EDITORIALE

Ortopraxismul sau mersul la biserică – V. Pustan

Biserica nu mântuiește ci crește oameni. Pentru că ești deja mântuit te alipești unei biserici, dar biserica nu te naște ci te hrănește după ce te-ai născut din Duh și Scriptură.

Media europeană de oameni care merg duminica la biserică nu trece de 4%. În România media este undeva la 8% dar această cifră e ajutată de cei ce merg la sărbători și de neoprotestanți.

Istoria românilor nu spune că nemersul la biserică ar fi ceva nou, capitalist și postmodernist. Alexandru Ipsilanti inventase punerea la jug a oamenilor ce nu țineau sărbătorile religioase și nu mergeau la biserică. Ori, jugul lui Ipsilanti era mai greu ca a lui Hristos.

Nu avem vocația mersului la biserică pentru că biserica nu are vocația hrănirii turmei lui Hristos. Pleci gol în interior și vii gol iar săptămâna ce vine e un coșmar când n-ai prins puteri cerești de rezistență. Neoprotestanții nu se satură mai bine spiritual, dar ei măcar sunt prinși în febra activismului, mergând de mai multe ori la blid să vadă dacă nu cumva s-a întâmplat minunea umplerii.

Activismul e la fel de rău precum chiulul de la biserică pentru că amândouă lasă capetele goale și inimile pustii.

Ce-i de făcut?

Biserica trebuie să-și câștige relevanța. Nu are de ce să-și ceară scuze, nu trebuie să se amestece în lucrurile lumii, trebuie să aibă echilibrate cele trei funcții: latreutică, didactică și harismatică.

Biserica trebuie să devină interesantă. Adică să-i placă și tânărului și bătrânului s-o viziteze. Oamenii altarelor trebuie să fie oameni ai cetății obișnuiți ai azilelor de bătrâni, orfelinatelor și cantinelor sociale.

Biserica trebuie să ofere răspunsuri. Strada, internetul și deștepții veacului acestuia sunt concurenți redutabili. Biserica din Coreea de Sud a reușit să-l scoată pe Darwin din manuale. Stupidă idee pentru că așa o să-l facă interesant. Trebuia combătut cu argumente solide și era mult mai de folos.

Trebuie pus accent pe sfințenia zilei de Sabat. Adică, duminica trebuie pusă deoparte pentru biserică nu pentru piața de mașini.

Problemele sunt multe și nu o să le dau eu de capăt acum. Vă pot explica mai multe duminica dimineața.

V l a d i m i r _ P u s t a n

www.ciresarii.ro

Banner sbro.ro /

Banner KERIGMA/

“ Citești Scripturile cu alți ochi atunci când vezi efectiv locurile în care s-au derulat evenimentele descrise.

Prin agentia Oxentia Tourism ai acum ocazia să vizitezi Israelul.

Pentru rezervări sună la: +40 746.675.313 sau la: + 40 744. 731.492

Retrăiește istoria biblică în Tara Sfântă alături de Oxentia Tourism


ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

2 Comments

 1. Adevarat….acum practica urmeaza…
  M-a uimit un profesor care cursurile sale erau despre misune:
  El a zis” ” teoria ca teorie, dar practica ne omoara”
  M-am bucurat, pt ca am auzit asta de la el,
  Caci el era din alta tara, si stia ceva despre frumoasa mea tara!

  Cred ca este proverbul care caracterizeaza
  Foarte mult tara noastra, dar si Biserica din lumea intreaga!
  Mie mi-e teama de un singur lucru, si ma pune pe ganduri
  ” Cui i s-a dat mult, i se va cere mult; …” Luca 12:48
  Mi s-a dat cunostinta Adevarului si stiu atatea, dar practica…

 2. Nu gasesc buna ideea ca biserica trebuie sa atraga la fel ca un spectacol de teatru sau ca un concert, nu cred ca serviciile divine ar trebui facute dupa pretentiile noastre estetice ci mai degraba noi ar trebui sa stim face diferenta intre biserica si sala de spectacol, nu este permisa asocierea cuvintelor plictiseala si biserica, biserica ar trebui sa fie preambulul imparatiei cerurilor, in ea trebuie sa ne lepadam de haina pretentiilor noastre de tot felul si sa ne unim cu Hristos pe deplin, in biserica nu trebuie sa cautam sa ne satisfacem gusturile ci sa ne lepadam de noi insine si sa-L lasam pe El sa lucreze in inimile noastre, cat timp vom merge la o biserica sau alta doar pentru ca o catalogam ca fiind „atractiva” suntem departe de intelesul adevarat al ei ca fiind trup tainic a lui Hristos

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: