EDITORIALE

Salvează-ţi căsnicia (9) – „Desăvârşit” prin har

mending-broken-heartPoate veţi spune că e deja prea mult. Se cere prea mult de la cel care vrea să salveze căsnicia. Dorinţa de a salva, iertare, împăcare, să nu întrebe de detalii şi acum să fie şi desăvârşit. Însă ceea ce scriu azi face referire nu la puterea celui care vrea să refacă relaţia, ci la puterea lui Dumnezeu prin harul Său. Scriptura ne învaţă că nimic nu-i este cu  neputinţă celui care crede. De aceea este necesară desăvârşirea celui care decide repararea relaţiei. Trebuie să facă şi să fie nu doar un soţ sau o soţie bună, ci trebuie să ajungă desăvârşit în comportamentul faţă de partenerul său.

Cum adică desăvârşit? Păi partenerul  cel care a greşit, nu cumva el, cel care a greşit, trebuie să se schimbe? Ce bine ar fi, dar în primul rând celui care nu a comis adulter i se cere să se schimbe pentru că e singurul prin care Dumnezeu mai poate lucra la relaţie. Cea mai mică alunecare în vorbe, acţiuni sau fapte îi poate da motive, scuze şi încuviinţări partenerului înşelător să renunţe la căsnicie. Resentimentele sunt benzină aruncată pe focul unei relaţii care se distruge. Resentimentele şi raţionamentele sunt două aspecte cheie în gândirea unui partener infidel. Chiar şi o remarcă rostită negândit suficient poate aţâţa flăcările vechilor resentimente şi să dea greutate raţionamentelor pe care partenerul le fabrică pentru a-şi scuza comportarea.

O soţie spunea:  „A trebuit ca eu să dovedesc de-a lungul unei perioade de timp că m-am schimbat, înainte ca soţul meu să poată face acest lucru. El a continuat să aştepte să fie confruntat cu mânia şi tăcerea mea nefericită atunci când intra pe uşă. Ani de zile am fost atât de capricioasă încât el nu ştia niciodată cum mă va găsi. Dar acum îşi dădea seama că mi-am format un nou tipar de comportare şi că lucrurile nu mai sunt cum erau înainte.”

Vorbind despre „desăvârşire” noi trebuie să recunoaştem întotdeauna că Dumnezeu este Cel care face posibil acest lucru dar nu în mod miraculos, ci prin implicarea noastră prin care devenim „lucrători împreună cu El”. El este cel care asigură un tipar nou de gândire, un scop nou şi puterea necesară pentru realizarea unei schimbări fundamentale în purtare şi atitudini. O soţie căsătorită cu un alcoolic spunea cu durere că ani de zile a încercat prin puterea ei să îşi schimbe soţul. Avea o personalitate puternică şi nu se îndoia de reuşita ei dar a trebuit să recunoască într-o zi că de fapt ajunsese într-o codependenţă de alcoolismul soţului ei şi că avea mare nevoie de intervenţia lui Dumnezeu. Lucrul acesta s-a întâmplat într-o zi şi de atunci a început schimbarea.

Din momentul în care predăm problema relaţiei noastre frânte lui Dumnezeu, cu determinarea de a face tot ce va spune El în privinţa relaţiei, începe adevărata schimbare. Trebuie să învăţăm prin puterea lui Dumnezeu şi călăuzirea Duhului Sfânt să iubim partenerul cu o dragoste care să poată salva căsnicia. Care este acest tip de dragoste? Ce reguli are?

--

În primul rând , fă în mod consecvent tot ce-ţi stă în putinţă pentru a-l mulţumi pe partenerul tău şi pentru a împlini nevoile şi dorinţele lui. Iubeşte-ţi partenerul într-un asemenea mod încât atitudinea ta să fie interpretată ca dragoste. Studiază-i nevoile. Documentează-te, învaţă limbajele de dragoste. Pentru a mulţumi partenerul este nevoie de acţiune, uneori acţiune drastică. Uneori e necesar să faci în sfârşit lucrurile pe care ţi le cere de ani buni.

În al doilea rând arată-i partenerului tău respectul, iubirea şi cinstea care sunt poruncite de Scriptură şi asta indiferent dacă merită sau nu. De fapt, toate poruncile şi îndemnurile biblice despre căsnicie îşi au rădăcina în acest principiu. O căsnicie în care nu există respect, iubire şi cinstire nu se va repara. Atenţie: indiferent dacă soţul sau soţia o merită.

În al treilea rând evită să-l critici pe partener. Acceptă orice face sau nu face fără comentarii sau ipocrizie. Nu sugera nici măcar o dezaprobare secretă. Nu ajută la nimic nici aşa numita „critică constructivă” În asemenea situaţii totul o poate lua razna dacă apare critica şi asta poate anula zile sau luni de muncă.

--

Poate crezi că se cere mult de la omul care vrea să repare căsnicia şi vreau să îţi spun că nu e doar o senzaţie, chiar se cere foarte mult, se cere imposibilul din punctul uman de vedere, tocmai de aceea e nevoie de o bazare pe harul lui Dumnezeu şi pe puterea lui şi este necesară o ascultare totală de Cuvântul lui Dumnezeu. Când vedem cât suntem de neputincioşi în realizarea  a ceea ce Scriptura ne porunceşte pentru relaţia noastră realizăm implicit că avem nevoie de El pentru a birui şi îl chemăm în viaţa noastră.

Da, este cu putinţă să iubeşti Scriptural soţul sau soţia dar nu prin puterea omenească ci doar prin puterea Lui. Da, este cu putinţă să ajungi soţ sau soţie desăvârşită dar numai prin harul Lui. Doamne ajută, Doamne dă izbândă!

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura