EDITORIALE

De ce iar școală? – Alexandru Fintoiu

elevi5Trebuie să recunoaștem că școala e dată peste cap. A căzut groaznic, șchioapătă și umblă bandajată, de la 15 septembrie, pe unde poate. Înainte avea mai mult respect. Părea un eveniment deosebit, parcă și cheltuiala părinților însemna ceva. Simțeau că investesc în ceva, că viața copilului se va transforma iar el va deveni mai mult decât un absolvent de facultate cu diplome fără sens.

Din ce îmi amintesc, prima zi de școală avea valoare cu adevărat. Acum percepția generală este legată de cheltuieli, corvoadă atât pentru elevi cât și pentru ai lor părinți. Unii elevi, mai plictisiți și fără bani o așteaptă ca pe o întâlnire la un loc de joacă având în vedere că toată vara n-au fost nicăieri. Alții așteaptă primele ore ca pe un chin care se va sfârși odată cu vacanța viitoare.

Școala nu mai e ce-a fost, întocmai ca oamenii. Ea ar fi trebuit să formeze dar, din păcate, ea doar informează. Totuși, încă mai există și e important să nu ne batem joc de ce-a mai rămas bun. Școala nu oferă mai mult decât poate. Încă mai sunt acele săli de clasă vechi cu bănci rupte în care au învățat acei elevi care mai târziu au devenit oameni. De la școală trebuie să ieși om pentru că oricum ies prea mulți snobi, bârfitori, “deștepți” ai societății, necredincioși și facebook-ari.

Ca să fi om într-o societate lipsită de omenie înseamnă ceva. Să mai fi și un poet, un savant sau un doctor deosebit pe deasupra are și mai mare valoare. Dar să fii un bun creștin, aceasta întrece totul.

Din aceleași săli de clase terminate de vreme au ieșit din băncile școlilor oameni ca Vlahuță, Creangă, Eminescu sau Sadoveanu. Dar tot din aceleași săli au absolvit oameni ca Wurmbrand, Traian Dorz sau Costache Ioanid, oameni care îmi vin în minte acum deși sunt și alții.

--

Nu cred că toți acești oameni au avut profesori mai buni, dar în mod cert, sărăcia, lipsa, lupta pentru supraviețuire, greutățile părinților dar și simplitatea lucrurilor care îi înconjurau au fost mai buni învățători ca oricine.

Cei care n-aveți cine știe ce condiții în sălile de clasă, nu fiți dezamăgiți, mulți oameni mari n-au avut nimic la început și au devenit mari. Iar cei care aveți de toate, bucurați-vă dar să știți că asta nu e o condiție să fii mare ci poate fi doar o distragere.

“Lăsați prostia și veți trăi, și umblați pe calea priceperii”. Proverbe 9:6

--

Până la urmă școala ar trebui să te ajute să fii. Nu să ai…

Fiți binecuvântați în noul an școlar!

                                                                                                                                 Alexandru Fintoiu – www.ciresarii.ro

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura