EDITORIALE

In Romania, in Norvegia si peste tot in lume, Craciunul se sarbatoreste in familie! 

De mai bine de o lună, Marius și Ruth Bodnariu, trăiesc drama separării de cei cinci copii minori ai lor, cel mai mic fiind un sugar în vârstă de trei luni. Instituția norvegiană de protecție a copilului – Barnevernet și agenți ai poliției norvegiene au dispus această măsură extremă, parinții fiind reținuți și interogați de poliție timp de mai multe ore, iar apoi eliberați, în condițiile în care s-a considerat că nu sunt persoane violente sau periculoase.
Acțiunea a fost generată de o sesizare exprimată de directoarea școlii unora dintre copiii familiei Bodnariu, care ar fi calificat parintii ca adoptând un stil de viață creștin radical, având drept consecință indoctrinarea copiilor. S-a semnalat, cu titlu de exemplu, faptul că una dintre fetițe ar fi cântat la școală un cântec creștin. Oare cum au putut determina gradul de îndoctrinare a bebelușului de numai trei luni, si el separat in mod brutal, de părinții lui? Instituția norvegiană menționată ar fi concluzionat și asupra unei conduite abuzive a parinților asupra copiilor.
Din toate datele disponibile, dar și din cazurile precedente înregistrate în ultimii ani în special în cazul familiilor de straini stabilite în Norvegia, consider că este vorba de o interpretare abuzivă a principiului ”interesul superior al copilului”. Este de neînțeles graba cu care autoritățile norvegiene au declanșat procedura adopției internaționale pentru acești copii, confiscându-i pur și simplu, știindu-se că aceștia au rude apropiate care i-ar fi putut găzdui până în momentul în care cazul va fi fost lămurit. Nu vreau să dau crezare zvonurilor că ar fi vorba în fapt de o răpire, dar ca mamă a patru copii, voi susține întotdeauna că locul în care copilul se dezvoltă armonios este în familie și că doar un motiv foarte serios ar trebui să determine o astfel de măsură radicală. Din păcate, soților Bodnariu nu li s-au comunicat faptele pentru care le-au fost luați copiii și motivele pentru care frații au fost separați, duși în trei orașe diferite și nici de ce nu pot să își viziteze copiii decât cu mari restricții sau chiar deloc, în cazul lui Marius. Asta în condițiile în care dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8), libertatea de conștiință și de religie (art. 9) și interzicerea discriminării (art. 14) sunt garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, instrument care a fost ratificat și de Norvegia.
O mulțime de cetățeni s-au solidarizat cu familia Bodnariu, cerând într-o formă sau alta, stoparea abuzului autorităților norvegiene și reunificarea familiei. Sute de cetățeni au protestat în stradă zilele trecute la București, alții au trimis scrisori la Ambasada Norvegiei, au inițiat o petiție online sau au întreprins alte demersuri. Nu putem sta nici noi indiferenți la drama acestei familii și trebuie să luăm atitudine, să condamnăm astfel de practici și să facem tot posibilul ca ele să nu se mai repete.       

   

Alături de un grup de parlamentari, am depus o interpelare adresată Premierului Dacian Cioloș, Ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu și Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice, Claudia-Ana Costea, prin care am solicitat să ni se comunice ce măsuri și acțiuni urgente s-au adoptat sau urmează să fie adoptate pe relația cu statul norvegian, pentru a facilita reunificarea familiei Bodnariu cât mai rapid posibil. Solicităm sprijinul autorităților românești pentru soluționarea grabnică a acestui caz.
Pentru că ne mai despart foarte puține zile de Crăciun, îmi exprim speranța ca inimile autorităților norvegiene să fie sensibilizate de solidaritatea exprimată cu familia Bodnariu astfel încât Marius și Ruth să-și poată îmbrățișa copiii și să colinde împreună, uitând tot acest coșmar. Crăciunul se sărbătorește în familie, în România, în Norvegia și peste tot în lume!
Florica Chereches,

Deputat PNL

  

--

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura