un creștin care și-a ancorat viața în Hristos, afectat de depresie? 

Surprinzător poate pentru unii care cred că cei credincioși nu pot avea depresie, printre mulțimea de cereri de rugăciune primite din partea celor care ne solicită sprijinul aici la Alfa Omega TV, o pondere mare o au cele de vindecare și eliberare din depresie. Primim aproape zilnic astfel de cereri de rugăciune. 

Deși cauzele depresiei pot fi diferite, cei mai mulți cred că depresia lor e de natură spirituală sau demonică, motiv pentru care pun la îndoială relația lor cu Dumnezeu, deoarece li s-a inoculat ideea că dacă Îl iubesc pe Dumnezeu, nu se poate să fie depresivi. Multora li s-a spus că atunci când Îl găsești pe Isus, nu te vei mai simți niciodată nefericit și viața va fi frumoasă. Realitatea nu este însă aceasta. Și credincioșii experimentează pierderea celor dragi, suferințe, probleme conjugale, trădări, nedreptăți, situații imposibil de depășit, care pot fi atât de intense încât sufletul să cadă în deznădejde. Alții consideră că în spatele depresiei stă întotdeauna un păcat care atrage asupra persoanei această oprimare demonică. Deși uneori acest lucru poate fi adevărat, nu este o regulă. Aceste concepții greșite i-au determinat pe mulți credincioși să se izoleze și de comunitatea spirituală, punct în care diavolul dorește să-i aducă pe cei suferinzi de depresie.

Te simți încătușat de acest lanț al depresiei? 

Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/viata-spirituala/probleme-emotionale/8162-depresia-de-daniela-toplicianu-consilier-alfa-omega-tv#ixzz5PAk7WLtN
Follow us: @alfaomegatv on Twitter | alfaomegatv on Facebook

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura