ARTICOLUL ZILEIEDITORIALE

Biruitor pe pământ dar înfrânt în Cer…

Biruitor pe pământ dar înfrânt în Cer… 1 Sam. 15:1-23

Când în toate părţile era biruitor (1 Sam. 14:47)… Când se spunea despre el: “a reuşit să îşi înfrăngă toţi duşmanii”. A înfrânt toate naţiunele care îl înconjurau (pe moabiţi, amoniţi,  edomiţi, pe regii din Ţoba, chiar şi pe filisteni), un singur popor a mai rămas de învins… Poporul amalecit. Saul ce vei face oare faţă de Amalec?…

Dumnezeu îl trimite special la tine pe profetul Samuel  pentru a-ţi reaminti ceea ce El poruncise încă de la Refidim. Atunci şi acolo după ce Amalec a fost înfrânt de către evrei, Dumnezeu a decretat: ” Pentru că şi-a ridicat mâna împotriva scaunului de domnie al Domnului, Domnul va purta război împotriva lui Amalec din neam în neam.” (Ex. 17:16) Mai apoi, Dumnezeu vorbise prim Balaam că Amalec deşi este cel dintâi (number 1) dintre neamuri, într-o zi va fi nimicit (Num. 24:20). În Deutoronom (25:17-19), Moise, înainte ca să îşi încheie activitatea, este folosit de Dumnezeu pentru a vorbi din nou despre nimicirea amaleciţilor: “Adu-ţi aminte ce ţi-a făcut Amalec pe drum, la ieşirea voastră din Egipt, cum te-a întâlnit pe drum şi fără nici o teamă de Dumnezeu s-a aruncat asupra ta pe dinapoi, asupra tuturor celor ce se târau la coadă, când erai obosit şi sleit de puteri. Când îţi va da Domnul Dumnezeul tău, odihnă,după ce te va izbăvi de toţi vrăjmaşii care te înconjoară…, să ştergi pomenirea lui Amalec de sub ceruri: să nu uiţi lucrul acesta.”

Saul! Dumnezeu te-a ales în mod special ca să porţi războaiele Domnului. Ce vei face oare? El ţi-a poruncit: “Du-te acum, bate pe Amalec, şi nimiceşte cu desăvârşire tot ce-i al lui; să nu-i cruţi, şi să omori bărbaţii şi femeile, copiii şi pruncii, cămilele şi măgarii, boii şi oile.” Vei asculta oare?

Dacă vom citi în grabă prima parte a pasajului vom spune că Saul a ascultat. Când l-au privit pământenii în urma luptei avute cu Amalec au trebuit să exclame: Ce biruitor! Privitor la lupta avută cu Amalec pământeni au spus despre Saul: ” S-a arătat viteaz, a bătut pe Amalec, şi a scăpat pe Israel din mâna celui ce-l jăfuiau”.- 1Sam. 14:48 Versetul 7 din pasajul abordat,  îl prezintă pe Saul tot ca pe un biruitor, iar versetul 12 îi reliefează chiar recunoaşterea lui de biruitor: ” Saul s-a dus la Carmel, şi iată că şi-a înălţat un semn de biruinţă…(15:12)” Întrebarea care marchează în acest caz este: A fost Saul biruitor sau înfrânt în cazul lui Amalec? Se poate oare să începi lupta, să treci tot poporul prin ascuţişul săbiei, să fi stăpânul împăratului Agag, şi totuşi să fii înfrânt? Se poate oare ca toţi pâmânteni să te numească: “Biruitorul!”, şi totuşi să fi înfrânt? Da! Se poate!… Defapt, Saul era catalogat ca biruitor de pământeni, dar nu şi de Dumnezeu. Pentru că la ceea ce a făcut Saul Dumnezeu a trebuit să exclame cu durere: “Îmi pare rău că am pus pe Saul împărat, căci se abate de la Mine şi nu păzeşte cuvintele Mele”. Saul a reuşit prin faptele sale să smulgă păreri de rău chiar de la Dumnezeu. El era Biruitor pe pământ, dar înfrânt în Cer…

Cum se poate oare să fi biruitor pe pământ, dar înfrânt în Cer?

1. Ascultând parţial Cuvântul lui Dumnezeu (v. 9- “Dar…”)

Aşa cum am amintit deja, Saul pare că ascultă imediat de glasul Domnului. Şi o parte din mesaj chiar îl împlineşte. Îşi formează o strategie: adună tot poporul la Telaim şi îi face numărătoarea. Merge până la cetatea  lui Amalec şi pune nişte spioni în vale. Se infiltreazăprintre ei şi îi anunţă pe cheniţi că trebuie să părăsească teritoriul amalecit, altfel vor fi prăpădiţi. (Observaţi că a pornit cu gândul că va prăpădi tot ce se află pe terenul lui Amalec, chiar dacă aceştia nu sunt amaleciţi.) Ia bătut pe amaleciţi de la Havila până la Şur (pustia situată în faţa Egiptului). La prins viu pe împăratul amaleciţilor, pe Agag, şi a nimicit cu desăvărşire tot poporul, trecându-l prin ascuţisul săbiei. (v. 4-8) Iar versetul următor este marcat de un DAR… “Dar Saul şi poporul au cruţat pe Agag şi oile, vitele, mieii…” Saul de ce ai ales să asculţi doar parţial glasul Domnului? Ai avut un exemplul foarte concret de ascultare. Când ai mers la cheniţi să le spui să părăsească teritoriul amalecit, ei şi-au lăsat casele, şi-au luat familiile şi s-au dus spre nicăieri. Au ascultat fără să mai întrebe nimic. Nu ţi-ai dat seama Saul, că Dumnezeu îţi arăda un model de ascultare? Cheniţii nu au primit personal poruncă din partea Domnului să părăsească locul acela dar s-au dus, ţie ţi-a vorbit Domnul personal şi tot nu ai ascultat într-u totul. Saul de ce asculţi doar o parte din mesajul divin? Pentru că ai ascultat doar parţial mesajul divin să ştii că tu eşti biruitor doar pe pământ, nu şi în cer.

2. Ascultând preferenţial (doar ce îţi place)

Ce a făcut Saul? În timp ce erau trecuţi prin ascuţişul săbiei toate animalele,  a văzut unele care erau sănătoase şi foarte bune. Şi şi-a zis: ” Pe acestea nu le voi nimici. Oricum trebuie să îi aduc Domnului mulţumire (v. 21) după ce voi ieşi biruitor, aşa că voi aduce din animalele cele mai bune ale amaleciţilor…” Saul şi-a zis: ” voi nimici, dar numai ce e prost şi nebăgat în seamă.” Oile cele mai bune, boii cei mai buni, vitele grase, mieii graşi, şi tot ce este mai bun le vom duce în Israel.

El e tipul omului care ascultă de Dumnezeu dar numai în domeniile în care planul lui Dumnezeu se suprapune cu părerile lui. Dacă îi place ceea ce îi spune Dumnezeu să facă, va face, dacă nu, nu va face. De aceea, el era biruitor doar când îl priveau pământenii, iar când îl privea Dumnezeu trebuia să exclame: ” E înfrânt!”

3. Ascultând doar cu vorba, nu şi păzind

Dintre toţi pământeni unul singur vedea adevărata stare a lui Saul. Când toţi spunea: “Saul e biruitor!” , unul singur era conştient şi sigur că Saul e înfrânt. Acesta era profetul Samuel caruia i-a descoperit Domnul adevărata stare a lui Saul. În urma acestei descoperiri profetul Samuel îl plânge pe Saul o noapte întreagă. Apoi se trezeşte în zorii zilei şi îl caută pe rege. Când ajunge în faţa lui, Samuel nici nu apucă să îl salute, că Saul şi exclamă: “Fii binecuvântat de Domnul! Am păzit cuvântul Domnului”. Dar Samuel îl întreabă: “Dacă ai păzit cuvântul Domnului, ce e cu behăitul acesta de oi care ajunge la urechile mele, şi cu mugetul acela de boi pe care-l aud?” Observaţi că Saul este tipul omului care la nivel de vorbe îl binecuvintează pe Domnul şi chiar pretinde că a ascultat de Domnului, însă faptic el nu ascultă în totalitate de Domnul. Un alt motiv pentru care el este înfrânt în Cer, chiar dacă e privit de pământeni ca biruitor.

Articol scris de Caleb Nechifor

Banner sbro.ro/ Banner complex-turistic-puiu.ro/31.12.2010

Banner http://www.liferomania.ro15.03.2011

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

  1. Domnul sa aiba mila de mine si sa ma scoata din aceasta stare, ca si eu sunt la fel!

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: