ARTICOLUL ZILEIEDITORIALE

Salvează-ţi căsnicia (4) – Reglarea emoţiilor

reglarea-emotiilor(continuare de aici) În drame relaţionale dar şi în dereglări mai puţin dramatice dezechilibrul emoţional este prezent şi e un factor favorizant alterării calităţii relaţiei şi al calităţii vieţii. Când deja se vorbeşte despre despărţire sau despre un „altul” sau o „alta”, când se vorbeşte de divorţ, de înşelat, de sex extramarital, emoţiile de obicei scapă de sub control şi de regulă dau mari complicaţii.

Când relaţia ameninţă să se rupă capitolul „emoţii” e neapărat de abordat şi verificat. Emoţiile se dereglează puternic mai ales la cei care nu vor ruperea relaţiei. Ei simt adesea o presiune imensă şi mulţi au temerea să nu îşi piardă minţile. Într-un asemenea context devin o prezenţă neplăcută şi neagreabilă pentru partenerul care vrea să plece din relaţie şi sunt predispuşi la greşeli mari care va împinge efectiv partenerul să iasă din relaţie. Dereglările emoţionale, sau poate e mai corect spus fluctuaţiile emoţionale, apar şi la cel care vrea să plece din relaţie dar nu aici ne oprim azi, pentru că tema seriei de articole este: „Salvează-ţi căsnicia”, deci ne referim la cei care vor să repare relaţia nu la cei care vor să plece.

Reglarea sau stabilizarea emoţiilor nu trebuie făcută în primul rând pentru celălalt, deşi se va reflecta în relaţie. Reglarea emoţiilor e necesară pentru om în primul rând şi un om stabil emoţional va putea aborda viaţa „cu alţi ochi” respectiv va putea aborda situaţia în care se află cu maximă eficacitate. Un partener derutat, zăpăcit, anxios, disperat, mânios nu e tocmai varianta atrăgătoare, mai ales când celălalt are pe altcineva. În schimb, dacă partenerul reuşeşte să regleze emoţiile cresc considerabil şansele de a fi plăcut, preferat de a avea succes în salvarea relaţiei.

reglarea emotiilorTotuşi, cum se reglează aceste emoţii? Ce poate face un om cuprins de disperare în asemenea situaţii, pentru a nu claca, pentru a fi emoţional stabil? Ca şi copii de Dumnezeu, primul demers este ghidarea după Cuvântul Său. Când primeşti veşti surpriză, că partenerul vrea să plece din relaţie, cerul vieţii se întunecă brusc, apar nori negri şi furtuni năprasnice, apar trăsnete şi tunete şi toată aparatura vieţii o ia razna. Punctele de reper sunt dramatic zdruncinate şi unele din ele dispar. Şabloanele relaţionale nu se mai potrivesc, nimic nu mai merge cum trebuie, de aceea avem nevoie de repere neschimbabile, repede fixe în orice situaţie şi în orice furtună cât de năpraznică ar fi şi aceste repere sunt cele din Cuvântul lui Dumnezeu. Acestea funcţionează ca şi giroscoapele vitale pentru aviatori. Acestea devin singurele repere care rămân indiferent de situaţie. Chiar şi atunci când cerul e întunecat tot, nu se vede nici pământ, nici orizont, nici cer, piloţii sunt siguri pe direcţia în care merg datorită acestor giroscoape. Acestea primează tuturor senzaţiilor personale. Indiferent ce simte, el are datoria de a se ghida după acele giroscoape. Poate simte că a picat într-un gol de aer, poate simte că a fost purtat de furtună, poate simte că e cu susul în jos, obligaţia sa pentru siguranţă, este să se ghideze după giroscoape, pentru că acelea sunt reperele care îi pot salva viaţa lui şi pasagerilor.

Ceva similar se petrece şi cu căsniciile intrate în turbulenţe. Totul e întunecat, deplasat, nimic nu mai e cum a fost, totul pare să se ducă de râpă, atunci e important ca deasupra senzaţiilor personale să troneze Cuvântul lui Dumnezeu. Poate ai citit de multe ori Scriptura, însă e timpul să o citeşti iar. În momentul în care pilotul unui avion rămâne fără aparatura de bord datorită unui scurt circuit, el are la dispoziţie manualul acelui aparat, trebuie să îl scoată de undeva şi să urmeze exact ce scrie acolo ca să poată manevra aparatul în siguranţă. În căsnicie e tot aşa, deşi recomand ca manualul să fie mereu pe masă. În căsnicie, când toată aparatura de bord pare a o lua razna, e nevoie de manual. Când citeşti Scriptura în asemenea circumstanţe găseşti răspunsuri exacte pentru situaţia ta.

--

În asemenea situaţii sentimentele sunt bruiate rău de tot, emoţiile la fel de aceea e nevoie să mergem cu ele la reglat. Oricât de mari ar fi turbulenţele în căsnicie, oricât de dramatice şi distrugătoare ar fi omul care are manualul la îndemână şi care foloseşte „aparatura lui Dumnezeu” pentru a se ghida, reuşeşte să îşi păstreze mintea întreagă şi să ia decizii echilibrate şi benefice. Nu se panichează, nu distruge şi mai tare ce a rămas, nu ucide cu vorba, nu se sinucide.

Emoţiile necontrolate pot distruge căsnicia mai tare, ranchiuna, ura, cicăleala, critica, gelozia, dezordinea, nervozitatea, pierderea calmului, ţipatul, înjosirea etc sunt consecinţa emoţiilor dezechilibrate şi nu fac din tine un partener de dorit pentru soţul sau soţia ta. Un om conectat în Cuvântul lui Dumnezeu e unul care reuşeşte să fie stabil, sigur, stăpân pe propriile reacţii şi deci un partener de dorit. Nu uitaţi, când e mare furtună se poate circula doar după manualul de zbor. Nu uitaţi, când e furtună emoţiile sunt înşelătoare şi sentimentele le fel. Nu uitaţi când e criză primează nu senzaţiile şi emoţiile şi sentimentele ci „giroscopul”. Emoţiile sunt normale dar nu ne ghidăm după ele în situaţii de criză ci doar ţinem cont şi de ele.

Dacă e criză în relaţia ta e necesară reglarea, calibrarea emoţiilor după „Manualul Căsniciei” care e Cuvântul lui Dumnezeu. Citeşte doar şi vei vedea cum eşti reglat de Cuvântul plin de viaţă şi putere al lui Dumnezeu

--

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura