InterviuriInterviuri cu: ArtistiInterviuri' SCRISE

Interviu Fitilul si Chibritul

Trupa Fitilul si Chibritul s-a infiintat in luna Septembrie a anului 2008 si este formata din: Sergiu Margaian (22 ani, Lead Vocal si Chitara), Daniel Heller (21 ani, tobe), Gabi Ignatoaie (21 ani, bass, baking vocals) si Alex Budimir (26 ani, clape). Ei locuiesc in Timisoara si fiecare membru al trupei este implicat in echipa de inchinare din biserica din care provine. Scopul trupei este ca  muzica ei sa aiba un impact in lumea spirituala, punand in versuri gandurile, experientele si provocarile pe care le au membrii in viata de zi cu zi; astfel, inimile celor care ii asculta sa fie aduse mai aproape de Dumnezeu.

Va invit asadar sa ii cunoastem pe cei de la Fitilul si Chibritul.

Buna, baieti! Desi nu ati aparut de multa vreme in peisajul muzicii crestine romanesti, cei care v-au auzit cantand si-au format o parere buna despre voi si astfel au inceput sa se auda lucruri tot bune despre trupa voastra. Va propun ca pentru inceput sa ne spuneti cum a luat fiinta trupa Fitilul si chibritul.

Buna ! Ne bucuram sa auzim aceste lucruri.Trupa noastra, Fitilul si Chibritul, a luat fiinta in septembrie 2008, cand eu si Dani am hotarat sa incepem acest proiect, iubind muzica si avand dorinta de a da inapoi Lui Dumnezeu ceea ce El a pus in noi, pasiunea noastra. In aprilie 2009, ne-am bucurat sa avem un nou mebru, Gabi,  la fel de devotat si de plin de entuziasm, care s-a alaturat viziunii noastre. Am continuat in formula aceasta timp de aproximativ un an, in care am avut activitate in diverse locuri: concerte, seri de tineret, evanghelizari, cluburi crestine, festivalul Drumfest, care a fost un loc incurajator pentru trupa noastra si in cadrul caruia am inregistrat si melodia “Atunci când totul e pierdut…”. Tot in acelasi an am inregistrat si “Străin” la studioul “Credo Music”, din Timisoara.

In martie 2010, ne gandeam ca am avea nevoie de un colaborator la clape si, remarcandu-l pe Alex la un concert, cu cateva luni in urma, i-am cerut sa colaboreze cu noi. Si, in scurt timp, fiind foarte multumiti de el, ne-am dat seama ca Alex trebuie sa faca parte din trupa.

--

Noi credem ca nu la intamplare ne-am format ca trupa, ci Dumnezeu ne-a adunat si ne-a pus

impreuna, a împletit fitilul, a luat un chibrit si l-a aprins ca sa arda.

--

Apropo… de ce acest nume? Pentru a iesi in evidenţa ;-)…sau? A cui a fost ideea?

Nu, numele nu a fost pus pentru a iesi in evidenta :P, desi acum ne dam seama ca pentru o trupa, faptul ca numele este mai noncomformist este un lucru bun, deoarece trezeste interesul pentru a vedea despre ce e vorba. Ideea mi-a venit citind o carte in care am gasit versetul din Isaia 42:3 sau Matei 12:20 (Nu va frange o trestie rupta, si nici nu va stinge un fitil care fumega…). Credem ca fiecare avem in inima noastra un fitil care ar trebui sa arda pentru Cel care a creat inima tuturor, dar cu siguranta mai sunt si momente in care fitilul abia mai fumega si, atunci, avem nevoie de un chibrit care sa il aprinda din nou. Chibritul este simbolul Lui Isus care, oricat de putin ar mai fumega fitilul, El il poate reaprinde.

Ce aduceti voi in plus fata de restul trupelor crestine romanesti?

Fiecare trupa este diferita prin stilul de muzica, prin viziune si fiecare are segmentul ei de ascultatori, asa ca nu putem sa zicem ca aducem neaparat ceva in plus, ci, mai degraba, ceva diferit, un alt stil muzical si un alt mod de zidire spirituala.

Stiu ca publicul caruia va adresati este generatia tanara, in special tinerii crestini. Mai precis, care este viziunea voastra? Ce urmariti prin ceea ce faceti? Care este scopul?

Da, publicul caruia noi ne adresam este generatia tanara, iar viziunea noastra este sa avem un impact in lumea spirituala, punand in versuri gandurile, experientele si provocarile noastre din viata de zi cu zi si, astfel, inimile celor care ne asculta sa fie aduse mai aproape de Dumnezeu. In acelasi timp, vrem ca din punct de vedere muzical, materialele nostre sa fie de calitate si orice lucru care tine de trupa sa fie facut intr-un mod profesional.

Va rog sa ne spuneti o experienta cu Dumnezeu, pe care ati avut-o ca trupa!

 

O experienta recenta pe care am avut-o ca trupa a fost felul in care am vazut ca Dumnezeu lucreaza atunci cand framantarile noastre si nevoile noastre le punem inaintea Lui. Urma sa cantam intr-un loc si ne confruntam cu unele lipsuri si incercam noi sa rezolvam prblemele, ingrijorandu-ne ca acolo unde vom merge nu vom avea tot ce ne trebuie. Asa ca, ne-am pus sa ne rugam special pentru cauzele respective. In ziua concertului, Domnul nu doar ca s-a ingrijit sa avem tot ce ne trebuia pentru concertul respectiv, dar dupa concert, am aflat si ca cineva din audienta s-a oferit sa ne ajute financiar.

Care credeti ca ar trebui sa fie cele mai importante lucruri pentru  slujitori, inchinatori, in cazul vostru?

 

Cel mai important lucru pentru slujitori credem ca este ca fiecare, in dreptul lui, sa caute sa Il cunoasca pe Dumnezeu intr-un mod personal si intr-un mod cat mai intim. Atunci cand petreci timp cu Dumnezeu in camaruta ta, oriunde ar fi ea,  ajungi sa Il cunosti indeaproape, ajungi sa ii cunosti inima Lui si atunci cand ii cunosi inima, stii ce vrea de la tine. Intelegi ce trebuie sa faci in lucrarea pe care o faci.Tot in timpul de partasie, primesti puterea sa faci lucrarea  in care te-a trimis si puterea de a renunta la pacatele din viata ta, pentru ca sa fii curat inaintea Lui si pentru ca slujirea sa aiba ungere.

Un alt lucru important pentru o trupa crestina, pentru inchinatori, este sa petreaca timp impreuna rugandu-se, pentru ca Dumnezeu a zis ca daca doi se invoiesc sa ceara ceva in numele Lui, le va fi dat. Ca trupa, ai foarte multe nevoi si intalnesti multe piedici si dificultati si atunci cand toti se aduna si „pun osul” la treaba si se roaga impreuna, este mult mai usor sa treci peste toate aceste probleme.

Sa  vorbim putin despre muzica pe care o interpretati. Stiu ca voi cantati muzica rock… un stil nu prea indragit in lumea evanghelica romaneascaJ. De ce acest stil si de ce credeti ca rockul este primit cu retinere de catre crestinii din Romania?

Intr-adevar, Rockul este primit cu retinere in multe parti din lumea evanghelica romaneasca, dar, totusi, noi zicem si speram ca incet, incet, lucrurile merg inspre bine. Probabil pentru simplul fapt ca majoritatea nu au crescut cu muzica asta, lor le e greu sa accepte ceva atat de diferit. Eu vad stilurile de muzica ca pe niste culori. Unele sunt mai stridente, altele mai pale… Nu cred ca lumea ar mai fi fost asa de frumoasa daca Dumnezeu ar fi creat-o doar intr-o culoare sau doar in  doua… sau, imagineaza-ti oamenii purtand haine doar de o singura culoare. Asa cum Dumnezeu a lasat gusturi diferite in fiecare om pentru culori, unuia ii place albastru, altuia rozul, asa e si cu genurile muzicale. Nu poti sa il faci pe cel caruia ii place albastrul si nu ii place rozul sa ii placa rozul doar pentru ca tie iti place. Oamenii sunt diferiti. La fel este si cu genurile muzicale, nu poti sa il faci pe cel caruia ii place rockul si nu ii place muzica populara sa inteleaga muzica populara. Poti sa i-o canti, dar o va intelege? O va simti?

Rock-ul este muzica pe care noi o intelegem si pe care noi o simtim.Asta este culoarea care ne place noua in muzica.

Voi ati inregistrat doua piese pana in acest moment. Trebuie sa va marturisesc ca piesa ”Strain” este una din piesele mele preferate. Cine va scrie piesele si ce urmariti prin mesajul pe care il transmiteti prin intermediul pieselor?

Ne bucuram ca iti place piesa noastra :-). Da, pana in prezent, avem doua piese inregistrate si lansate. Pana acum, toate piesele pe care le-am cantat, au fost compuse de noi. Fiecare piesa are mesajul ei si tema ei. De obicei, mesajul pieselor este inspirat din experientele si gandurile noastre, din versete Biblice. Ceea ce noi urmarim prin mesajul pe care il transmitem prin versurile noastre este sa avem un impact in lumea spirituala, ducand inimile si gandurile ascultatorilor mai aproape de Dumnezeu.

Care sunt planurile voastre de viitor si cand scoateti primul album?

 

In continuare, vrem sa progresam in ceea ce am inceput sa facem, sa ne perfectionam atat din punct de vedere spiritual, cat si muzical. Avem in vizor si primul album, dar inca nu stim o data exacta pentru scoaterea lui, pentru ca mai asteptam resurse, sponsori si cautam un studio bun, pentru ca vrem ca materialul pe care il scoatem sa fie bine lucrat si de calitate.

Fiindca sunteti tineri, as vrea sa vorbim putin despre generatia din care faceti parte:). Care credeti ca sunt nevoile pe care aceasta generatie le are?

Mie imi place sa gandesc si sa privesc partile pozitive, asa ca eu zic ca din punct de vedere muzical, au aparut cateva trupe in muzica crestina din Romania care au ridicat nivelul muzicii din tara: Decean, The Marker, 4 Motion, Paradigma, Sunny, Skydive, etc. Trupe care iau in serios ceea ce fac. Si e bine ca trupele muzicale crestine nu au o singura viziune, ci difera de la trupa la trupa, astfel se implinesc mai multe nevoi.

Din fericire, acum Romania esto o tara libera in care poti sa iti exprimi punctul de vedere, oricare ar fi acesta, si, totusi, de multe ori ignoram asta si ni se pare asa de normal sa fie asa, dar, defapt, noi, fiecare tanar care ne consideram crestini, ar trebui sa profitam din plin de timpul acesta si sa ne exprimam in societate in privinta credintei noastre. Cred ca mai mult curaj ar fi o nevoie a generatiei noastre.

La finalul acestui interviu, va rog sa transmiteti un mesaj celor care au citit acest interviu!

1Timotei 4:14 – Nu fi nepasator de darul care este in tine…Pune talentul tau la dispozitia Lui, nu te speria de esec ci crede in ce ti-a dat El! „ Pentru ca celui ce are, i se va da, si va avea de prisos; dar de la     cel ce n-are, se ve lua si ce are!”

Fiti binecuvantati!

Florin Lupean

sursa Flacăra Închinării Media

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

8 Comments

  1. aminteau de formatia The marker – dar sa ne amintim ca ei nu promoveaza muzica crestina, haha.
    Personal ,cred ca alte formatii au ridicat nivelul muzicii crestine din tara. Ne indreptam spre modelul american, si se stie ca la ei crestinismul se cam clatina.

  2. Salut,
    Frumoasa incercare sper sa realizati ceea ce va doriti.. insa.. daca vreti sa aprindeti ceva in sufletul oameniilor.. sa sti ca lucru asta nu il aprindeti cu o blasfemie mai mare decat voi.. nu am nimic.. cu voi.. dar daca tot respectati Biblia.. sa imi aratai si mie.. de cand pana cand . „Chibritul este simbolul Lui Isus care” e o rusine sa canti muzica crestina si sa afirmi astfel de lucruri.. pe Alex il cunosc tot respectul pentru el.. pt ca alt fel.. nu imi pierdeam 3 minute din viata mea.. sa citesc tampenii scrise de oameni care si-ar dori sa rescrie isoaria religiei.. mai bine va apucati de manele baieti.. bafta

  3. scuzati greselile de orrtografie.. dar nu am mai vazut sa scriu de nervi.. cand am vazut ce afirmatii faceti..

  4. Pt cine nu stie despre ce este vorba.. la capitolul ” Apropo… de ce acest nume? Pentru a iesi in evidenţa ;-)…sau? A cui a fost ideea?” ultimile randuri sunt scrise asa .. in caz ca o sa modifice baietii „””Credem ca fiecare avem in inima noastra un fitil care ar trebui sa arda pentru Cel care a creat inima tuturor, dar cu siguranta mai sunt si momente in care fitilul abia mai fumega si, atunci, avem nevoie de un chibrit care sa il aprinda din nou. Chibritul este simbolul Lui Isus care, oricat de putin ar mai fumega fitilul, El il poate reaprinde.”””” Chibritul nu are cum sa fie simbolul lui Isus pt ca bricheta a fost inventata inainte chibritului.. pt cultura voastra generala

  5. Baieti, piesa a doua suna mai bine chiar daca basul se pierde pe portiunea de final. Da, va trebuie un studiou bun si mult curaj si munca. Si vocea ar putea fi mai hotarata pentru genul de muzica ce l-ati ales. Go on!

  6. Nu este vorba despre fitilul si chibrilul in sine , este vorba despre ceea ce ei doreau sa transmita… Oamenii uita de ceea ce odata a aprins focul in inima lor – credinta . Oamenii uita motivul pentru care au renuntat la eul lor pentru a fi in intregime schimbati prin El,oamenii uita cine le-a daruit motivul pentru „a fi”. Si da… problemele , serviciul sau chiar si prieteni ne pot inpanzi sufletul stingand putin cu putin focul care ardea pentru El ,iar pentru a reveni la acea pasiune cu care ne-am inceput viata in credinta,avem nevoie de umpic de ajutor ;si cine ne poate oferi ajutorul daca nu chiar El ? cine ne poate reaprinde fitilul care fumega in inima nostra vasta , cine ne poate readuce la acea iubire din nou daca nu el ?

  7. Aaa and guys cum ramane cu: „m-am nascut ca sa iubesc !?”
    Cred ca acest lucru se pune in aplicare numai cand suntem de acord cu acele persoane ,nu ? sau ar fi trbuit sa urmam faptele Lui si sa ignoram traditionalismul , si sinea noastra ….criticand nu faci nimic bun , nimic cu care sa te poti mandri , nimic de care El ar fi fost multumit. Muzica lor e de o diferita nuanta ,de a muzicii pe care noi ceilalti poate o ascultam , insa nu e nici o problema . Si cum El este de acord cu diversitatea si noi ar trebui sa fim ,altfel de ce nu ne-a creeat la fel ?

  8. Aaa and guys cum ramane cu: „m-am nascut ca sa iubesc !?”
    Cred ca acest lucru se pune in aplicare numai cand suntem de acord cu acele persoane ,nu ? sau ar fi trbuit sa urmam faptele Lui si sa ignoram traditionalismul , si sinea noastra ….criticand nu faci nimic bun , nimic cu care sa te poti mandri , nimic de care El ar fi fost multumit. Muzica lor e de o diferita nuanta ,de a muzicii pe care noi ceilalti poate o ascultam , insa nu e nici o problema . Si cum El este de acord cu diversitatea si noi ar trebui sa fim ,altfel de ce nu ne-a creeat la fel ?

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura