EDITORIALE

Noul film Вen-Hur, superproductia ce reinvie o puternica istorisire de credinta

E considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Noua versiune a filmului clasic „Вen-Hur” a fost descrisă de critici ca „Isus față în față cu ‘Fast and Furious'”. Producătorii sunt soții care au creat serialul „Son of God”. Mark Burnett și Roma Downey i-au spus lui Efrem Graham că aceasta e o aventură epică pentru toate generațiile.Indiferent de unde ești, acest vas e trupul tău, acea tobă e bătaia inimii tale și dumnezeul tău e gloria Romei!

„Ben-Hur” e una dintre cele mai grozave povești spuse vreodată. Producătorii Mark Burnett și Roma Downey au creat noi alternanțe în acest film cu un buget de 100.000.000 de dolari, bazat pe romanul clasic scris de către generalul Low Wallace.

Voi nu prea vă ocupați cu lucruri mărunte, nu-i așa? Acest film redefinește noțiunea de epic, așa-i?

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre „Ben-Hur” este faptul că avem o poveste fictivă ce are loc în Ierusalim. Asta oferă un context istoric și politic pentru lumea în care S-a născut Isus, o vreme foarte grea. Era o vreme de mari tulburări și nedreptăți sociale, de durere și suferință pentru mulțimi de oameni.

Mergem pe urmele a doi frați, Iuda și Messala și, ajungând în piață, ne trezim față în față cu Isus. Povestea îi pune în antiteză pe cei doi frați. Jack Huston joacă în rolul lui Iuda Ben-Hur. 

– Ai stat deoparte.

– Trebuia să mă omori.

Inițial, n-ai dorit rolul lui Iuda, ci al lui Messala, nu-i așa ?

Așa este. Credeam că am mai mari șansesă primesc rolul lui Messala. Cred că Messala e un mare personaj. A fost o frumoasă tranziție spre Iuda. Cred că asta mi-a dat o înțelegere și o dragoste mai profundă pentru fratele meu.

Frații Iuda și Messala se luptă într-o aprigă cursă de care, unde înfrângerea poate însemna chiar pierderea vieții.

Cât de mult te-ai antrenat cu calul înainte să joci în „Вen-Hur” ?

Foarte mult. Am învățat să călăresc pentru filmului „Prince of Persia”, cu mulți ani în urmă, de către aceiași oameni care ne-au învățat să mânăm carele. Antrenamentele pentru acest film le-am început cu șase săptămâni înainte să înceapă filmările. Ne-am antrenat în fiecare zi. Filmările cu carele au durat

trei luni din totalul de șase luni.

Toby Kebbell și Jack Huston nu au folosit cascadori, deși caii lor galopau cu viteze de peste 65 km/h.

Viteza cu care mergeați era intimidantă ?

Da, mi-am ciobit și un dinte. O piatră m-a lovit în dinte. M-am trezit cu un val de spumă care mi-a acoperit fața. De asemenea, praful îmi tot venea în ochi. Știu că sună puțin respingător, dar a fost o experiență grozavă.

Regizorul Timur Bekmambetov a coordonat cursa de care, având camere care filmau din toate unghiurile. S-a pregătit urmărind nenumărate curse Nascar și Formula 1.

Pentru filmări, am înțeles că te-ai inspirat mult de pe Youtube și Instagram. Instagram mai puțin și multe videouri de pe Youtube. A fost foarte important

ca lumea aceasta să pară reală, iar în ziua de azi, noi urmărim videoclipuri de pe Youtube și așa învățăm despre lume. Majoritatea oamenilor își amintesc cursa de care din versiunea lăudată de critici din 1959, cu Charlton Heston. 

Mark, ai spus că „Ben-Hur” e una dintre poveștile tale favorite. Te-ai simțit puțin intimidat încercând să o transpui în film? Căștigase 11 premii Oscar… Te-ai îngrijorat în vreun fel?

M-am simțit total intimidat, însă am simțit că a fost și o chemare. Când Gary Barber, directorul de la MGM, a venit la noi, după ce a văzut „The Bible” și „Son of God” și a realizat cu ce am contribuit la acele proiecte, i s-a părut că ne-am putea alătura echipei pentru „Вen-Hur”. Am discutat despre asta, ne-am rugat și am decis să acceptăm provocarea fiindcă s-ar putea să nu mai avem o astfel de ocazie. Repovestirea întâmplării e o ocazie așteptată de mulți dintre membrii echipei.

Aceasta e o piesă din perioada biblică. Ce relevanță are această poveste în 2016, când va fi vizionată?

Povestea e foarte relevantă pentru zilele noastre. A existat mult tumult în decursul istoriei, iar acum vedem mult negativism și multă ură ca răspuns la ură. Martin Luther King spunea odată: „Întunericul nu alungă întunericul, doar lumina o poate face”. Ura nu poate alunga ura, doar dragostea o poate face, iar acest film e despre dragoste, care învinge ura. 

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 143 – septembrie 2016 – ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: