StiriSTIRI MISIONARE

Salvarea inimii unui copil african. Medicii israelieni mentoreaza doctori tanzanieni

Relațiile dintre Israel și națiunile africane se întăresc din ce în ce mai mult. Cu doar câteva săptămâni în urmă, o echipă a „Save a Child’s Heart” a efectuat operații care au salvat vieți în Etiopia.
O echipă similară a fost în Tanzania anul trecut.
Dar es Salaam este cel mai mare oraș din Tanzania. Acesta e institutul de cardiologie din cadrul Spitalului Muhimbili, din Dar es Salaam. Tanzania are 50 de milioane de locuitori și, totuși, acesta este singurul loc din țară în care se efectuează operații pe cord.
Anul trecut, Institutul de cardiologie „Jakaya Kikwete” a consultat 25 000 de pacienți și a efectuat 270 de operații, ceea ce nu e nici pe departe de ajuns. Ei au nevoie de ajutor, iar organizația israeliană Save a Child’s Heart răspunde chemării printr-un parteneriat cu Spitalul Muhimbili.
La centrul medical, doctorii își dedică timpul salvării inimilor copiilor. De-a lungul anilor, au salvat viețile a peste 4 000 de bebeluși și copii din Africa, America de Sud, Asia și Orientul Mijlociu. Și asta nu e tot. E frumos, e important să aducem copiii în Israel, dar nu e același lucru ca a-i trata acasă.
Cardiologul dr. Sagi Assa este doar unul din echipa de 35 de doctori și personal care și-au adus talentul și grija la Dar es Salaam, pentru o misiune de o săptămână.
Procesul de recuperare al unui copil este la fel de important ca și operația în sine. E important să fii tratat de doctorii tăi, care vorbesc limba ta natală…
Au efectuat 12 operații, 21 alte proceduri și au testat 125 de copii pentru probleme de inimă. Printre aceștia se numără și Whitney, o fetiță de șapte luni. Ea avea nevoie de operație pentru a-i fi separate arterele inimii.
Știrile CBN a avut oportunitatea rară să documenteze operația efectuată de echipa formată din medici israelieni și tanzanieni.
Dacă nu e tratată în primul an de viață, situația poate deveni ireversibilă, iar pacientul ajunge să moară în chinuri în jurul vârstei de 20 de ani.
Mama micuței Whitney știa că situația fetiței ei era una neobișnuită – Eram tare speriată și i-am întrebat dacă au mai făcut vreo operație de acest fel altor copii. Mi-au spus că nu, dar că obișnuiesc să o facă în Israel, așa că operația va avea succes. Asta ar înseamna că fetița va putea avea o speranță de viață normală, va fi un copil normal, va putea avea copii…
Lucrarea echipei SACH nu se oprește aici. Nu volumul contează, ci competența acestui spital. Operațiile sunt complicate, dar le efectuează medicii localnici, cu supravegherea echipei israeliene.
Prof. Mohamed Janabi, directorul institutului de cardiologie, știe că e o sarcină dificilă.
Medicii noștri n-ar fi avut curajul să se atingă de acei copii fără să fie supravegheați. Au ajuns aici și, pentru prima dată, am reușit să lucrăm împreună. Sper ca data viitoare să pot opera singur.
Dr. Godwin Godfrey a fost instruit în Israel timp de cinci ani. Asta l-a pregătit pentru orarul încărcat ce-l aștepta în Tanzania – Sunt singurul specialist în chirurgie cardiovasculară pediatrică, dar voi fi ajutat de alți chirurgi cardiovasculari specializați pe cazuri de adulți.
Șef al secției de chirurgie, dr. Lior Sasson i-a fost mentor lui Godfrey – Sunt foarte mândru. Acum m-a asistat, dar în multe alte cazuri a operat singur. Vedem roadele unui program de pregătire de lungă durată în care doctorii israelieni i-au instruit pe cei din Tanzania.
Directorul executiv al SACH, Simon Fisher, a spus că a existat o îmbunătățire substanțială în complexitatea cazurilor pe care Godfrey le poate trata. El a mai spus că misiuni ca acestea aduc echipa tanzaniană mai aproape de a deveni independentă.
În urmă cu un an, copiii tanzanieni care aveau nevoie de operație pe cord nu puteau fi tratați în țară. Singurele posibilități pentru efectuarea operației erau în India sau în Israel. Acest parteneriat oferă Israelului și Tanzaniei oportunitatea de a se opune percepțiilor negative.
Dacă ați întreba oamenii ce știu despre Israel, ar răspunde că sunt aceia care îi împușcă pe palestinieni. Nu, nu. Ei sunt în Muhimbili, încercând să opereze.Dacă ați vorbi cu 10 oameni azi, credeți-mă că poate doar unul va crede această poveste. Același lucru e valabil și pentru cei care vin în Africa. Ei nu cred că vor găsi automobile sau șosele. Mereu vor crede că vor găsi oameni înfometați, care trăiesc în junglă. Totul se rezumă la imaginea prezentată.
Randi Weiss recrutează voluntari și petrece mult timp înveselindu-i pe copii. Ea speră că lucrarea bună făcută aici, și în alte locuri, va face cunoscută organizația, dar și Israelul.
E foarte multă negativitate asociată cu Israelul, iar oamenii tind să ignore lucrurile minunate. Misiuni ca acestea pot ajuta la înclinarea balanței. Vă garantez că li se va schimba ercepția după ce copilul le-a fost operat.
Așa a fost și în cazul acestui tată musulman!
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 189 – 29 iulie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura